STÅR I STAMPE: Selv om maleren Jens Johannessens tre barn i 2007 fikk eiendomsretten til dette franske slottet, er det ikke formelt overført i forholdet til franske myndigheter. Her er malerens sønn Espen Sæther Johannessen foran slottet da Dagbladet besøkte stedet i fjor vår. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STÅR I STAMPE: Selv om maleren Jens Johannessens tre barn i 2007 fikk eiendomsretten til dette franske slottet, er det ikke formelt overført i forholdet til franske myndigheter. Her er malerens sønn Espen Sæther Johannessen foran slottet da Dagbladet besøkte stedet i fjor vår. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Berømt maler i familiefeide - nå trues barnas slott av tvangssalg

Det er vill krangel om maleren Jens Johannessens signatur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens maleren Jens Johannessen i en årrekke har kranglet med sine tre barn om arven etter hans avdøde kone, har det samlet seg opp med ubetalte skatter og avgifter for familiens slott i Habas i Sør-Frankrike.

For ei uke siden var finansinspektør Virginie Roziere Cruz i Peyrehorade i Sør-Frankrike lei av å vente på den uteblitte betalingen.

Risikerer tvangssalg «Mine herrer, jeg informerer dere om at ved manglende betaling av totaliteten av summene som forfaller den 30. januar 2013, overfører jeg saken til juridisk enhet for salg av den aktuelle eiendommen», skrev hun i en epost til partenes advokater Fred A. Gade og Didier Rigault.

Med trusselen om tvangssalg, går striden mellom Johannessen og hans barn inn i en ny, kritisk fase.

En måned før en ankesak om fordelingen av en rekke kunstverker er berammet i Borgarting lagmannsrett, er samarbeidsklimaet på et lavmål.

Signatur-krangel Johannessen og barna er enige om at slottet i Frankrike tilhører barna, etter et forlik i 2007.

Den formelle overdragelsen med dokumenter til franske myndigheter, har likevel aldri blitt gjennomført. I mellomtida har skatter og avgifter samlet seg opp i Jens Johannessens navn.

Nå presser barnas advokater på for å få ham til å undertegne dokumenter slik at eiendommen formelt kan overføres.
Malerens advokat Fred A. Gade mener de vil ha ham til å undertegne papirer som vil påføre ham skatteregninger som barna skulle ha betalt.
Selv vil ikke Jens Johannessen kommentere saken overfor Dagbladet.

- Lite rimelig - Gade prøver å være så lite rimelig mot oss som mulig, sier et av malerens barn, Jo-Anders Johannessen.

Han synes det er rimelig at hans far betaler 16.000 euro av ei regning på 20.000 euro fra franske myndigheter, fordi han har hatt en bruksrett. Ifølge Gade har bruksretten vært begrenset av at ett av barna i lengre tid har bodd der.

- Det er vi som har betalt vedlikeholdet siden 2007. Men i følge fransk rett skal Jens betale det som har å gjøre med at han står som eier, sier Jo-Anders Johannessen til Dagbladet.

- Barnas ansvar
«Det er barna som skulle ordne omregistrering av eiendommen på seg, herunder produsere og klargjøre alle nødvendige dokumenter for at Jens Johannessen skulle kunne signere slike. Barna har aldri presentert slike dokumenter», skriver Fred A. Gade i en epost til Dagbladet.
Han skriver at hans advokatfirma ikke har noe oppdrag for Jens Johannessen vedrørende fransk eiendomsskatt i forhold til franske myndigheter og at rettsforliket gjør barna ansvarlige for den franske skatten.

- Ikke akseptabelt
I en epost til barnas advokat signaliserer Fred A. Gade at malerens velvillighet overfor sine barn nok ikke er helt på topp.

«Det er ikke akseptabelt med en fremmed advokat som på et fremmed språk vil ha JJ til å avgi erklæringer til franske myndigheter som synes å bety at han får skattekrav eller andre krav mot seg fra disse myndigheter, evt fra barna i form av regresskrav», skrev Gade i desember.
 

INGEN KOMMENTAR: Maleren Jens Johannessen selv vil ikke kommentere den franske skatte-krangelen med sine barn. Her er han under åpningen av Sal Haaken på Henie Onstad i 2003, sammen med sivilarkitekt Stein Halvorsen t.h.

Foto: Tom Martinsen/Dagbladet
INGEN KOMMENTAR: Maleren Jens Johannessen selv vil ikke kommentere den franske skatte-krangelen med sine barn. Her er han under åpningen av Sal Haaken på Henie Onstad i 2003, sammen med sivilarkitekt Stein Halvorsen t.h. Foto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer