Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berlusconi vil bli statsminister igjen

Silvio Berlusconi vil bli statsminister igjen og truer med å velte Italias regjering. Men han ligger an til nederlag og et stygt politisk endelikt, samtidig som han kjemper i rettssalene.

KRISESKAPER: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi drømmer i dagslys om å komme tilbake i Palazzo Chigi, hvor dette bildet er tatt i hans velmaktsdager. Men han ligger an til et smertelig nederlag. Foto: REUTERS / Scanpix / Max Rossi
KRISESKAPER: Tidligere statsminister Silvio Berlusconi drømmer i dagslys om å komme tilbake i Palazzo Chigi, hvor dette bildet er tatt i hans velmaktsdager. Men han ligger an til et smertelig nederlag. Foto: REUTERS / Scanpix / Max Rossi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

76 år gamle Silvio Berlusconi, som i november 2011 ble tvunget til å søke avskjed som statsminister, har i månedsvis vurdert om han skal kaste seg inn i politikken igjen, og nesten sikkert lide et ydmykende nederlag, eller pensjonere seg, og stå igjen uten vern mot tiltalene som venter i rettsvesenet. Flere ganger har han tenkt høyt og standpunket har stadig skiftet.

«Omringet»
Onsdag kveld deltok han i et spent møte i Palazzo Grazioli i Roma med lederne i sitt parti, Frihetens Folk (PDL). De andre forsøkte å overtale ham til å ikke forsøke å bli statsminister igjen og stille opp i neste valg, som trolig blir i mars neste år. Han anklaget dem for å ikke forsvare ham offentlig og forlate ham i gapestokken. Møtet endte i ingenting. Ikke vedtok man om PDL skal skifte navn og heller ikke om partiet skal avholde primærvalg for å utpeke en statsminister-kandidat.

Etter møtet fortalte Berlusconi det motsatte av hva som hadde skjedd.

- Jeg er omringet av oppfordringer til å komme tilbake på banen så fort som mulig. Veldig mange ber meg om å redde Italia, sa han.

- Italia står i dag på kanten av stupet. Tilstanden er mye alvorligere i dag enn for et år tilbake, da jeg forlot regjeringa av ansvarsfølelse og kjærlighet til mitt land. Det finnes en million flere arbeidsledige, gjelda øker, kjøpekrafta stuper, skattepresset har nådd utålelige nivåer. Jeg kan ikke samtykke i dette, forklarte han.

«Går bakover»
Han har ikke annet valg enn å ofre seg, hørtes det ut som. For å understreke hvor utbredt det folkelige kravet om å få Berlusconi tilbake er, kom det til en slags «demonstrasjon» utenfor Palazzo Grazioli. En pyntelig gjeng hadde samlet seg bak et banner påskrevet: «Silvio, Italia tror på deg». Det var ei gruppe av hans ansatte.

Etter dette utspillet fra Berlusconi uttalte Corrado Passera, minister for økonomisk utvikling og en av de sterke i Mario Montis regjering, i fjernsyn:

- Vi må gi inntrykk av at Italia går framover. Alt dette som kan få resten av verden, våre forbindelser, til å tro at vi går bakover, er ikke bra for Italia.

Skape krise
Berlusconi kom torsdag med sin hevn. Han ga partiets deputerte og senatorer ordre om å ikke støtte statsminister Monti, men avstå når det skulle stemmes over noen økonomiske tiltak, som statsministeren hadde gjort til et spørsmål om tillit til regjeringa. Ingen skulle få behandle Berlusconi som en fortidslevning som bare venter på den endelige dommen i rettssalene.

Monti vant avstemningene både i Deputertkammeret og Senatet. Men Berlusconi og PDL hadde tatt avstand fra hans økonomiske politikk, og det spredte seg en frykt for regjeringskrise og framskyndet parlamentsvalg. Demokratisk Parti (PD), som var i opposisjon til Berlusconi, fortsetter å støtte Monti, men utelukker ikke valg tidligere enn i mars.

Statsminister Monti forsvarte sin politikk og sa at den har «hindret Italia fra å antenne nye branner i euro-området». Men Berlusconi lar seg øyensynlig ikke skremme av en brann eller to. I dag, fredag, har han gitt generalsekretæren i partiet sitt, Angelino Alfano, ordre om å dra til Quirinale-palasset til president Giorgio Napolitano for å forklare Berlusconis syn på politikken.

Sikkert nederlag
Alfano kunngjorde at PDL ikke vil avholde primærvalg. Han sier Berlusconi vil stille til valg igjen som partiets statsminister-kandidat.

Napolitano har bedt om ro. Han vil ikke ha en kaotisk slutt på Montis teknokrat-regjering. Demokratisk Parti har oppfordret Monti til å også dra til presidenten og forklare sitt syn. Det er Napolitano som avgjør når det blir valg.

Berlusconi ble i oktober dømt for svindel til fire års fengsel, men han har anket, som alltid. Samtidig står han for retten tiltalt for maktmisbruk og medvirkning til prostitusjon av mindreårig. Han har tidligere søkt beskyttelse i politikken mot rettsvesenet.

Men i politikken ligger han an til et ydmykende og nesten sikkert nederlag. Hans tidligere utenriksminister, Franco Frattini, brøt med partiet og stemte for Monti i Deputertkammeret, og han er ikke den eneste i rekkene som er lei av Berlusconi. I meningsmålingene går PDL nedover, til 18,2 prosent i dagens, fredagens, måling i La Repubblica. Samtidig har Demokratisk Parti steget til 37,8 prosent i samme måling.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!