DUNDRET: Etter lunsj var tiltalte Laila Bertheussen tilbake i rettssalen etter å ha fulgt dagens forhandlinger fra et bakrom. Fra rettssakens tredje dag, 10. september 2020. Vis mer

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen

Bertheussen tordner mot PST: - Løgn

Tiltalte Laila Bertheussen startet dagen på bakrommet. Da hun entret rettssalen igjen, dundret hun til mot PST i cirka fem minutter. Så forsvant hun igjen.

Publisert
Sist oppdatert

Etter at retten i Bertheussen-saken hadde hatt lunsj, var tiltalte Laila Bertheussen plutselig tilbake ved siden av forsvarer John Christan Elden, etter å ha fulgt torsdagens forhandlinger fra et bakrom.

Under sitt vitnemål før lunsj fortalte PSTs sjefetterforsker Kim Sæter at virkestoff fra et antipsykotisk legemiddel fantes i pulveret som ble funnet i Wara/Bertheussen-parets postkasse 2. mars 2019.

- Jeg har aldri brukt antipsykotiske medisiner, sa Bertheussen bestemt, og la til at hun heller aldri har hatt eller vært utredet for psykotiske lidelser.

<strong>TORDNET:</strong> Laila Bertheussen mener PST farer med løgn. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet
TORDNET: Laila Bertheussen mener PST farer med løgn. Tegning: Fedor Sapegin / Dagbladet Vis mer

Korrigerer

55-åringen ville også korrigere Sæters framstilling av at PST ble nektet å ha med parets hus i bildet fra overvåkingskameraer som ble plassert på utsiden; ifølge etterforskeren måtte bildet sladdes med en svart firkant.

- Det var aldri snakk om kameraer med oversyn over tomta. Det var ett kamera som skulle filme fra søppelkassa til naboen og opp til vår postkasse. Jeg ville ikke at andre skulle være overvåket, sa Bertheussen.

Hun sa seg enig i at hun ikke ville ha installert kamera i Ford S-Maxen, slik Sæter forklarte.

- Men at de ikke fikk filme forsiden av huset på grunn av meg, er løgn, konstaterte hun overfor retten.

Etter å ha framført disse poengene returnerte den tiltalte 55-åringen til bakrommet. Seansen varte i cirka seks minutter.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Vi noterer oss at Bertheussen er uenig i framstillingen, sier aktor Frederik Ranke til Dagbladet.

Om legemiddelet sier statsadvokaten at dette er noe aktoratet kommer tilbake til i den videre bevisførselen.

Fire hypoteser

Etterforskningsleder Sæter sa innledningsvis i sin forklaring at PST fra starten av etterforskningen hadde fire hovedhypoteser om hærverket og truslene mot Tor Mikkel Wara og Laila Bertheussens hjem:

  • Handlingene var begått av noen tilknyttet teaterstykket «Ways of Seeing».
  • De var begått av noen som var inspirert av «Ways of Seeing».
  • De var begått av noen som ønsket å rette oppmerksomhet mot «Ways of Seeing».
  • De var begått av noen uten forbindelse til «Ways of Seeing»
<strong>HÆRVERK:</strong> Bilder fra politiets bevisoppgave i Bertheussen-saken. Foto: Politiet / PST / NTB Scanpix
HÆRVERK: Bilder fra politiets bevisoppgave i Bertheussen-saken. Foto: Politiet / PST / NTB Scanpix Vis mer

Sæter sa i retten at et vendepunkt i etterforskningen var knyttet til trusselbrevet som ble sendt til ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde på nyåret 2019.

- Avsender kjente til Tybring-Gjeddes nye adresse (ikke den som ble vist i «Ways of Seeing», journ.anm.). Det hadde en rekke implikasjoner, og kunne tyde på at ingen tilknyttet «Ways of Seeing» sto bak.

Hundeurin

Et annet vendepunkt var et av brevene, hvor avsender tar på seg skylda for hendelsene, som ble sendt til Bertheussens forsvarer John Christian Elden.

- Det var detaljer i brevene som selv ikke vi i PST hadde fått med oss. Det påstås blant annet at det i brevene fra februar var dyppet i hundeurin. Det var ukjent for oss. Vi gjorde en undersøkelse om dette, og det ble funnet urin på brevene. Avsenderen av forsendelsene hadde konkret informasjon som ingen andre har, sa Sæter i retten.

PST mener Bertheussen har stått bak alle brevene. Hun nekter for dette - i likhet med alle de andre forholdene i tiltalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer