Berntsen fornærmet på Huitfeldt

- Det var aldri meningen å fornærme Anniken. Det svirra andre tanker i huet mitt enn dem som kom ut, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til Dagbladet. Men selv er han både «fornærma og forbanna» på den tidligere AUF-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter Berntsen hjemme i rekkehuset på Vestli i Grorud-dalen. «Leppa fra Grorud» har igjen gjort seg fortjent til sitt klengenavn da han under et møte i Oslo journalistklubb onsdag kveld fikk seg til å si at «den personen som har truet seg til å danse med Anniken Huitfeldt må ha vært jævla full». Selv garvede kynikere fikk morgenkaffen i halsen da de hørte Berntsens utsagn i NRK Dagsnytts «Politisk kvarter» i går.

- Ikke lurt

- Selve uttalelsen er mindre pen. Det var aldri meningen å fornærme Anniken. Tunga greide ikke å få fram budskapet. Men det er ikke lett å forklare hva jeg tenkte.

- Men hva tenkte du?

- Hun har selv sagt at det har vært fulle folk som har presset henne opp i dansesituasjoner. Og jeg tenkte da at en som presser en høyt profilert og motvillig AUF-leder til å danse, må ha vært ekstra full.

- Jeg skjønte straks at dette ikke var noen lur uttalelse og sa rett etterpå at jeg håpte den ikke ble referert. Jeg hadde ikke klarert på forhånd om det var referatforbud fra dette møtet, som det ofte er på liknende tilstelninger i Oslo Redaktørforening. Men jeg har jo gjort en liknende blemme tidligere, da jeg i en bisetning omtalte den britiske miljøvernministeren John Gummer som en «drittsekk». Det ble jeg nærmest verdensberømt for.

- Forbanna

Men den tidligere Ap-nestlederen og miljøvernministeren utelukker ikke at hans «slip of the tongue» skyldes at han selv er forbannet på uttalelser Huitfeldt har kommet med. I et større intervju med VG 19. februar kom hun med skarp kritikk av det hun oppfatter som en mannskultur i Ap. Hun viste der til at hun av partifolk av begge kjønn er blitt rådet til å danse med flest mulig, og at møtekulturen i Ap er slik at gamle menn snakker mye og at unge kvinner med omsorgsansvar i praksis blir stengt ute fra politikken.

- Jeg er fornærma på egne og andre partifolks vegne når hun stempler folk som har lagt ned store deler av livet sitt for partiet som et gubbevelde. Hun framstiller oss som gamle senile horebukker som drikker og flyr etter unge jenter på fylkesårsmøter. Når jeg får noe sånt slengt i trynet på tampen av et lang liv i politikken, blir jeg forbanna.

Berntsen viser også til at tidligere statssekretær Ingunn Yssen har karakterisert partifolk på samme måte.

- Hun sa hun opplevde en «Holmgang»-debatt om Ap's problemer mellom meg, Reiulf Steen, Frank Aarebrot og Kåre Willoch som en episode av «Jurassic Park». Skulle vi ha taleforbud fordi vi har noen år på baken? Jeg må ha lov til å ta igjen når jeg hører sånt fra folk som så vidt har felt melketennene.

- Vis tålmodighet

- Selvfølgelig kan det inntreffe situasjoner i partiet som er klanderverdige, på samme måte som det kan skje dumme ting på firmafester og andre steder. Sexpress er et problem som må behandles på alvor hvor det enn skjer. Men å framstille det som en del av vår partikultur, det blir riv ruskende galt. Det sårer oss som har vært stolte av partikulturen, av samholdet, av det sosiale samværet og alt som har vært bygd opp rundt arbeiderbevegelsen.

Berntsen gir Huitfeldt rett i at forholdene kan legges bedre til rette slik at flere kan delta i politikken. Men det gjelder flere enn unge med omsorgsansvar.

- Folk som jobber i industrien, eller i bygg og anlegg, har ofte større problemer med å få timeplanen til å gå opp enn akademikere i offentlig sektor. De jobber gjerne akkord og risikerer å bli satt ut av laget hvis de skal drive politikk. Det har ført til at de ikke er med lenger.

- De unge politikerne må ha større tålmodighet. De står ikke ved avgrunnens rand fordi om de ikke blir statsråd før de er femogtjue år!

Han mener unge kvinner ikke er gruppa som har rett til å klage.

- Bare se på det store antallet unge, kvinnelige statssekretærer og rådgivere i Ap's tre siste regjeringer. De har ikke vært noen gamlehjem. Ap's sentralstyre er heller ingen oldermannssforsamling. Problemet i dag er ikke at det er for mange gamle i politikken, men at det er for få. Det skader ikke om du har vært utenfor skolesystemet en stund før du blir statsråd.

- Og når det gjelder dette gamle gubbeveldet, er det tross alt det som har gjort vedtak om likestilling, om 40 prosents kvinnerepresentasjon i alle organer, som har bygd ut flere barnehageplasser enn noen andre partier og regjeringer, som har gjennomført skolefritidsordning og skolestart for seksåringer og fått gjennom barselpermisjon på 42 uker. Selvsagt skal vi ta kritikk og innspill fra de unge på alvor. Men jeg synes Huitfeldt og en del andre unge kvinner i partiet roter til realitetene, sier Berntsen.

TÅLMODIGHET: Fra sofaen hjemme i stua ber Ap-veteran Thorbjørn Berntsen ber Anniken Huitfeldt og andre yngre Ap-kvinner vise større tålmodighet.