«Berserk» frigitt - seiler videre i morgen

Nå gjenstår bare en «heidundrande fest» før Jarle Andhøy og seilbåten «Berserk» drar fra Chile.

FRIGITT:  Jarle Andhøy, Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk, ble beordret til kai i Puerto Williams av chilensk marine. I dag er de løslatt.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FRIGITT: Jarle Andhøy, Samuel Massie og resten av mannskapet på Berserk, ble beordret til kai i Puerto Williams av chilensk marine. I dag er de løslatt. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter ti dager i arrest ved en chilensk marinebase er Jarle Andhøy og seilbåten «Berserk» frigitt. Det forteller ekspedisjonens talsmann hjemme i Norge, Rune «Super'n» Olsgaard.

- De har blitt frigitt. Jarle ringte meg for et par timer siden, og da var chilenerne fornøyde med all dokumentasjonen de har fått. De skal seile videre i morgen. De skal bare ha en heidundrande berserk-feiring i kveld i Chile, og så skal de seile, sier Olsgaard til Dagbladet.

Snart i Norge Olsgaard har ikke hørt noe om at ekspedisjonen kan risikere å få bot av chilenske myndigheter.
- Det har ikke vært noe snakk om det. Chilenerne har bare vært interessert i å sjekke at alle papirer er i orden.

Nå har mannskapet på Berserk begynt å tenke på hjemturen til Norge. Akkurat når det blir, kommer an på hvor lang tid det tar å gjøre noen reparasjoner på båten i Ushuaia i Argentina, som er neste stopp.

- Det kommer an på hvor lang tid det tar å få de delene de trenger, men jeg håper at de kan være i Norge så tidlig som i april, og i alle fall i begynnelsen av mai, sier Olsgaard til Dagbladet.

Han sier at mannskapet kommer til å fly ut via Argentinas hovedstad Buenos Aires.

Beordret i land Jarle Andhøy og mannskapet var på vei igjennom chilensk farvann på vei fra ekspedisjonen i Antarktis, der de ønsket å finne svar etter at den første «Berserk» forliste i fjor, men måtte vende båten mot Sør-Amerika etter et resultatløst søk.

Lørdag 31. mars ble Berserk med mannskap tatt i arrest av et marinefartøy i Chile. De ble beordret i land ved marinebasen  Puerto Williams sør i Chile.

Andhøy har ikke innhentet tillatelse til at årets ekspedisjon kunne passere 60 grader sør.

«Kjempehappy» Etter at mannskapet fikk gå i land for noen dager siden, løste situasjonen seg raskt opp.

- De regnet med at det ville dra litt ut, siden det er påske, men det gikk raskere enn forventet. Nå er de nydusjet og klare for byen, sier Rune «Super'n» Olsgaard, og legger til at mannskapet er «kjempehappy».