Bernanke er fanget i sin egen pengefelle?

Sjeføkonom tror ikke den amerikanske sentralbanken vil være i stand til å slutte å trykke penger.

PENGER: Sentralbanksjef Ben Bernanke har satt igang noe det kan bli vanskelig å avslutte. Foto: REUTERS/Gary Cameron
PENGER: Sentralbanksjef Ben Bernanke har satt igang noe det kan bli vanskelig å avslutte. Foto: REUTERS/Gary CameronVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 Midt-Norge tror ikke USAs sentralbanksjef Ben Bernanke vil være i stand til å slutte med pengetrykkingen, skriver Finansavisen i dag.

Fanget i egen felle Sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 Midt-Norge, har lenge vært blant de få økonomene i Norge som har uttalt seg kritisk til den løse pengepolitikken i flere land etter finanskrisen.

Han peker på at USAs økonomiske trendvekst ikke kommer over 2 prosent til tross for de massive stimulitiltakene og de lave rentene, som økonomien og myndighetene er så avhengig av.

Oppgangen i statsrenter, blant annet som følge av forventninger om innstramminger i stimulansene, har ført til høyere renter for amerikanske bedrifter og husholdninger i løpet av sommeren. I tillegg blir det dyrere for gjeldstyngede USA å låne mer penger.

Dopavhengig
- Slik USAs økonomi er nå, er de avhengig av de kvantitative lettelsene. Den allerede svake produksjonsveksten i økonomien etterfølges nå av svekket etterspørselsvekst og bedrifter og husholdninger merker den nylige renteoppgangen, boligmarkedet kjølner for eksempel noe ned, sier han til Finansavisen.

Sjeføkonomen mener Bernanke er blitt fanget i sitt eget spill når han ikke kan begynne nedtrappingen ettersom rentene er på vei opp, likviditetsbildet strammes til og økonomien fortsatt er svak.

Flere nyheter
Peter Hermanrud spår tidenes boligkrakk
Meglerhusets favorittaksje innen oljeservice
Stordalen tror ikke megatrenden vil snu