Berntsen: - Nok innvandrere på Grorud

- Grensen er nådd for innvandrere, sier tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen. Oslo-politikere reagerer sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsen kommer i forbindelse med at Groruddalen i Oslo er det minst attraktive stedet å bo i hovedstaden. Ifølge Aftenposten Aften vil også groruddølene selv helst bort fra dalen.

Berntsen sier til Aftenposten at kulturkonflikter mellom innvandrere og nordmenn er en viktig grunn til at folk vil bort fra dalen.

Uttalelsene blir møtt med vantro. Oslo Aps leder Bjørgulv Froyn sier at det er galt å legge skylden for Groruddalens problemer på innvandrere. Oslo Høyres leder Per-Kristian Foss sier at Berntsen stigmatiserer en bydel og en folkegruppe. En av Oslo Aps innvandrerkandidater Shahbaz Tariq skjønner ikke hvorfor Berntsen bringer temaet inn i valgkampen

Hvorfor nå?

Shahbaz Tariq, som har møtt som vararepresentant på Stortinget i denne perioden, er bestyrtet over Berntsens uttalelser.

- Det er for meg helt uforståelig at Berntsen tar opp dette nå. Jeg skjønner ikke at han har behov for å ta den opp midt i valgkampen. Det er ikke lett å se hva han vil oppnå med å fokusere saken slik i mediene. Det er veldig trist. Jeg hadde ikke forventet slike uttalelser fra en seriøs politiker, sier Tariq til NTB.

Han avviser ikke at Berntsen kan ha en del rett i det han sier, men Tariq tror ikke at medieoppslag er med på å løse noen problemer.

- Det kan virke veldig negativt, konkluderer han.

Tariq sier at en mann med Berntsens kontaktnett heller burde ha tatt saken direkte opp med personer som kan gjøre noe med problemene.

Kulturkonflikter

- Det går en grense for hvor mange innvandrere Groruddalen kan ta opp. Den grensen begynner å bli nådd. Jeg vet om folk som vil flytte fordi Oslo kommune fyller hele blokker med asylsøkere og flyktninger. Ghetto er et negativt ord, men veldig mange innvandrere har flyttet til Groruddalen, Vi må bare innrømme at kulturkonfliktene begynner å bli merkbare, sier Berntsen.

Berntsen vil heller ikke legge skylden på at kontakten mellom innvandrere og nordmenn er så dårlig på nordmenn alene.

- Mange innvandrerfamilier er ikke interessert i kontakt med nordmenn og holder seg for seg selv. Vi har nok vært litt blåøyde og trodd at integreringen skulle gå lettere enn den har gjort. Vi har nok også gått litt for langt i å tolerere for mye fra innvandrernes side. Innvandrere kan ikke bare møte nordmenn som prøver å ta opp konflikter med at de er rasister, sier den tidligere stortingsrepresentanten.

Ikke Frp-politikk

Berntsen vil ikke bli slått i hartkorn med Fremskrittspartiet og Frps innvandringspolitikk.

- Vårt menneskesyn bygger på at alle mennesker har samme verdi, mens Frp nører opp under hets mot enkeltgrupper. Men vi har vært så livredde for å underbygge Frps greier at vi ikke har våget å ta opp problemene, sier han til avisen.

Stigmatisering

- Det er galt å knytte problemene i Groruddalen til innvandrertettheten. Utgangspunktet er galt, slår Froyn fast overfor NTB. Han sier at Oslo Aps mål er å bedre forholdene og å gjøre Groruddalen til en levende del av Oslo, men at problemene ikke har noe med innvandrere å gjøre.

Leder i Oslo Høyre, Per-Kristian Foss, er opprørt over det Thorbjørn Berntsen har sagt.

- Det er pinlig for Aps politikk at Berntsen kommer med slike uttalelser. Det er uansvarlig å stemple en hel gruppe slik han gjør. Oslo har et stort behov for innvandrere og deres arbeidskraft. Uten innvandrere ville Oslo stått stille, sier Foss.

(NTB)