Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveitsiske Ueli Steck (40) døde i ulykke nær Mount Everest

Berømt klatrer planla å klatre Mount Everest, falt 1000 meter i døden

Ble kalt «den sveitsiske maskinen». Ikke alle syntes tilnavnet passet.

GLED OG FALT: Den berømte klatreren Ueli Steck gled og falt 1000 meter, mens han klatret på fjellet Nuptse nær Mount Everest. Foto: Christian Beutler/Keystone via AP
GLED OG FALT: Den berømte klatreren Ueli Steck gled og falt 1000 meter, mens han klatret på fjellet Nuptse nær Mount Everest. Foto: Christian Beutler/Keystone via AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Senke tempoet og holde meg i live.»

Slik formante ifølge The New Yorker fjellklatreren Ueli Steck seg selv i 2014.

Tre år senere, er historien om en av verdens mest berømte fjellklatrere ugjenkallelig slutt.

I går sa Kamal Prasad Parajuli i Nepals turistdepartement til Reuters at Steck gled og falt 1000 meter, mens han klatret på fjelltoppen Nuptse nær Mount Everest.

SISTE DAGSLYS: På dette bildet sees det siste dagslyset på Mount Everest, bak den lavere toppen Mount Nuptse i forgrunnen. Klatreren Ueli Steck omkom i dette området på søndag. Foto: AP/Kevin Frayer
SISTE DAGSLYS: På dette bildet sees det siste dagslyset på Mount Everest, bak den lavere toppen Mount Nuptse i forgrunnen. Klatreren Ueli Steck omkom i dette området på søndag. Foto: AP/Kevin Frayer Vis mer

«Den sveitsiske maskinen»

Ueli Steck holdt seg ikke strengt til formaningen til seg selv i 2014.

Året etter klatret han alle 82 topper i alpene som har over 4000 meters høyde, på bare 61 dager.

En annen bedrift som ikke blir glemt, er bestigningen av nordveggen av Eiger i Alpene, på to timer og 47 minutter i 2008. Dette er en klassisk fjellvegg som i sin tid ble sett på som ubestigelig og ble omtalt som «Mordveggen».

I 2015 gjorde han krav på en ny rekord på turen, med bare to timer, 22 minutter og 50 sekunder.

For disse og andre bedrifter - som solo-bestigningen av Annapurna (8091 m. o. h.) i 2013 - fikk han tilnavnet «Den sveitsiske maskinen».

«Uendelig trist»

Tilnavnet henspiller på at han spesialiserte seg på å klatre i et halsbrekkende tempo, gjerne alene uten tau.

Men på søndag var det slutt.

- Kroppen hans er tatt hånd om og blir bragt til Kathmandu, sa Mingma Sherpa i selskapet Seven Summits Treks, som organiserte ekspedisjonen for Steck, til Reuters.

I en post på hans Facbook-side, skrev familien hans igår at de nøyaktige omstendighetene omkring dødsfallet ikke er klare.

«Familien er uendelig tris og spør media om å avstå fra spekulasjoner om omstendighetene omkring hans død, av respekt for Ueli.»

- Ingen maskin

Steck var i Nepal for å klatre verdens høyeste fjell Mount Everest for andre gang, og var i full gang med forberedelsene.

Noen dager i forveien la han ut en melding på Facebook, hvor han fortalte om akklimatiseringen med en «kjapp tur» fra basecamp til 7000 meters høyde.

«Jeg tror fortsatt på aktiv akklimatisering», forklarte han.

I det internasjonale klatremiljøet har mange uttrykt sin sorg og sin respekt, blant dem det britiske Mountaineering Council, som i en tweet skriver «RIP Ueli Steck: legendary mountaineer and all-round great guy.»

En som ikke synes Stecks tilnavn var særlig treffende, er klatreren og skribenten Ed Douglas.

«En ting var Ueli Steck ikke, og det er en maskin», skriver han i en tweet.

«Varm og noen ganger overraskende skjør. Men ingen maskin.»