Bertie Ahern på vei mot storseier i irsk valg

Statsminister Bertie Ahern var på vei mot en storseier ved valget i Irland etter hvert som stemmene fra valget ble talt opp lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en valgdagsmåling etter valget fredag sa 43 prosent av de spurte at de hadde stemt på Aherns parti Fianna Fail, og en valgekspert spådde lørdag at partiet kan få 86 av nasjonalforsamlingen Dails 166 plasser.

Dermed var det klart at Ahern fortsetter som statsminister, nå muligens med flertall alene for sitt sentrum-høyreparti. Hittil har han regjert i koalisjon med det lille partiet Progressive demokrater.

Bakgrunnen for det gode resultatet for statsministeren er at Irland gjennomlever sin sterkeste økonomiske framgang noensinne, med rekordhøy vekst og sysselsetting.

Opptellingen tar sin tid på grunn av Irlands svært kompliserte valgsystem, der velgerne i de største valgkretsene ikke bare stemmer på sin favorittkandidat, men også på en alternativ kandidat. Lørdag kveld var bare om lag en firedel av stemmene talt opp.

Det viktigste opposisjonspartiet Fine Gael lå an til et langt dårligere resultat enn ved forrige valg i 1997. Ifølge valgdagsmålingen får partiet rundt 22 prosent og taper om lag 12 plasser. Arbeiderpartiet blir tredje størst med 12 prosent.

Sinn Fein, som er den politiske grenen av den nordirske geriljabevegelsen IRA, lå an til å vinne mellom tre og fem plasser, mot én i det utgående Dail. I valgdagsmålingen sa 7 prosent av de spurte at de hadde stemt på Sinn Fein.

Blant Sinn Fein-kandidatene som har vunnet en plass, var Sean Crowe i Dublin og Martin Ferris, som er dømt for våpensmugling for IRA. og som vant en plass i North Derry.

Framgangen for Sinn Fein er et langt skritt framover mot partiets mål om å bli et parti for hele Irland, ikke bare Nord-Irland. Men Ahern har tidligere gjort det klart at det ikke blir aktuelt å ta med Sinn Fein i noen koalisjon før IRA er oppløst.

NTB