Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bertheussen langer ut mot PST

Laila Anita Bertheussen vil at noe av «min historie kommer fram». I et Facebook-innlegg anklager hun blant annet PST for lekkasjer til pressen.

SIKTET: Laila Anita Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, ble i mars siktet av PST. Foto: Privat
SIKTET: Laila Anita Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, ble i mars siktet av PST. Foto: Privat Vis mer

- Dette er historien jeg aldri ønsket å skrive.

Slik begynner et åpent Facebook-innlegg fra Laila Anita Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara.

Hun er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for flere forhold, blant annet for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo i mars i år, samt andre hendelser ved parets bolig.

- Min historie

I innlegget beskriver hun dagen da tre sivilkledde politimenn dukket opp på døra hennes og informerte om at hun var «siktet etter paragraf 225 bokstav b, for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det».

- De spør igjen om jeg vil ha advokat. Jeg takker atter nei jeg har ikke gjort noe og jeg orket ikke å starte alt på nytt med advokat. For en idiot jeg var. Så jeg fortsetter å svare på alt de spør om.

Den kvelden fikk hun John Christian Elden som forsvarer. Bertheussen skriver videre at hun ikke vet hvordan saken ender, men at det er viktig for henne at noe av «min historie kommer fram».

Hun har ikke erkjent straffskyld for noen forhold. Elden har flere ganger uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

06. DESEMBER: «Rasisit», sto det på husveggen til justisminister Tor Mikkel Wara etter tagging. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
06. DESEMBER: «Rasisit», sto det på husveggen til justisminister Tor Mikkel Wara etter tagging. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
11. FEBRUAR: Det ble gjort funn av en mistenkelig gjenstand utenfor Tor Mikkel Waras bolig. Det viste seg å være snakk om et tøystykke som var festet til familiens bil. Foto: Bjørn Carlsen / Dagbladet
11. FEBRUAR: Det ble gjort funn av en mistenkelig gjenstand utenfor Tor Mikkel Waras bolig. Det viste seg å være snakk om et tøystykke som var festet til familiens bil. Foto: Bjørn Carlsen / Dagbladet Vis mer
14. MARS: Krimteknikere og politiet er på plass ved boligen til Laila Bertheussen og Tor Mikkel Wara. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
14. MARS: Krimteknikere og politiet er på plass ved boligen til Laila Bertheussen og Tor Mikkel Wara. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Anklager PST for lekkasjer

Videre anklager hun PST for flere lekkasjer til pressen.

- Lørdag 21. september fikk jeg forespørsel fra pressen angående innstillingen som skulle oversendes fra politiet mandag 23. september og at journalisten visste innholdet og ba om en kommentar. Jeg og advokat har fortsatt ikke fått innstillingen. Den er nemlig hemmelig. Men pressen visste altså om den før den ble sendt og før oss!

- Dette føyer seg inn i en rekke bevisste lekkasjer hvor det søkes tegnet et bilde av meg som gjerningsperson, fortsetter hun.

23. september ble det kjent at PST hadde oversendt sin innstilling om påtalespørsmålet til Det nasjonale statsadvokatembetet.

- Forutbestemt hypotese

Videre skriver Bertheussen at hun gradvis innser at PST «ikke er interessert i bevis eller opplysninger» som utelukker henne som gjerningsperson.

- Vi har tatt opp med dem flere ganger at de må være mer grundige og ta med seg bevis som både taler for og mot deres forutbestemte hypotese. Svaret har vært det hun skriver om, at PST ikke har ansett det nødvendig fordi all tvil og manglende bevis skal medføre frifinnelse i stedet. Vi noterer budskapet, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

- Ut over det er dette hennes personlige historie som ikke behøver suppleres av meg, legger han til.

PST vil ikke kommentere anklagene fra Bertheussen.

- Innstilingen er nå overlevert og vi kan dermed ikke kommentere saken, sier kommunikasjonsrådgiver Annett Aamodt i PST.

- Ville trekke seg

14. mars, samme dag som Bertheussen ble informert om siktelsen, fikk Wara innvilget permisjon.

- Tor Mikkel får innvilget to ukers permisjon og han vil tidlig trekke seg. Jeg ber han om å vente og håper at dette går over. Jeg maser på Elden, som igjen maser på PST men ikke et pip fra dem. De gjør seg utilgjengelige, hevder hun.

28. mars 2019 gikk Tor Mikkel Wara av som justisminister.

- De siste ukene har vært tøffe for min lille familie. Beslutningen om å gå av er fullt og helt min egen, og kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sa Wara.

Bertheussen skriver at hun fulgte med på pressekonferansen fra stuen sammen med gode venner.

- PST, som ikke vil eller kan informere Elden, lar atter media få informasjon først. Og for en timing. De viste om pressekonferansen, de viste at han hadde forlatt bopel og var på vei, og der kommer det: Jeg er mistenkt for flere forhold rundt hjemmet vårt. Alt dette får jeg og Elden vite via NRK.

PST holdt en pressekonferanse kort tid før Wara gikk av. Der kom det fram at de mistenker Bertheussen for samtlige trusler mot hennes bolig.

GÅR AV: Tor Mikel Wara (FrP) går av som justisminister. - Må ta vare på min lille familie, sier Wara selv. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Tidligere dommer

Avslutningsvis anklager Bertheussen PST for å lekke detaljer om hennes fortid til media. Filter Nyheter skrev for knappe to uker siden at Bertheussen er straffedømt tre ganger tidligere. Dette gjelder tyveri, bedrageri og dokumentforfalskning.

Dagbladet har lest to av dommene mot Laila Anita Bertheussen. Den første ble avsagt i Ofoten forhørsrett i 1982, da Bertheussen bare var 17 år gammel og fortsatt bodde på hjemstedet Lødingen i Nordland.

Hun hadde hatt jobb som vikar på postkontoret som 16-åring året før, og hadde ifølge dommen stjålet flere gjenstander fra postpakker. Blant annet hadde hun i 1981 stjålet gull og sølv til en verdi på 31 670 kroner, som i 2019 tilsvarer over 100 000 kroner.

- Skambelagt

- Dette er helt forferdelig. Det finnes ikke andre dekkende ord for det som skjer nå. Jeg var ung jente med elendig impulskontroll og stort spenningsbehov. Jeg gjorde alene og sammen med venner, det som selv i dag 30-35 år seinere er så skambelagt at jeg fortsatt føler skam.

- Jeg syntes jeg fortjente den straffen jeg fikk og tok alltid på meg skylden.

Bertheussen skriver at hun har forsøkt å legge dette bak seg og fortalte heller aldri dette til samboer Tor Mikkel Wara eller barna.

- Dette var og er så skambelagt at jeg ikke har kunnet snakke om det. Da jeg og Tor Mikkel møttes i 94 sa jeg at det var ting i min fortid jeg var for skamfull til å snakke om. Han respekterte det og spurte aldri.

Da PST oversendte sin innstilling for mulig tiltale, avviste statsadvokat Marit Formo at PST hadde bedrevet noen som helst form for lekkasje.

- Vi har fått bekreftet at de tidligere dommene ble hentet ut på vanlig, lovlig vis fra de aktuelle tingrettene, og at det ikke er snakk om noen lekkasje fra PST, sier Formo til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media