Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bernie og Hillary har kastet hanskene. Nå frykter demokratene kaos

- Jeg håper bare at alle kan ta en pust i bakken og roe ned.

HARDNER TIL: Hillary Clinton og Bernie Sanders kjemper om å bli demokratisk presidentkandidat. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpix
HARDNER TIL: Hillary Clinton og Bernie Sanders kjemper om å bli demokratisk presidentkandidat. Foto: REUTERS / Jim Young / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter Bernie Sanders' seier over Hillary Clinton i Wisconsin, har valgkampen flyttet seg til New York - delstaten Sanders vokste opp i og hvor Clinton tidligere var senator og hvor hun fortsatt bor.

Valgkampen på demokratisk side har til nå vært noen hakk roligere og vennligere enn på den andre sida, hvor det tidvis har haglet med fornærmelser og harde angrep.

Men nå ser det ut til å bli tøffere tak også mellom Sanders og Clinton.

Kobler Hillary til Wall Street Onsdag gikk Sanders ut og sa at han mener Clinton ikke er kvalifisert til å bli president.

- Du er ikke kvalifisert hvis du tar imot 15 millioner dollar fra Wall Street gjennom «super PACs». Du er ikke kvalifisert hvis du støttet Irak-krigen. Jeg mener du ikke er kvalifisert hvis du støttet hver eneste ødeleggende handelsavtale, som har kostet oss millioner av godt betalte jobber, sa Sanders under et valgkampmøte i Philadelphia.

- Jeg mener du ikke er kvalifisert hvis du støttet frihandelavtalen med Panama, som jeg var sterkt imot, og som har sørget for at selskaper og rikfolk fra hele verden har kunnet snyte på skatten, sa han.

Angrepet kom etter at Clinton sa at Sanders «ikke hadde gjort leksene sine» etter et intervju med lederavdelingen i avisa Daily News, hvor Sanders svarte relativt vagt på spørsmål om forslagene hans om blant annet å regulere landets banker og finansselskaper.

«Den andre starta» Donald Trump har tidligere i valgkampen blitt konfrontert med at han argumenterte som en femåring, da han mente rivalen Ted Cruz «starta det» etter at det kom angrep på kandidatenes respektive koner. I går var det Sanders som brukte «den andre starta det»-argumentasjon:

- Hvis noen stiller spørsmål ved om jeg er kvalifisert etter den jobben jeg har gjort som senator i 25 år, så har jeg rett til å stille spørsmål deres kvalifikasjoner, sa Sanders natt til i dag norsk tid.

Politico skriver at flere sentrale demokrater frykter kaos i fortsettelsen av valgkampen, og at de håper de to kandidatene kan inngå en våpenhvile.

- Jeg håper bare at alle kan ta en pust i bakken og roe ned, sier Michigan-senator Debbie Stabenow.

Harry Reid, minoritetsleder i Senatet og en uttalt støttespiller for Clinton, sier han er skuffet over at Sanders ikke holder sitt tidligere løfte om å ikke drive en negativ valgkamp.

- Alle vet at hun er kvalifisert, sier han til Politico.

291 delegater i potten Washington Posts Chris Cillizza skriver at det er en god grunn til at valgkampen nå har havnet i et mer aggresivt spor: Det kan være den siste sjansen Sanders har til å endre dynamikken i valgkampen, hvor han fortsatt trenger å vinne store stater med store marginer for å kunne slå Clinton til slutt. New York er nettopp en slik delstat, med 291 delegater i potten, nest flest av de gjenstående primærvalgene.

- Når du har din siste sjansen, gjør du det du trenger for å vinne. For Sanders betyr det å angripe Clintons svakheter mer direkte, skriver han.

Eugene Robinson, kommentator i samme avis, mener valgkampen nå er inne i et stygt, selvdestruktivt spor.

Fredag forsøkte imidlertid Sanders å bote på skaden ved å si at Clinton «selvfølgelig er kvalifisert». 

- På hennes verste dag ville hun vært en uendelig mye bedre president enn begge de republikanske kandidatene, sa han under fredagens NBC-sendte valgkamparrangement, ifølge Politico.  

Primærvalget i New York avholdes 19. april.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart