Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beryktet danske

BERGEN (Dagbladet): Den danske entreprenøren Kurt Thorsen har en milliardkonkurs bak seg fra et tidligere eiendomsimperium som falt i grus. Derfor er det blitt stilt mange spørsmål om hvilken rolle han hadde i kjøpet av Aker RGIs Gefion-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til kjøpet fra Aker RGI har han også frontet et kjøp for 800 millioner danske kroner i det danske børsnoterte eiendomsselskapet Norden.

Sør for den danske feriebyen Benidorm i Spania har Thorsen, ifølge egen pressemelding fra tirsdag, under prosjektering og bygging et 97 000 kvadratmeter stort hotell- og leilighetskompleks. Jyllandsposten har skrevet at Banco Bilbao Vizcaya har finansiert hotellprosjektet med 850 millioner danske kroner.

I går kveld sendte Thorsen ut en pressemelding der han først understreker at han aldri har hatt noen grunn til å tro at garantiene ikke var gyldige og utskrevet på forskriftsmessig måte. I det neste skrives det at han er redd for at avsløringen skal få konsekvenser for hans gigantiske byggeprosjekt i Spania ettersom den bedragerisiktede direktøren Rasmus Trads på vegne av forsikringsselskapet PFA har skrevet kjøpekontrakt for 700 leiligheter.

- Jeg er foreløpig ikke kjent med om også disse dokumentene er utskrevet uten intern godkjennelse i PFA, skriver Kurt Thorsen.

Ikke tillit

Han driver også det danske selskapet CVI Holding hvor han har hatt med seg den tidligere statsministeren Poul Schlüter, direktør Jørgen Mølvang i PFA Pension og advokat Robert Koch-Nielsen som styremedlemmer.

I går sendte disse tre ut en melding om at de alle trekker seg fra sine styreverv.

Schlüter var også aktuell som ny styreformann i Gefion etter Kjell Inge Røkke, men hadde ikke tillit blant de andre aksjonærene.

I handelen med Aker RGI har Thorsen uttalt at han representerte selskapet De Soto Equity ApS, registrert i skatteparadis på de britiske jomfruøyene. Dette skal være et datterselskap av Garner Invest & Finance SA, også med adresse på British Virgin Islands.

Milliardtap

Thorsen har nektet å oppgi hvem det er som står bak disse selskapene, men har gitt løfter om å gi en redegjørelse i løpet av mars i år.

Nå vil dansk politi ha kontakt med Thorsen for å få avhørt ham om alle disse forholdene.

På slutten av 80-tallet raste eiendomsimperiet hans med 50 selskaper sammen i konkurs og styrt avvikling. Til sammen skal kreditorene ha tapt rundt en milliard kroner. Danske UNIbank har ifølge Dagens Næringsliv ennå et krav mot Thorsen personlig på 400 millioner kroner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling