Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bernie tok tapet på forskudd, og gikk hardt ut i Texas: - På alle målingene slår jeg Trump

- Har dere hørt om Donald Trump? spurte 74-åringen 6000 fans i Dallas.

HAN SIER HAN ØNSKER EN REVOLUSJON: Bernie Sanders fredag en tale for 6000 elleville tilhørere i Dallas. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAN SIER HAN ØNSKER EN REVOLUSJON: Bernie Sanders fredag en tale for 6000 elleville tilhørere i Dallas. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALLAS, Texas (Dagbladet): - Revolusjon! Revolusjon! Revolusjon! roper publikum.

De er ca 6000 Bernie Sanders-tilhengere, samlet i en diger konsertarena utenfor millionbyen Dallas, for å se den 74 år gamle presidentkandidaten tale. Sanders hadde tatt det sviende tapet mot Hillary Clinton i Sør-Carolina på forskudd, og var ikke en gang i delstaten lørdag.


- Jeg er lykkeligere enn en loppe på et hundeshow for å se dere, sa den liberale politiske kommentatoren og tidligere Texas-politikeren Jim Hightower da han introduserte Vermont-senator Sanders.

Stikk til Clinton Enkelte eksperter mener 74-åringens vinnersjanser nå er minimale.

Men Sanders gir seg ikke. I Dallas satte han i gang med å snakke om hvordan han har gått fra å være nærmest ukjent nasjonalt, til å nå utfordre Hillary Clinton om den demokratiske nominasjonen. Og der Donald Trump og Marco Rubio de siste dagene knapt har kunnet se et TV-kamera uten å slenge grove fornærmelser mot hverandre, er Sanders noe mildere i ordbruken mot Clinton. Men han ba folk spørre seg om hvorfor flere Wall Street-selskaper støtter Clinton med store beløp.

GOD STEMNING: Bernie-fansen kommer i ulike former og farger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GOD STEMNING: Bernie-fansen kommer i ulike former og farger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Og hun holdt en tale for Goldman Sachs som hun fikk flere hundre tusen for. Det burde være en bra tale, den burde deles med folket, sa Sanders.

Clinton har nektet å offentliggjøre referatene fra disse talene hvis ikke «alle de andre gjør det». 

- Kan slå Trump Sanders snakket videre om behovet for en kriminalitetsreform («vi har flest innsatte i hele verden»), innvandringsreform («familier må få slippe å frykte at de skal splittes»), at den statlige minstelønna må heves til 15 «bucks» og at handlesavtalene Clinton har støttet har ført til at «millioner av jobber har forsvunnet ut av landet». Det siste poenget kunne vært tatt rett ut av et Donald Trump-manuskript. Men stort mer enes de neppe om.

- Noen av dere har kanskje hørt om Donald Trump? spurte Sanders publikum.

- La meg si noe: Meningsmålinger går opp og ned. Men på alle målingene jeg har sett, slår jeg Trump.

UNDERBUKSEBUDSKAP: Tre av et stort antall plakater blant publikum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNDERBUKSEBUDSKAP: Tre av et stort antall plakater blant publikum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sanders har blitt karakterisert som altfor venstrevridd til å ha en sjanse til å bli president, men ligger faktisk i gjennomsnitt seks prosentpoeng over Trump når velgerne blir spurt om hvem de foretrekker av de to. Samtidig endres slike tall gjerne stort når vi kommer nærmere selve valget. Og ser en til historien, kan både Sanders og Clinton få en tøff oppgave med å vinne til slutt.

- En av grunnene til at vi vil slå ham, er at folket ikke vil gi de aller rikeste store skattekutt, sa Sanders om Trump, før han leverte noen syrligheter: 

BERNIENISTA: Jessica Heffly mener USA trenger en revolusjon. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BERNIENISTA: Jessica Heffly mener USA trenger en revolusjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dere vet alle at Donald Trump er best til alt mulig, og at han er en glimrende forsker som har funnet ut at klimaendringer er en svindel skapt av Kina. Jeg var overrasket over å høre at det ikke var meksikanere eller muslimer som stod bak, vitset Sanders.

- Gudskjelov så er ikke de fleste av oss som Donald Trump.

- Love trumps hate, sa han.

TALTE TIL FANSEN: Sanders holdt en lang tale til det han selv kalte en yuuuuuuuuuuuuuuge tilhørerskare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TALTE TIL FANSEN: Sanders holdt en lang tale til det han selv kalte en yuuuuuuuuuuuuuuge tilhørerskare. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Bernie snakket til meningheten, og de elsket det.

Fullsatte arenaer som i Dallas i fredadag og entusiastiske tilhengere er et varemerke for Sanders, og valgkampen hans er blitt sammenliknet med Obamas. Men han slo Clinton i Sør-Carolina, og vant 12 av 22 delstater supertirsdag. Denne gangen viser meningsmålingene at Sanders har muligheten til å vinne i ca halvparten av delstatene, men Clinton leder i delstatene som gir flest delegater.

- Trenger en revolusjon Bernie-fansen i Dallas virket ikke å bry seg om motvinden på målingene.

EKTEPAR: Etter talen kom kona Jane O'Meara Sanders (65) inn på scenen, tok med seg ektemannens notater og fulgte ham ut igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EKTEPAR: Etter talen kom kona Jane O'Meara Sanders (65) inn på scenen, tok med seg ektemannens notater og fulgte ham ut igjen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi trenger en revolusjon, sier Jessica Heffly, som har på seg en hjemmelaga Bernie-kjole.

- Jeg føler den er i gang uansett hvordan det går, sier hun.

Deler av Dallas-publikum var av det potente slaget, med «talk Bernie to me» og «Bernie Boner»-plakater, mens andre sa fra at de var «Women for Bernie».  Eric Krakauer var den eneste punkeren i salen.

OPPTATT AV LIKHET: Eric Krakauer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPTATT AV LIKHET: Eric Krakauer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste for meg er økonomisk likhet, sier han.

- Og gratis utdanning og helsevesen.

Ut av skyggen Skal Sanders ha en mulighet til å konkurrere mot Clinton må han gjøre det bedre blant svarte- og latinovelgere enn han har gjort til nå. I Sør-Carolina knuste Clinton Sanders i førstnevnte velgergruppe, mens de to kampanjene har kranglet om hvem som egentlig gjorde det best blant latinovelgerne i Nevada. Tirsdagens valg i blant annet Texas vil gi et bedre svar på Sanders evne til å tiltrekke seg dem.

Derfor brukte Sanders i dag også mye tid på å snakke om diskriminering av innbyggere med latinobakgrunn, og at «folk må få slippe å leve i skyggen».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Etter taper i Sør-Carolina gikk Sanders på scenen i Minnesota.

- Noen ganger vinner du, noen ganger taper du. Jeg gratulerer Hillary Clinton. Nå konsentrerer vi om statene hvor det er valg tirsdag, sa han til pressen der.