GÅR AV:  Italias statsminister Silvio Berlusconi har mistet sin popularitet. Nå meldes det at han trekker seg. Foto:AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
GÅR AV: Italias statsminister Silvio Berlusconi har mistet sin popularitet. Nå meldes det at han trekker seg. Foto:AFP PHOTO / VINCENZO PINTOVis mer

Berlusconi trekker seg

Det bekrefter den italienske statsministeren selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den italienske presidenten Giorgio Napolitano sier at statsminister Silvio Berlusconi vil gå av, melder nyhetsbyrået Reuters.

Berlusconi vil bli sittende til den nye budsjettreformen er vedtatt, som vil skje i midten av denne måneden.

- Når disse forpliktelsene er gjennomført, vil statsministeren levere inn sin avskjedssøknad til statsoverhodet, heter det i uttalelsen fra presidenten.

Berlusconi bekreftet like etter at han går av.

- Regjeringen har ikke lenger det flertall vi trodde vi hadde. Regjeringen vil gi finansmarkedene et tegn på at vi tar situasjonen alvorlig, sier han til den italienske tv-kanalen Canale 5, ifølge avisa La Repubblica.

Ikke absolutt flertall Statsministerens avgang kommer som en følge av dagens avstemning i den italienske nasjonalforsamlingen. Den viste at Silvio Berlusconi ikke lenger har støtte fra flertallet av de folkevalgte.

En samlet opposisjon hadde bestemt seg på forhånd for å avstå fra å stemme i det som opprinnelig var en rutinegodkjenning av fjorårets budsjett-tall.

Den italienske statsministeren vant voteringen om statsregnskapet, men bare fordi opposisjonen avsto fra å stemme.

Dermed hadde han ikke et absolutt flertall, som han hadde trengt dersom alle hadde deltatt i avstemningen.  Med 308 stemmer var han et stykke unna de 316 han trengte for å sikre seg flertallet

- Forrådt Hele 321 parlamentsmedlemmer avsto fra å stemme. 11 av dem var Berlusconis partifeller.

- Jeg føler meg forrådt, sa han da han så de 11 navnene, ifølge BBC.

Opposisjonen krevde at Berlusconi gikk av umiddelbart. Opposisjonens leder Pier Luigi Bersani varslet at han ville fremme et mistillitsforslag om Berlusconi ikke trakk seg.

Berlusconi har også mistet tillit i den italienske befolkningen, hvor oppslutningen er på rekordlave 22 prosent. Også i finansmarkedene har mange ønsket hans avgang.

Statsgjeld høyere enn BNP Tilliten der og hos internasjonale ledere til at statsministeren får de nødvendige økonomiske reformene gjennom, har vært nærmest ikke-eksisterende. Tirsdag kveld steg renten på italienske statsobligasjoner til rekordhøye 6,76 prosent. Det er mer enn hva staten på sikt er i stand til å betjene. Italia har en statsgjeld på 120 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Spørsmålet er om en ny regjering vil takle tillitskrisen og få presset gjennom nødvendige kutt.