<strong>VIL BLI PRESIDENT:</strong> Den uavhengige senatoren Bernie Sanders kunngjør torsdag at han stiller opp som demokratisk presidentkandidat i konkurranse med Hillary Clinton. Foto: AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM/FILES
VIL BLI PRESIDENT: Den uavhengige senatoren Bernie Sanders kunngjør torsdag at han stiller opp som demokratisk presidentkandidat i konkurranse med Hillary Clinton. Foto: AFP PHOTO/NICHOLAS KAMM/FILES Vis mer

Bernie (73) utfordrer Hillary Clinton i presidentkampen

Vil være demokratenes kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den uavhengige senatoren Bernie Sanders kunngjør torsdag at han stiller opp som demokratisk presidentkandidat i konkurranse med Hillary Clinton.

Det er en radiostasjon i Sanders' hjemstat Vermont som opplyser at den tidligere borgermesteren i Vermonts største by Burlington lanserer sitt kandidatur med en kort kunngjøring og et valgkampmøte denne uka.

Med Clinton som klar favoritt som Demokratenes kandidat ved valget i 2016 er det få andre demokrater som vurderer å ta opp kampen mot henne. Hun ligger 40-50 prosentpoeng foran alle andre mulige kandidater.

Foruten Sanders har bare Marylands tidligere guvernør Martin O'Malley vist interesse, mens senator Elizabeth Warren hittil har avvist appeller fra partiets venstrefløy om å stille.

73 år gamle Sanders er Kongressens eneste selverklærte sosialist og en uttalt beundrer av skandinavisk sosialdemokrati. I det daglige praktiske politiske arbeidet i Senatet samarbeider han med Demokratene.

Ved å stille ønsker han å presse Clinton til å gå inn for strengere regulering av Wall Street og et mer robust sosialt sikkerhetsnett, og han krever at hun tar standpunkt mot frihandelsavtalen over Stillehavet TPP, som han mener vil resultere i stort tap av amerikanske arbeidsplasser.

- Hun må bli klarere. Støtter hun arbeidsfolk som ville lide under denne katastrofale handelsavtalen, og som ser jobbene sine forsvinne til Kina eller Mexico. Eller er hun på storkapitalens side, sa Sanders på en demonstrasjon mot TPP i Washington i forrige uke.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer