Berntsen vil ha verdi-debatt i Ap

Eks-statsråd og Ap-nestleder Thorbjørn Berntsen mener tida er inne for nytenkning i partiet både når det gjelder yrkesliv, forbruk, omsorgsoppgaver og folks behov for privatliv. Berntsen sier nei til kontantstøtten. Men sønnen og svigerdattera sier ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Både partiet og kvinnebevegelsen har vært for enspora. Vi har utelukkende lagt til rette for å få jentene inn i arbeidslivet. Det har vært viktig og riktig, men nå må vi bli flinkere til å finne tilpasningsmuligheter som gir mulighet til å ordne arbeidslivet slik at det ikke blir en motsetning til et godt privatliv, sier Thorbjørn Berntsen.

I sitt nye liv som utreder for både fagbevegelsen og Arbeidepartiet, ønsker Berntsen å sette fokus på tidsklemme-problematikken og motsetningen mellom ønsket om et bedre arbeidsliv og høyere levestandard.

Sammen med tidligere statssekretær Siri Bjerke sitter samordner han innspill fra Arbeiderpartiets mange tenkeloft til det som skal bli grunnlaget for partiets nye stortingsvalgprogram.

Også Berntsen avviser at det i dag finnes rom for de 3 milliardene en fullt gjennomført kontantstøtteordning for alle ett- og toåringer vil koste. Men han forteller at hans sønn og svigerdatter har valgt redusert lønnsinntekt og kontantstøtte en periode for å få mer tid sammen med egne barn.

- Det viktigste for folk - når det kommer til stykket - er jo at familiesituasjonen fungerer. Altfor mange lever i en konstant spenning mellom arbeidssituasjonen og behovet for fritid og familieliv.

Berntsen stiller spørsmål om kravet om full sysselsetting får for sterkt fokus.

Han mener at det for mange i dag snarere blir et spørsmål om for mye arbeid - og for lite liv.

DET VIKTIGSTE FØRST: - Det viktigste for folk er jo at familiesituasjonen fungerer, sier Thorbjørn Berntsen.