UVISS FRAMTID: Silvio Berlusconis politiske framtid er fortsatt usikker, etter at han mistet sitt flertall i en avstemning i parlamentet idag.  AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
UVISS FRAMTID: Silvio Berlusconis politiske framtid er fortsatt usikker, etter at han mistet sitt flertall i en avstemning i parlamentet idag. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLIVis mer

Berlusconi uten flertall

Opposisjonen i Italia krever at statsministeren går av umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Denne avstemningen har vist oss klart og tydelig at regjeringen ikke har flertall. Slik åpnet den italienske opposisjonspolitikeren Pierluigi Bersani sin tale litt over klokka fire i ettermiddag. En samlet opposisjon hadde på forhånd bestemt seg for å avstå fra å stemme i det som opprinnelig var en rutinegodkjenning av fjorårets budsjett-tall.

I dag ble det istedet en synliggjøring av at Silvio Berlusconi har mistet flertallet, selv om han «vant» avstemningen. Med 308 stemmer er han et godt stykke unna de 316 som var nødvendige for et flertall. 321 parlamentsmedlemmer avsto fra å stemme. 11 av dem er Berlusconis partifeller.

Opposisjonen krever nå at Berlusconi går av, viker plassen til fordel for en regjering som står stødigere og som kan lose Italia gjennom vanskelige økonomiske tider.

Varsler mistillit
Det er foreløpig ikke klart hva Silvio Berlusconi velger å gjøre. Hvis han nekter å ta konsekvensene av avstemningen, varslet opposisjonens leder Bersani «ytterligere tiltak». Det vil si et mistillitsforslag en av de nærmeste dagene.

Etter at flere parlamentsmedlemmer fra Silvio Berlusconis parti har meldt overgang i løpet av de siste, var det klart at et flertall i underhusavstemningen var utenfor rekkevidde for statsministeren og hans allierte.

De allierte oppfører seg heller ikke som spesielt allierte: Umberto Bossi, lederen for Lega Nord, har et problem med taleevnen etter et alvorlig slag for noen år siden, men det er aldri vanskelig å få greie på hva han mener: Bossi ble toppsak i de fleste italienske nyhetssendinger i formiddag da han oppfordret Berlusconi til å ta et skritt til siden. Det var en avgjørende uttalelse, etter at flere andre nære samarbeidspartnere har oppfordret ham til det samme.

En isolert leder
«Berlusconi er isolert - forlatt av sine nærmeste sitter han i sin bunker», skriver en kommentator i avisa La Repubblica idag. For mange av statsministerens partimedlemmer vil det være langt bedre om han trekker seg frivillig, ettersom det vil gjøre det mer sannsynlig at partiet får en rolle i en storkoalisjon eller en overgangsregjering. Berlusconi kunne avviklet det hele på langt bedre vis også for landet:

Hadde han, tidligere i høst, meldt at han ville trekke seg og lagt veien åpen for et valg til våren, kunne hans ettermæle fått en snev av noe statsmannsaktig. Spanias statsminister Zapatero har fått mye anerkjennelse for å ha valgt en slik løsning. Silvio Berlusconi har foreløpig valgt å kjempe til siste slutt, å klamre seg fast.