Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi ny EU-boss

Korrupsjonsanklagede Silvio Berlusconi gjør nå alt for å unngå flere pinlige dager i retten før han skal lose EU til en ny grunnlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I GÅR MÅTTE ITALIAS

omstridte statsminister, Silvio Berlusconi, nok en gang møte i rettssalen i Milano, anklaget for korrupsjon. Det skjer under tre uker før han og Italia overtar formannskapet i EU for et halvt år.

- Det er spesielt at han som skal stake ut Europas framtid, står under tiltale. En må regne med at det svekker ham som regjeringssjef, sier forsker John Erik Fossum ved Arena-programmet ved Universitetet i Oslo.

FOR DEN VIKTIGSTE SAKEN

Berlusconi får i fanget, blir trolig å lose den omfattende reformprosessen i EU i havn. Unionens «grunnlovsforsamling», Konventet, la nylig fram forslag til endringer i hvordan EU skal fungere. I oktober får landenes stats- og regjeringssjefer si sitt om forslagene. Klarer de å bli enige i løpet av høsten, kan statsminister Silvio Berlusconi sørge for at alt blir samlet i en ny Roma-traktat, som blir en grunnlov for EU. Det skjer i så fall på samme sted som den første traktaten for det europeiske fellesskapet ble signert i 1957.

- Om det skjer, avhenger av hvor mye regjeringssjefene vil endre på det som er blitt foreslått av Konventet. Den offentlige debatten fram til oktober kan også ha innflytelse, sier Fossum.

KANSKJE VAR GÅRSDAGENS

opptreden i rettssalen den siste på en stund for den italienske statsministeren. For i rekordfart, og i siste liten før Italia overtar EU-formannskapet, behandler i dag nasjonalforsamlingen i landet en lov som kan sikre ham immunitet så lenge han er regjeringssjef. Dermed slipper han kanskje en pinlig dom mens Italia har EU-formannskapet.

- Mange er bekymret for det som skjer i Italia. Berlusconi har blant annet kommet med lover som utvider fullmaktene hans. Dette er spørsmål som kan ha betydning for demokrati og rettsstat, og som derfor angår hele Europa. Det reiser spørsmål om hva som utgjør interne anliggender og hva EU kan og bør involvere seg i, sier Fossum.

Forsker Agustmn José Menéndez ved Arena-programmet tror Berlusconi ønsker å gå inn i historien som en som skapte den nye traktaten.

- Men kommer det vanskelige spørsmål opp, kan han lage problemer. Han er ikke spesielt opptatt av europeisk integrasjon eller mulighetene for å gjøre EU mer effektivt. Han er mer opptatt av det estetiske, sier Menéndez.

- I VERSTE FALL

blir det neste halvåret bortkastet for EU. Og det passer dårlig nå, fortsetter han.

Det anerkjente tidsskriftet Economist advarte tidligere i år mot Berlusconi som EU-leder. Bladet mener rett og slett at han er uegnet. Statsministeren er både mediebaron og Italias rikeste mann, og blir beskyldt for å utnytte dette. Selv bedyrer han sin uskyld.

Elisabetta Cassina Wolff er forsker ved Europaprogrammet i Oslo. Hun innrømmer at Italia har et imageproblem, og at Berlusconi ødelegger for inntrykket av landet. Men hun sier at Italia har lang tradisjon med å drive aktiv Europa-politikk.

- Italienerne har alltid vært flinke til å finne kompromisser. Vi har pleid å være et modererende element mellom de store og de små landene, mellom de som er ivrigst etter å integrere og de som ikke er det. Den linjen følger Berlusconi, sier Wolff.

I FORRIGE UKE

la presidenten for Konventet, Valéry Giscard d'Estaing, fram et utkast til forfatning for EU. Det omfatter alt fra en menneskerettighetserklæring til hvordan beslutninger skal tas i ulike EU-organer. Hvor uenige landene er, avgjør om italienernes ønsker om å få en ny Roma-traktat bare blir en drøm.

- Det ville vært mye symbolikk i å signere ny traktat i Roma, men det kan være vanskelig å rekke både på grunn av tidsnød og fordi det er stor uenighet om noen av forslagene, sier Wolff.

SVETTE SILVIO: Silvio Berlusconi tørket svetten med jevne mellomrom i den overopphetede rettssalen i Milano i går.