Berlusconis sensurlyst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En kritisk dokumentarfilm om Italias statsminister, «Citizen Berlusconi», sto på programmet for den tredje europeiske dokumentarfestivalen i Oslo, før festivalsjef Vigdis Lian snakket med representanter for den italienske ambassaden. Silvio Berlusconis diplomater likte ikke filmen, og Vigdis Lian strøk Berlusconi-dokumentaren fra festivalprogrammet. I tre dager forsvarte Lian, som også er direktør for Norsk filminstitutt, sin avgjørelse mot massive protester. I går slo hun retrett. Filmen vises likevel. Vigdis Lian forsto konsekvensene av å la seg sensurere, og at det handlet om noe mye større enn en relativt liten filmfestival i Oslo. Det handler faktisk om ytringsfrihetens kår i Europa og om en italiensk statsminister som bruker politisk og økonomisk makt for å kneble motstandere i eget land, og hvis han får det til, også i andre land.

At italienske diplomater ikke liker «Citizen Berlusconi», burde ikke ha overrasket noen, heller ikke Vigdis Lian. Det er faktisk jobben deres, på vegne av Silvio Berlusconi. Den italienske statsministeren er den første mediemogulen som også kontrollerer et land. Berlusconi styrer ni av ti TV-stasjoner i Italia, han har fått igjennom skreddersydde lover som beskytter ham selv og hans informasjonsmonopol. Han tåler ikke kritikk, og som mediemogul har han makt til å stoppe det meste. Det frie ord er ganske enkelt en trussel for Berlusconi, også i Norge. Det var derfor overraskende, og trist, at festivalsjef Vigdis Lian tillot Silvio Berlusconis menn å redigere en filmfestival på norsk jord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer