«Berserk»-kokken er ute av fengsel

Ute av Canada, men mer vet ikke Utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nå har norske myndigheter også funnet et lite spor etter det andre besetningsmedlemmet som ble arrestert og bortført fra kjendisskuta «Berserk» i Canada forrige uke.

For kaptein Jarle Andhøy var det et mysterium hva som hadde skjedd med Rolf Ohlsgaard (44) og Fredrik Juell (28) før han måtte seile videre mot Nordvestpassasjen for et drøyt døgn siden uten maskinisten og kokken.

- Vår ambassade i Ottawa har fått vite av kanadiske myndigheter at Juell har reist ut av Canada, sier kommunikasjonsrådgiver Kirsten Melsom i Utenriksdepartementet til Dagbladet.no.

Det står ikke noe i rapporten fra ambassaden om Juell er utvist fra landet eller har forlatt Canada på eget initiativ. Det framgår heller ingen informasjon om pågripelse.

Det var forrige mandag at havneområdet i Halifax på Nova Scotia ble avsperret og maskinist Ohlsgaard fra Lørenskog ble pågrepet om bord i oppdagerskuta. Ifølge kaptein Jarle Andhøy var 13 bevæpnede politifolk med på aksjonen.

UD har fått bekreftet at Ohlsgaard ble pågrepet fordi han er medlem av Hells Angels. MC-organisasjonen og dens medlemmer er bannlyst i Canada som organisert kriminelle.

To dager etter ble også kokk og punkevokalist Fredrik Juell (28) fra Oslo pågrepet om bord. Han skulle kopiere sin bestefar, som var kokk om bord på Fritjof Nansens polskute «Fram».


Kontakt med fengselet
- Juell skal ha forlatt Canada forrige uke. Mer vet vi ikke, sier Melsom.

HALVERT MANNSKAP:  Kaptein Jarle Andhøy har nå bare ett besetningsmedlem igjen om bord på «Berserk» på seilasen mot Nordvestpassasjen. Foto: www.wildvikings.com/Agnete Brun.
HALVERT MANNSKAP: Kaptein Jarle Andhøy har nå bare ett besetningsmedlem igjen om bord på «Berserk» på seilasen mot Nordvestpassasjen. Foto: www.wildvikings.com/Agnete Brun. Vis mer

Ambassaden i Canada har vært i direktekontakt med Rolf Ohlsgaard i fengselet i Halifax. Han skal avhøres av en dommer i Montreal om sin tilknytning til Hells Angels.

Dagbladet.no har ikke fått kontakt med skipper Jarle Andhøy på «Berserk» det siste døgnet. Han seiler nå i retning Nordvestpassasjen med bare ett mannskapsmedlem om bord - amerikaneren David Mercy som er kjent fra forrige «Berserk»-ekspedisjon og isbjørnstuntet sammen med Alex Rosen.

De var fem om bord da de startet i Karibia, men der fikk en av gutta sparken.

Oppdrag: DNA-prøver og Sverdrup-øyene

Den opprinnelige planen for denne «Berserk»-ekspedisjonen er å sjekke om den gobale oppvarmingen gjør det mulig å seile på nordsiden av Sverdrup-øyene og finne ut via DNA-prøver om deltakerne i Roald Amundsens pionerekspedisjon for 101 år siden har etterlatt seg noen gener underveis.

- Det var jo vanlig den gangen å låne bort kvinnene for å få inn friskt blod i befolkningen, har kaptein Andhøy oppsummert overfor Dagbladet.no.

Ved hasteavreisen fra den kanadiske østkysten var han usikker på hvor omfattende forskningen blir med halve mannskapet ute av kurs.

UNDERVEIS TIL NORDVESTPASSASJEN: Kaptein Jarle Andhøy (til venstre) og maskinist Rolf Ohlsgaard har rukket å gå i protesttog utenfor Guantanamobasen på Cuba på veien mot isødet. Nå sitter Ohlsgaard fengslet i Canada for tilknytning til Hells Angels.
UTE AV CANADA: Kanadiske myndigheter bekrefter at Fredrik Juell har reist ut av Canada, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i Utenriksdepartementet.
UTE AV CANADA: «Berserk»-kokk Fredrik Juell tester. Nå er han ute av Canada, men verken «Berserk»-kaptein Jarle Andhøy eller norske myndigheter vet hvor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer