Berlusconi til søppelberget

Om det vil løse Napolis krise, gjenstår å se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italias statsminister Silvio Berlusconi legger sitt regjeringsmøte til Napoli denne uka. Om det vil løse byens søppelkrise, gjenstår å se.

Med våren og varmen kommer også stanken av råtnende søppel til den søritalienske storbyen. Den stanken har de siste dagene blitt supplert av røyk fra utallige søppelbål. Brannvesenet i byen måtte mandag rykke ut til hele 90 søppelbranner, de fleste trolig påsatt av frustrerte innbyggere som har fått nok.

Før valget i april lovet konservative Silvio Berlusconi en snarlig løsning på søppelkrisen, og sa han vil plassere regjeringen i Napoli i stedet for i Roma.
Regjeringsmøte i søppelstank 
Regjeringsmøtet onsdag blir iallfall holdt i Napoli. Der skal Berlusconi kunngjøre tiltak for å bli kvitt det kvelende søppelberget.

Ifølge enkelte medieoppslag vil han bruke hæren for å gjenopprette orden i byen og samtidig etablere hemmelige søppelplasser, for å unngå at folk protesterer mot å få fyllinger plassert i nabolaget.

Søppelkrisen i Napoli er blitt et symbol på svak styring og makten til organiserte kriminelle i Italia. Den har bygd seg opp over mange år, og har toppet seg fordi fyllingene er fulle og det mangler forbrenningsanlegg.


Søppeltog til Tyskland 
Selskapet som har ansvaret for søppelhentingen i Napoli sier det nå er 3.500 tonn uavhentet søppel i Napolis gater. Selskapet lovet mandag å sette opp spesialtog til Tyskland med søppel.

Den lokale mafiaen, Camorraen, kontrollerer mange av søppelplassene, og bruker dem blant annet til å dumpe farlig industriavfall fra Nord-Italia. Camorraen har også gått mot bygging av forbrenningsanlegg, fordi det vil true deres bokstavelig talt skitne butikk.

Avrenning og gasser fra søppelfyllinger med giftig avfall har fått lokale helsemyndigheter til å slå alarm. Giftig avfall får også skylda for dioksinfunn i mozzarellaost tidligere i år.

(NTB)

En kvinne med ansiktsmaske prøver å ta seg fram i Napolis søppelfylte gater. Statsminister Silvio Berlusconi har lovt en rask løsning på krisen, og skal avholde regjeringsmøte i Napoli onsdag. Foto: REUTERS/Ciro Messere/Agnfoto/ SCANPIX Søppel fyller igjen gatene i den søritalienske storbyen Napoli. Statsminister Silvio Berlusconi vil legge fram sine forslag til løsning på søppelkrisen onsdag. Foto: REUTERS/Ciro Messere/Agnfoto/ SCANPIX

NAPOLI: Slik ser gatene i den italienske byen Napoli ut. Nå kommer statsminister Silvio Berlusconi på besøk. FOTO: EPA/CIRO FUSCO
NAPOLI: Slik ser gatene i den italienske byen Napoli ut. Nå kommer statsminister Silvio Berlusconi på besøk. FOTO: EPA/CIRO FUSCO Vis mer
KVELER TRANSPORTEN: Mens andre byer verden over plages at bilenes etterlatenskaper, som svevestøv og eksos, plages Napoli av menneskenes. Mange veier blir uframkommelige.