Berlusconi truer med politisk kaos

Berkusconi vil felle regjeringa hvis han ikke blir benådet. Påtalemakta vil inndra hans pass.

POLITISK TEATER: I et video-opptak etter dommen holdt tidligere statsminister Silvio Berlusconi en «tale til folket» hvor han omtalte seg som en av Italias «beste borger». Bak ham har han satt opp flaggene til Italia og EU, som om han ennå var statsminister. Opptaket ble sendt ut av Rete 4, en av hans fjernsynskanaler. Foto: AFP / Scanpix / MEDIASET / RAINEWS24
POLITISK TEATER: I et video-opptak etter dommen holdt tidligere statsminister Silvio Berlusconi en «tale til folket» hvor han omtalte seg som en av Italias «beste borger». Bak ham har han satt opp flaggene til Italia og EU, som om han ennå var statsminister. Opptaket ble sendt ut av Rete 4, en av hans fjernsynskanaler. Foto: AFP / Scanpix / MEDIASET / RAINEWS24Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følgene av den rettskraftige dommen over Silvio Berlusconi på fire års fengsel for grov skattesvindel - mens han var statsminister! - synker inn over den domfelte, som har muret seg inne med sine rådgivere i Palazzo Grazioli, hans bolig i Roma. Der måtte han i går motta den fornedrende og formelle kunngjøringa av dommen fra carabinieri-politiet, som kom på døra.

Fratas pass
Påtalemakta i Milano, hans hjemby, som var aktoratet som klarte å domfelle ham for første gang, krever å få utlevert det vanlige passet til Berlusconi. Av alle faller det på utenriksminister Emma Bonino, feminist og svoren politisk fiende av Berlusconi, å inndra det diplomatiske passet som han har som senator.

Og så faller det på Senatet, etter en lov som forrige statsminister Mario Monti fikk vedtatt på nyttårsaften i fjor, å fradømme den tidligere statsministeren retten til å stille til valg de neste seks år. Ifølge denne loven skal dette ramme den som dømmes til fengsel i mer enn to år.

Dette kommer i tillegg til og på sida av det forbudet mot å inneha folkevalgte verv i fem år som han er dømt til, men som skal utmåles på nytt av en domstol i Milano.

«Baller nok»?
I Palazzo Grazioli har Berlusconi holdt krisemøter med sine trofaste. Parlamentarisk leder i Senatet for Frihetens Folk (PdL), det partiet som Berlusconi eier like mye som han leder, Renato Schifani, vil dra til president Giorgio Napolitano og be ham benåde Berlusconi og true med regjeringskrise hvis han ikke gjør det. Men det ville være ydmykende for Berlusconi å få nåde av en kommunistisk veteran.

Medlem av Deputertkammeret Daniela Santachè, som aldri tenker lenge før hun snakker, uttalte:

- La oss se om de har baller nok til å putte ham i fengsel!

Fengsel får han ikke fordi han er for gammel, og en lov som Berlusconi fikk vedtatt, setter ned straffen fra fire til ett år, som han enten må sone i husarrest eller avtjene gjennom samfunnstjeneste.

Amnesti?
Angelino Alfano, generalsekretær i partiet og Berlusconis nærmeste stedfortreder, støtter sjefen uten forbehold:

- Vi skal forsvare våre prinsipper og vår historie, som sammenfaller med Dem, president. På denne måten er vi klare til å gå av.

Det er en åpenlys trussel om regjeringskrise. Går deres statsråder av og feller statsminister Enrico Letta, må det bli nyvalg i Italia.

De folkevalgte fra Berlusconis parti sto med plakater utenfor hans villa, hvor det sto et ultimatum: «Enten reform av rettsvesenet eller nyvalg!» Og reformen består naturligvis i å oppheve dommen over Berlusconi med en eller annen form for amnesti.

«Beste borger»
Berlusconi, som om han ennå var statsminister, gjorde torsdag kveld en teatralsk opptreden i et video-opptak, med flaggene fra Italia og EU bak ryggen. Det var hans «tale til folket», som ble kringkastet i fjernsynskanalen Rete 4, som han eier.

- Ingen kan forstå den mengde av vold som jeg har måttet tåle. Til gjengjeld for den forpliktelsen jeg har hatt med mitt land gjennom nesten tjue år, har jeg som takk fått anklager og en dom, som er helt uten grunnlag, som fratar meg min personlige frihet og mine politiske rettigheter. Er det på denne måten Italia hedrer sine beste borgere for deres ofre og utførte plikter? Er dette det Italia som vi ønsker og elsker?

Men Italias «beste borger» er altså dømt for grov skattesvindel mens han var statsminister.

Tankekors
Underlig nok vekker dette også et fortvilt tankekors for venstresida i Demokratisk Parti (PD) og statsminister Enrico Letta, som må samarbeide med statsråder fra Berlusconis parti. Spørsmålet er verdig Hamlet:

Er det bedre å fortsette å styre Italia for å ikke overlate det i havsnød til andre eller skal vi bryte alt samarbeid med en dømt forbryter?

Det er umulig å spå utfallet av et nyvalg. Og Italia er allerede på det nærmeste uregjerlig.