VINNER: Flere amerikanske medier utpeker Bernie Sanders som vinner av Demokratenes nominasjonsvalg i West Virginia. Foto: Rich Pedroncelli/AP/NTB Scanpix
VINNER: Flere amerikanske medier utpeker Bernie Sanders som vinner av Demokratenes nominasjonsvalg i West Virginia. Foto: Rich Pedroncelli/AP/NTB ScanpixVis mer

Bernie Sanders utropt som vinner i West Virginia

Trump surfer videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bernie Sanders (74) kunne natt til onsdag norsk tid feire en overlegen seier over Hillary Clinton (68) i gruvedrift-delstaten West Virginia. 

Hillary Clinton har allerede rettet blikket mot presidentvalget 8. november, og ordkrigen med republikanernes presidentkandidat Donald Trump er i full gang. Men den selverklærte sosialdemokraten Bernie Sanders brukte tirsdagens seier til å minne USAs tidligere førstedame på at han ikke har noen planer om å la henne spasere inn i Det hvite hus.

- La meg være så tydelig som mulig: vi er i denne kampanjen for å vinne den demokratiske nominasjonen til presidentkandidat, og vi kommer til å kjempe for hver eneste stemme, sa han til trampeklapp fra publikum som hadde møtt opp på hans valgkamparrangement i Salem i Oregon.

- Må bekjempe Trump Clinton leder valgkampen på demokratisk side med god margin, og politiske kommentatorer har konkludert med at det nå kun er teori som kan stoppe Clinton fra å bli demokratenes neste presidentkandidat. Det skremmer ikke Sanders, som sier han er klar til å fortsette å kjempe i motbakke. Han kom også med et klart budskap til de demokratiske delegatene:

- Vi er uenige med Clinton på mange punkter. Men én ting vi er helt enige om, er at vi må bekjempe Donald Trump. Og jeg er veldig glad for å kunne si at vi vil beseire Trump, sa han.

Sanders konkluderte med seier i West Virginia kort tid etter at valglokalene i delstaten stengte, og før opptellingen var kommet ordentlig i gang:

- Vi har nettopp hørt at vi vant vår 19. delstat, og at vi tar majoriteten av delegatene i dagens nominasjonsvalg i West Virginia, skrev Sanders-kampanjen i en uttalelse. 

Da 21 prosent av stemmene var talt opp ledet Sanders med 49,4 prosent foran Clinton med 40,5 prosent av stemmene. 

Lite spenning Det var på forhånd knyttet lite spenning til tirsdagens nominasjonsvalg i Nebraska og West Virginia. Etter Donald Trumps overlegne seier i Indiana forrige uke, valgte Ted Cruz og John Kasich å kaste in håndkledet. Dermed er det allerede klart at «The Donald» er republikanernes presidentkandidat. 

Det var derfor ingen stor overraskelse at det var Trump som stakk av med seieren i både West Virginia og Nebraska, som også holdt republikansk nominasjonsvalg tirsdag. Selv om det fortsatt er en lang vei fram til presidentvalget i november, kunne Trump tirsdag avsløre at han har begynt jobben med å sette sammen sitt A-lag. 

 Ifølge Trump består det av fem-seks personer med solid politisk erfaring, et team som skal stå klart når han eventuelt flytter inn i Det hvite hus.

Forventet tap CNN meldte tidlig tirsdag at Clinton forventet å tape nominasjonsvalget i West Virginia. USAs tidligere førstedame vant nominasjonsvalget i delstaten med stor margin foran Barack Obama i 2008.

Men mange av velgerne i West Virginia har snudd ryggen til Clinton, etter at hun i mars lovet å sørge for å stenge kullselskap for å heller satse på grønn energi. 30 000 av West Virginias innbyggere jobber med kulldrift. 

Dagbladet følger nattas valg.