- «Berserk» kan være på dette bildet

Venner av de omkomne i «Berserk»-forliset vil finkjemme et satellittbilde fra dagene etter forsvinningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Jarle Andhøy og venner av Tom Gisle Bellika - kapteinen som forsvant sammen med «Berserk» den 22. februar - har hatt vansker med å slå seg til ro med at båten sank der nødpeilesignalet ble utløst.

Derfor har de jobbet ut fra en teori om at «Berserk» har drevet videre. Kort tid etter 22. februar begynte vennene til Bellika å sjekke muligheten for å få kjøpt satellittbilder fra Rosshavet, for å finne ut om de kunne finne båten på den måten.

Den 24. og 25. februar var det såpass klart vær at satellittbildene kunne være nyttige i denne sammenheng.

Vil studere havoverflaten Nå som Andhøy er tilbake på Antarktis, gjøres det et nytt forsøk på å få fatt på disse. De har allerede fått oversendt et satellittkart i lav oppløsning som kan bestilles i høyere oppløsning, slik at man kan studere havoverflaten.

- På disse bildene skal man kunne se ganske klart helt ned til én meter over havoverflaten. «Berserk» kan finnes på disse satellittbildene, sier Kyrre Merg.

Han var barndomsvenn av Tom Gisle Bellika og nær bekjent av Robert Skaanes, som også var om bord på «Berserk» da båten forsvant.

Det ble gjort en rekke beregninger som viste hvor «Berserk» kunne ha drevet, ut fra vindretning og havstrømmer i den aktuelle perioden, slik at de har kunnet peke ut et område hvor «Berserk» ville ha befunnet seg.

Brøt opp is Beregningene er gjort på grunnlag av to ulike værmodeller for området i tidsrommet rundt «Berserk»-forsvinningen, som viser at vinden blåste fra sør mot nord. Det samsvarer med funnet av redningsflåten, 45 nautiske mil nord for posisjonen hvor nødpeilesignalet gikk av.

- Videre viser satellittbildene at stormen brøt opp masse is i McMurdo-sundet. Denne drev nord-nordvest, sier havforsker André Staalstrøm ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), som har gjort beregningene.

Disse observasjonene gjør at han har tegnet opp en kakebitformet sektor, med utspring fra «Berserks» sist kjente posisjon. Basert på funnstedet estimerer Staalstrøm at redningsflåten drev med en hastighet på rundt én knop.

- Med den farten kan man drive 72 nautiske mil på tre døgn. Dersom «Berserk» drev, hadde den antakelig gått litt saktere, sier havforskeren.

Fikk ikke støtte Satellittbildene dekker ikke hele det interessante området, men en del.

HAV OG IS: Et lite utsnitt av satellittbildet hvor «Berserk» kan være, dersom båten drev og ikke sank etter at nødpeilesignalet ble utløst. Foto: DigitalGlobe
KAN BERSERK VÆRE HER: Hele satellittbildet av en del av Rosshavet noen dager etter at «Berserk» forsvant. Utsnitt dekker en del av en sektor hvor båten kan befinne seg på det aktuelle tidspunket, dersom den drev og ikke sank etter at nødpeilesignalet ble utløst. Se kartet lenger ned i artikkelen for å plassere bildet i en geografisk sammenheng. Foto: Digital Globe
UTLØSTE ALARMEN: Den aktuelle sektoren, som du kan se på kartet lenger ned i artikkelen, er basert på vindmodeller og observasjoner i området. Avmerket i satellittbildet er posisjonen hvor nødpeilesenderen ble utløst. Foto: DigitalGlobe

- Vi vet ikke om det faktisk finnes bilder av hele området, sier Staalstrøm.

Men satellittbildene har vist seg å være kostbare. Hele 490 000 kroner var den første prisen de fikk oppgitt for bildene. Det ble søkt om støtte fra Justisdepartementets polaravdeling i begynnelsen av mars i fjor.

Nesten halvannen måned seinere kom svaret: Norske myndigheter forholdt seg til newzealandske myndigheter, og sistnevnte hadde ikke sett behov for å benytte satellittbilder under søket et etter «Berserk».

Nå vil vennene forsøke å finne ut hva dagens pris er og om de skal velge seg ut et mindre område å kjøpe bilder fra.

Jarle Andhøy og hans mannskap forlot New Zealand i slutten av januar i år med kurs mot Antarktis. Målet for denne ekspedisjonen er utelukkende å finne ut av hva som skjedde med «Berserk». For øyeblikket befinner han seg ved Franklin Island.

- Franklin Island var et avtalt møteområde hvis det skulle inntreffe noe katastrofalt. Vi fikk beskjed av Search and Rescue (SAR) New Zealand at det var søkt der, men det viser seg at det likevel ikke var gjort, sier Andhøy til Dagbladet.

- HER KAN BÅTEN HA DREVET: Basert på informasjon om værforhold, hvor redningsflåten ble funnet og isens bevegelser, har havforsker André Staalstrøm tegnet opp et kakestykke over området hvor «Berserk» kan ha drevet. Området som dekkes av de aktuelle satellittbildene er markert med blå bokser. Grafikk: André Staalstrøm
- HER KAN BÅTEN HA DREVET: Basert på informasjon om værforhold, hvor redningsflåten ble funnet og isens bevegelser, har havforsker André Staalstrøm tegnet opp et kakestykke over området hvor «Berserk» kan ha drevet. Området som dekkes av de aktuelle satellittbildene er markert med blå bokser. Grafikk: André Staalstrøm Vis mer
KAN BERSERK VÆRE HER? Et satellittbilde av Rosshavet noen dager etter at «Berserk» forsvant. Utsnittet dekker en del av en sektor hvor båten kan ha befunnet seg på det aktuelle tidspunket, dersom den drev og ikke sank etter at nødpeilesignalet ble utløst. Foto: DigitalGlobe
KAN BERSERK VÆRE HER? Et satellittbilde av Rosshavet noen dager etter at «Berserk» forsvant. Utsnittet dekker en del av en sektor hvor båten kan ha befunnet seg på det aktuelle tidspunket, dersom den drev og ikke sank etter at nødpeilesignalet ble utløst. Foto: DigitalGlobe Vis mer