All time high:  Oslo Børs har stadig satt nye rekorder denne uken. Aksjestrateg James Montier er imidlertid bekymret for fremtiden.  Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
All time high: Oslo Børs har stadig satt nye rekorder denne uken. Aksjestrateg James Montier er imidlertid bekymret for fremtiden. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Bernanke oppmuntrer alle til å se markedet gjennom ølbriller

Samtidig som Oslo Børs stiger til nye høyder rykker aksjestrateg James Montier ut med en klar advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kort tid etter at torsdagens handel startet på Oslo Børs, klatret hovedindeksen til 532,81 poeng.

Børsen nådde dermed sin høyeste notering noensinne i formiddag.

Det betyr samtidig at Oslo Børs har klatret nesten 20 prosent hittil i år.

Har steget for mye Det høye nivået vekker imidlertid bekymring hos den britiske aksjestrategen James Montier i det amerikanske forvaltningsselskapet GMO.

Han forteller til Finansavisen at børsene har steget for mye.
 
- Avkastningen er lav både i obligasjoner og aksjer, og begge investeringsklassene er etter vårt syn for dyre. Markedet balanserer på kanten av et stup med større nedside enn oppside, slår Montier fast.

Nye rekorder utenlands De siste ukene har også børsene i New York og Frankfurt satt nye rekorder.

- Investorene befinner seg mellom barken og veden. Enten får du en begrenset erosjon av kjøpekraft fra å sitte på kontanter, eller en mer usikker - men potensielt langt større tapsrisiko - av å eie for mye aksjer. Ikke et særlig attraktivt valg, sier Montier til Finansavisen.

Strategen legger mye av skylden på sentralbankene, og særlig USAs sentralbanksjef Ben Bernanke, som han mener fyrer oppunder festen i stedet for å motvirke den.

- Sentralbankens jobb er å ta bort punchbollen akkurat i det festen er å ferd med å komme i gang, sier Montier til Finansavisen, og fortsetter:

- Bernanke deler i stedet villig ut gratis drinker i håp om å få seg noe, og oppmuntrer alle til å se markedet gjennom ølbriller.

Flere nyheter Oslo Børs stiger videre til ny rekordnotering
Rentedommen er klar
Kronen styrker seg på rentedommen