<strong>«UMULIG OPPDRAG»:</strong>Enrico Letta holder på med vanskelige regjeringsforhandlinger. Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har stilt nærmest umulige krav til ham. 46 år gamle Letta vil ha et regjeringsprogram for å håndtere det han kaller «sosial nødstilstand». Foto: AFP / Scanpix / VINCENZO PINTO
«UMULIG OPPDRAG»:Enrico Letta holder på med vanskelige regjeringsforhandlinger. Tidligere statsminister Silvio Berlusconi har stilt nærmest umulige krav til ham. 46 år gamle Letta vil ha et regjeringsprogram for å håndtere det han kaller «sosial nødstilstand». Foto: AFP / Scanpix / VINCENZO PINTO Vis mer

Berlusconi legger ut snubletråder for Letta

Åtte forslag legger press på den kommende statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Enrico Letta hadde såvidt begynt samtalene om å danne regjering i Italia da Silvio Berlusconi, la ut de første fellene og snubletrådene for å velte ham i forsøket.

Silvio Berlusconi, lederen for høyrepartiet Frihetens Folk (PdL), var i Dallas i USA for å være med på å åpne biblioteket til George W. Bush, tidligere president i USA.

Derfra forklarte han vilkårene for å la Enrico Letta fra venstrepartiet Demokratisk Parti (PD) danne regjering og få landet ut av den politiske lammelsen.

Klare krav - Vi har forberedt åtte forslag til lover som haster og er uunnværlige for Italia. Vi godkjenner eihver regjering som er i stand til å få dem vedtatt, uttalte Berlusconi.

Det dreier seg om forslag til lover som Berlusconi hadde klare før han ble tvunget til å gå av i november 2011. Berlusconi ber nærmest Letta å overta hans eget regjeringsprogram.

- Det er lite viktig hvem som leder den neste regjeringa, som må holde sammen de som ikke vil være sammen. Det virkelig viktige er at det finnes ei regjering, og så et parlament - noe ganske tvilsomt - som er i stand til å vedta disse forslagene, la Berlusconi til.

Blant forslagene er valgløftet fra Berlusconi om å avskaffe eiendomsskatt på folks første bolig. Berlusconi har overlatt til Angelino Alfano å føre samtalene med Letta, og han viderebrakte kravene fra sjefen.

Nyvalg? Den tvilen som Berlusconi nevner er et forsøk på å strø salt i sårene på venstresida, som under tidligere regjeringsforhandlinger og under valget av president opptrådte splittet. 101 av parlamentarikerne fra PD opptrådte som «snikskyttere» og hindret valget av tidligere statsminister Romano Prodi, en av deres egne, som Republikkens president. Partileder Pier Luigi Bersani og resten av ledelsen kunngjorde da sine avganger. Kan Letta klare å holde dem sammen når han blir nødt til å inngå et forlik med Berlusconi?

Det mest spennende i forhandlingene så langt kom fra Lega Nord, føderalistene i nord. Lederen deres, Roberto Maroni, sa etter samtalene med Letta:

- Jeg møtte Letta veldig klar over at hvis hans forsøk slår feil, så må vi gå til nyvalg.

Matteo Renzi, ordføreren i Firenze, som flere hadde gjettet på som regjeringsdanner i stedet for Latta, gir sin partikamerat full støtte og avfeier ny splittelse på venstresida:

- Vi står på hans side for å få slutt på ei av de styggeste sidene i vår historie. Øyeblikket er vanskelig, men jeg er sikker på at Enrico Letta, som er en dyktig person, har alt som skal til får å oppnå dette.

Krisepolitikken 76 år gamle Berlusconi har også kommet med et utspill om å utfordre den økonomiske politikken i EU, som bygger på sparetiltak. Han har neppe glemt hvordan EU presset fram hans avgang som statsminister. I et intervju med avisa Corriere della Sera sier han at krisepolitikken i EU har slått feil.

- Vi bør tenke på om vi bør konfrontere Europa gjennom å forklare at ei grense på tre prosent underskudd og den finansielle overenskomsten er riktig, men ikke når du allerede er i økonomisk nedgang, uttalte Berlusconi.

Skape vekst Berlusconi måtte gå som statsminister nettopp fordi han lovte EU innsparinger i statsutgiftene i Italia, men straks han kom hjem la han løftene til side. Han har tidligere også stilt spørsmål om ikke Italia burde gå ut av euro-samarbeidet, som han har kalt en forbannelse. Euroen fratok ham muligheten til å devaluere seg ut av økonomiske vanskeligheter, et hyppig brukt virkemiddel i Italia før fellesvalutaen kom.

Letta er en varm tilhenger av EU og euroen. Men han har også, lik president François Hollande i Frankrike, tatt til orde for å bruke penger på å skape økonomisk vekst og arbeidsplasser. Han ønsker seg et regjeringsprogram som kan håndtere det han kaller en «sosial nødstilstand». Han sier politikken må i større grad ta hensyn til vanlige menneskers behov, og han vil forsøke å unngå ytterligere beske innsparingstiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer