Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beruset av spritsuksess

Salget økte etter kutt i spriavgiftene. Nå vurderer politikerne priskutt på øl og vin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens spritsalget på Vinmonopolet går rett til værs faller ølsalget. Bryggerinæringen er bekymret og gir lavere spritavgifter skylda.

- Smuglerne har oppdaget at det er mer lønnsomt å smugle øl, og har droppet spriten, sier Helge Hasselgård informasjonsdirektør i Bryggeri- og mineralvannforeningen (BROM) til Dagbladet.no.

Hittil i år er det solgt 3,9 prosent mindre øl enn på samme tid i fjor. Men avholdsfolket har ingen grunn til å gni seg i hendene.

- Årsaken er at ølsalget blir utkonkurrert av brennevin, smuglerøl og grensehandel, sier Hasselgård.

Salget av sprit har i samme periode økt med nesten 14 prosent.

Dette er dårlig både for folkehelsa og bryggerinæringen. Når ølet blir dyrere er veien kort til sterkere, utenlandskproduserte varer, er teorien i BROM. Rusbrus-suksessen har ingenting med ølnedgangen å gjøre, hevder Hasselgård.

Avgiftskutt

Salget av brennevin økte kraftig etter at avgiftene ble kuttet med 50 til 80 kroner per flaske. Nå vil bryggerinæringen at også øl-avgiftene skal ned.

- Avgiftene må ned med rundt 10 kroner per liter for å komme ned på svensk nivå, sier Hasselgård og får gehør hos politikerne.

Nå er stortingsflertallet på gli. Finansminister Per-Kristian Foss sier at han nå vil vurdere liknende kutt for vin, skriver Aftenposten.

Arbeiderpartiet er heller ikke uvillig til å se på øl- og vinavgiftene.

- Av hensyn til norsk bryggerinæring bør ølavgiften kuttes først, og så eventuelt avgiften på vin, sier Svein Roald Hansen i Arbeiderpartiet til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Han understreker at det er helheten i statsbudsjettet som vil avgjøre om det blir aktuelt å kutte i avgiftene. Ikke overraskende er også Fremskrittspartiet positive til å få avgiftene ned på svensk nivå.

- Vi hører om trailerlass med øl som smugles inn i landet. Dette er blitt big business, og det er et helt klart behov for å harmonisere avgiftsnivået, sier Per Erik Monsen i FrP til Newswire.

KUTTE MER: Finansminister Per-Kristian Foss vurderer flere avgiftskutt.