Bernie (73) trekker folk som Obama i 2008. Kan han virkelig true Hillary?

Ønsker et skandinavisk sosialdemokrati.

TREKKER FOLK: Tusen på tusen av entusiastiske tilskuere har flokket til Bernie Sanders valgkampmøter denne høsten. Her i Springfield i Massachusetts. Foto: AP / Michael Dwyer / NTB scanpix
TREKKER FOLK: Tusen på tusen av entusiastiske tilskuere har flokket til Bernie Sanders valgkampmøter denne høsten. Her i Springfield i Massachusetts. Foto: AP / Michael Dwyer / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har lenge vært opplest, vedtatt og nedskrevet at det egentlig ikke er noen kamp om hvem som skal bli demokratisk presidentkandidat i det amerikanske valget. Hillary Clintons kandidatur har vært for sterkt.

Siden slutten av juni har Clinton (68) opplevd at oppslutningen på gjennomsnittet av meningsmålingene har sunket fra 62,8 prosent til 40,5 prosent i slutten av september. Den siste måneden har Clintons tall styrket seg til 48 prosent, men tallene i Iowa og New Hampshire, de to delstatene som har primærvalg først, bør bekymre Clinton, skriver Politicos Roger Simon.

73 år gamle Bernie Sanders er nemlig bare 7 prosentpoeng bak i Iowa. Og i New Hampshire leder han med 2,4 prosentpoeng. Det var da Barack Obama slo Clinton i Iowa i 2008 at han for første gang trodde han kunne slå henne til slutt, skriver Simon i Politico.

Uavhengig Svein Melby, USA-ekspert og forsker ved Institutt for forsvarsstudier, sier han i utgangspunktet har liten tro på Sanders-seier.

- Han er jo ikke demokrat en gang. Men hvis han vinner både Iowa og New Hampshire, så skapes det en ny dynamikk, sier Melby til Dagbladet.

Sanders er en av få uavhengige senatorer i Kongressen, men stiller som demokratisk presidentkandidat. Sanders er på sett og vis en sosialdemokrat, og har selv sagt at han må forklare amerikanske velgere hva det faktisk innebærer, all den tid det begreper som assosieres med sosialisme klinger dårlig i en stor andel velgeres øre.

GOD STEMNING: Bernie Sanders og Hillary Clinton møttes til debatt i Vermont 13. oktober. Foto: AP / John Locher / NTB scanpix
GOD STEMNING: Bernie Sanders og Hillary Clinton møttes til debatt i Vermont 13. oktober. Foto: AP / John Locher / NTB scanpix Vis mer

- Jeg tror det er mange som blir veldig, veldig nervøse når de hører ordet «sosialist», sa Sanders ifølge Reuters da han nylig var i Iowa.

- For meg betyr sosialdemokrati demokrati. Det betyr å danne en regjering som representerer oss alle, ikke bare de rikeste i landet, sa Sanders.

- Ytterste venstre fløy Svein Melby sier han tror Sanders er for langt til venstre for å vinne nominasjonen.

- I amerikansk kontekst er han på ytterste venstre fløy, i hvert fall i den økonomiske politikken. Demokratene ligger tradisjonelt lenger mot midten, og jeg tror han er for langt ute til venstre for å vinne nominasjonen, sier Melby.

- Og han møter en formidabel motstander i Hillary Clinton. Jeg tror egentlig det eneste som kan stoppe henne er om hun blir tiltalt av FBI i e-post-saken, sier Melby.

Tidligere i år ble det kjent at Clinton brukte en privatepostadresse til jobbformål da hun var utenriksminister, og det er satt i gang flere granskninger av det.

Store folkemasser Før Obama banket Hillary i Iowa i 2008 samlet han store folkemengder til valgkampmøter. Denne gangen er det Sanders som trekker store folkemasser. Men Melby tror ikke det er nok.

GODT OPPMØTE: Bernie Sanders i Burlington, da han i mai i år offentliggjorde at han stiller som presidentkandidat. Foto: AP / Andy Duback / NTB scanpix
GODT OPPMØTE: Bernie Sanders i Burlington, da han i mai i år offentliggjorde at han stiller som presidentkandidat. Foto: AP / Andy Duback / NTB scanpix Vis mer

- Han skaper masse entusiasme. Og det er et klima for populiststrømninger på både høyre- og venstresiden. Men skal du vinne nominasjonen, må du ha et apparat rundt deg som gjør at du kan stå maratonløpet en presidentvalgkamp er, og der mener jeg Clinton blir for sterk, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer