Berserk på cella

Saddam forsøkte å slå ned en topp-politiker i avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Da han ble avhørt av noen av Iraks nye topp-politikere i fengselscella, gikk han berserk - og forsøkte å slå ned en av dem. Å bli anklaget for feighet ble for mye for eksdiktator Saddam Hussein.

På sin celle fikk han besøk av topp-politikere i Irak, og Hussein skal ha frådet av raseri og bannet grovt før han gikk til angrep på politikeren Moafak al-Rubei. Spenningen var meget intens da de fire politikerne fra Iraks nye styringsråd traff Saddam Hussein i ei fengselscelle i går. Expressen/Dagbladet har også snakket med mannen som ble angrepet.

- Før jeg skulle møte Saddam, tenkte jeg at oppgaven var å identifisere ham, men da jeg gikk ut fra fengselet, var jeg forbannet, sier Moafak al-Rubei.

Møtet med Saddam fant sted søndag. Et knapt døgn etter at han ble arrestert. Skjegget til Saddam var barbert bort, og han satt på en feltseng av metall på en hemmelig militærbase et sted i Irak. Han hadde nettopp våknet. Han var kledd i en hvit arabisk kjortel og blå vest, og hadde tøfler på føttene. Historien bekreftes av flere arabiske redaktører i Bagdad og London. Saddam svarte på en rekke spørsmål om sin tid som hersker i Irak.

- Hvorfor begravde du folk i massegraver?

- Har du spurt deres slektninger. De er bare forrædere og skurker som var spioner. De rømte fra slagmarken under krigen mot Iran og de rømte fra slagmarken i Kuwait.

- Folket er fattig og du sitter på masse oljeressurser. Hvorfor har du gjort det du har gjort mot ditt folk?

- Jeg er også en fattig mann, som ikke eier noen ting.

- Men bare i Bagdad eier du et titall slott, og du sier at du er fattig?

- Jeg har forlatt alle mine slott, og nå eier jeg ikke lenger noen ting. Det er folkets slott.

Han får spørsmål om hvorfor han ga ordre om å bruke kjemiske våpen mot kurderne i byen Halabja i Nord-Irak i 1988, der 5000 barn, kvinner og menn ble drept. Saddam Hussein svarte at det ikke var han som gjorde det, men at det var Iran, som var i krig med Irak på den tida.

- Du er en urettferdig hersker. Dine forbrytelser førte til at mange tusen døde?

- Nei, jeg var en rettferdig og ærlig hersker.

- Vet du hva ditt folk kommer til å gjøre med deg hvis du utleveres til dem?

- De er bare ramp.

Under samtalen antydet Saddam Hussein at det var han som sto bak den seineste tidas terrorangrep mot amerikanske mål i Irak.

- Jeg holdt en tale og sa at amerikanerne kan komme til Irak, men at de ikke kan okkupere og styre det. Jeg sa at jeg skulle slåss mot dem med pistoler, og det gjorde jeg. Al-Rubei påpekte at Saddam var bevæpnet da han ble arrestert, men at han ikke skjøt.

- Du sier at du er en modig mann, og en stolt araber. Hvorfor skjøt du ikke da et eneste skudd da du ble tatt?

Du er ynkelig, sa medlemmene av styringsrådet til Saddam.

Da begynte den tidligere herskeren å bruke et fargerikt språk, sier Rubei.

- Hvorfor tok du Kuwait?

- Kuwait er forrædersk, og slik skal skjebnen til arabiske forrædere være.

- Du har også dårlige forbindelser til Syria og Egypt. Er de forrædere?

Her ble Saddam stille.

Men før medlemmene av styringsrådet forlot cella, vendte al-Rubei seg mot Saddam og sa: - Saddam Hussein, måtte Gud forbanne deg. Hvordan skal du møte Gud på dommedag? Det irakiske folket kommer til å sende deg til helvete.

Det var da Saddam Hussein freste ut sine forbannelser. Han spyttet mot al-Rubei og begynte å skrike nedsettende til ham. Så reiste han seg og gikk til angrep.

SINT:</B> Sassam slo etter en politiker i det første avhøret på søndag.
<B>VIL IKKE HA DØDSSTRAFF:</B> FNs generalsekretær Kofi Annan <a href= http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/12/16/386286.html>fraråder dødsstraff.</a> USA har derimot ingen innvendinger.