Beryktet danske

BERGEN (Dagbladet): Den danske entreprenøren Kurt Thorsen har en milliardkonkurs bak seg fra et tidligere eiendomsimperium som falt i grus. Derfor er det blitt stilt mange spørsmål om hvilken rolle han hadde i kjøpet av Aker RGIs Gefion-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til kjøpet fra Aker RGI har han også frontet et kjøp for 800 millioner danske kroner i det danske børsnoterte eiendomsselskapet Norden.

Sør for den danske feriebyen Benidorm i Spania har Thorsen, ifølge egen pressemelding fra tirsdag, under prosjektering og bygging et 97 000 kvadratmeter stort hotell- og leilighetskompleks. Jyllandsposten har skrevet at Banco Bilbao Vizcaya har finansiert hotellprosjektet med 850 millioner danske kroner.

I går kveld sendte Thorsen ut en pressemelding der han først understreker at han aldri har hatt noen grunn til å tro at garantiene ikke var gyldige og utskrevet på forskriftsmessig måte. I det neste skrives det at han er redd for at avsløringen skal få konsekvenser for hans gigantiske byggeprosjekt i Spania ettersom den bedragerisiktede direktøren Rasmus Trads på vegne av forsikringsselskapet PFA har skrevet kjøpekontrakt for 700 leiligheter.

- Jeg er foreløpig ikke kjent med om også disse dokumentene er utskrevet uten intern godkjennelse i PFA, skriver Kurt Thorsen.

Ikke tillit

Han driver også det danske selskapet CVI Holding hvor han har hatt med seg den tidligere statsministeren Poul Schlüter, direktør Jørgen Mølvang i PFA Pension og advokat Robert Koch-Nielsen som styremedlemmer.

I går sendte disse tre ut en melding om at de alle trekker seg fra sine styreverv.

Schlüter var også aktuell som ny styreformann i Gefion etter Kjell Inge Røkke, men hadde ikke tillit blant de andre aksjonærene.

I handelen med Aker RGI har Thorsen uttalt at han representerte selskapet De Soto Equity ApS, registrert i skatteparadis på de britiske jomfruøyene. Dette skal være et datterselskap av Garner Invest & Finance SA, også med adresse på British Virgin Islands.

Milliardtap

Thorsen har nektet å oppgi hvem det er som står bak disse selskapene, men har gitt løfter om å gi en redegjørelse i løpet av mars i år.

Nå vil dansk politi ha kontakt med Thorsen for å få avhørt ham om alle disse forholdene.

På slutten av 80-tallet raste eiendomsimperiet hans med 50 selskaper sammen i konkurs og styrt avvikling. Til sammen skal kreditorene ha tapt rundt en milliard kroner. Danske UNIbank har ifølge Dagens Næringsliv ennå et krav mot Thorsen personlig på 400 millioner kroner.