Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Berømmer åpenheten

Eksmisbrukere og behandlere berømmer familien Stoltenbergs åpenhet. - Dette er med på å bryte ned skillet mellom «de» og «vi», som vi er så flinke til å bruke i Norge, sier Liv Jessen, leder for PRO-senteret i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Programmet varmet, jeg ble grepet av det usentimentale og nakne budskapet fra en familie i trøbbel. Det kan hjelpe oss til å forstå at rusmisbrukere ikke er en pariakaste, men enkeltindivider, sier Liv Jessen etter å ha sett «Rikets tilstand» på TV2 i går kveld.

Nini sjøl

Hun påpeker at mange ikke opplever å få hjelp fra familien sin, slik Nini Stoltenberg har fått.

- Jo, familien Stoltenberg er ressurssterk. Men hvis ikke Nini sjøl hadde tatt valget som hun gjorde, hadde det ikke hjulpet med all verdens fredsmeklere og statsråder i familien.

Alle foreldre vil spørre seg hva de har gjort galt, og det er også helt naturlig å reagere med sinne overfor barna.

Liv Jessen er fornøyd med det hun kaller en sensasjonsfri framstilling av Ninis problemer.

- Hun lå på gata i en time, ja visst. Men det har mange, mange andre også vært gjennom, opplyser PRO-senter-sjefen (Oslo kommunale senter for prostituerte).

Skammen

Eksnarkomane Betty Johnsen er like gammel som Nini Stoltenberg. Også hun har en fortid i rampelyset, som sjefpønker og samfunnsrefser nummer én i Bergen på åttitallet. Som Nini tok hun stoff for å dekke udekkede behov.

- Rusen døyver savnet av det du ikke får. Jeg har ventet lenge på utspillet til Nini, og tar av meg hatten, sier Johnsen, som ble rusfri på Selbukollektivet, og i dag lever i Trondheim med mann og barn.

- Dette kan hjelpe oss som har vært gjennom det samme. Det verste er skammen, og når du står opp som Nini, vender du skammen ryggen, sier Betty. Hun har sjøl stått fram med fortida si i et TV-program på NRK nylig.

Tenk om!

- Historien til Nini er ikke særlig spesiell. Thorvald sier det sjøl: Han hadde liten tid. Det er også klassisk at familien trodde hun hadde kontroll, og at rusproblemet kom uventet, sier Betty.

Hun advarer familiene til stoffmisbrukere mot å forsake egne jobber, slik Jens og Thorvald tilbød seg å gjøre.

- Tenk deg Ninis skyldfølelse dersom det ikke hadde funka!

ROSER: Liv Jessen gir Stoltenberg-familien honnør for å ha medvirket til større åpenhet om narkotikaproblemet.
Hele Norges coronakart