Beruset politi i narko-razzia

Tre politimenn er tiltalt for å ha gjennomført en høyst privat narko-razzia mot en leilighet i Oslo, etter at de hadde vært på nattklubb og drukket alkohol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politispanerne hadde vært på fest med kolleger på restaurant Broadway i Karl Johans gate, da de ved stengetid skal ha bestemt seg for å oppsøke en «gammel kjenning» av politiet, angivelig på jakt etter narkotika.

Etter det Dagbladet kjenner til, skal mannen ha opplevd politiaksjonen ved 03-tida om natta som provokasjon og trakassering.

Ifølge tiltalen har de tre begått såkalt grov uforstand i tjenesten, fordi de «utførte en tjenestehandling ved å gå inn i en leilighet i Thorvald Meyers gate for å undersøke om det ble solgt narkotika fra leiligheten, til tross for at de var alkoholpåvirket/beruset».

Alle fikk forelegg

Etter at Sefo hadde etterforsket saken, ila statsadvokaten i Oslo de tre polititjenestemennene hvert sitt forelegg. En 34-åring fikk 12 000 kroner, en 42-åring fikk også 12 000 kroner, mens tredjemann (32) fikk 17 000 kroner.

Etter en tenkepause bestemte de tre å ikke vedta foreleggene. Statsadvokaten har svart med å sende saken til Oslo tingrett for pådømmelse. Rettssaken er berammet til mai. Advokat Harald Stabell, som forsvarer 42-åringen, er svært knapp i sine kommentarer.

-  Min klient nekter straffskyld, fordi han mener han har utført et tjenesteoppdrag, og i den forbindelse ikke gjort noe galt, sier Stabell.

Var ikke klarert

 PÅ PLAKATEN:  De tre politimennene var på fest her, på Broadway på Karl Johan, før de etterpå skal ha dratt på razzia etter narkotika hos «en gammel kjenning». Nå er de tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Hans Arne Vedlog
PÅ PLAKATEN: De tre politimennene var på fest her, på Broadway på Karl Johan, før de etterpå skal ha dratt på razzia etter narkotika hos «en gammel kjenning». Nå er de tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Politifolkene mener angivelig at de utførte en lovlig tjenestehandling, og at det i den aktuelle situasjonen ikke kan være straffbart at de hadde drukket alkohol på forhånd.

Ifølge Dagbladets kilder var ikke politiaksjonen mot leiligheten på Grünerløkka nattetid klarert verken med domstol eller overordnede på Politihuset. Det skal være uklart om de aksjonerte ut fra konkret informasjon, etter at de avsluttet festen på utestedet.Deres opptreden skal ha vært en hett diskusjonstema på Politihuset, etter at det ble kjent. Rettssaken er derfor imøtesett med stor spenning.

Alkohol og jobb

Det springende punktet skal være hvorvidt en spaner kan drikke under et oppdrag, f.eks. under observasjoner på en restaurant eller pub. Politikilder sier til Dagbladet at det fra tid til annen kan være helt nødvendig å drikke alkohol for at spaningsoppdraget skal virke troverdig.

-  Mister troverdighet

-  Det går ikke an å drikke glass etter glass med brus på en nattklubb uten at det virker påfallende. Spaningen vil på den måten miste enhver troverdighet, sier en kilde.Tjenestemennene er ikke suspendert.

Oslo-politiets ledelse kommenterer ikke saker mot politifolk som står for retten.

DRAKK ALKOHOL: På utestedet på Karl Johan, før de utførte razziaen.