DØD: James «Whitey» Bulger (89) er funnet død i et fengsel han nylig ble overflyttet til. Foto: US Marshals / USAs justisdepartement / NTB Scanpix
DØD: James «Whitey» Bulger (89) er funnet død i et fengsel han nylig ble overflyttet til. Foto: US Marshals / USAs justisdepartement / NTB ScanpixVis mer

James «Whitey» Bulger

Beryktet mafia­boss (89) funnet død i fengselet. - Ble drept

Var blant de mest ettersøkte personene i USA.

Den beryktede mafiabossen James «Whitey» Bulger (89) er funnet død i et fengsel i West Virginia. Det melder NBC.

«Whitey» var i sin tid overhode for den irske mafiaen i Boston, og Jack Nicholsons karakter Frank Costello i filmen «The Departed» er basert på ham.

Dødsårsaken er ikke offentliggjort. I en pressemelding skriver det føderale fengselsbyrået:

«Torsdag 30. oktober 2018, ca. kl. 08.20, ble den innsatte James Bulger funnet bevisstløs Hazelton-fengselet i Bruceton Mills i West Virginia. Livreddende tiltak ble umiddelbart igangsatt. Bulger ble deretter erklært død av fylkeslegen i Preston.»

Flere ikke navngitte kilder opplyser imidlertid til Boston Globe at den gamle mannen ble drept, av en medfange med bånd til mafiaen.

Bulger hadde mange kriminelle fiender, spesielt etter at det kom fram at han i årevis var informant for FBI.

16 år på rømmen

Bulger sonet to livstidsdommer etter å ha blitt funnet skyldig i en rekke forbrytelser, bl.a. delaktighet i elleve drap på 70- og 80-tallet. I 16 år var han på rømmen, og var en av FBIs mest ettersøkte personer, før han ble pågrepet i California i 2011.

89-åringen ble nylig flyttet fra et et fengsel i Florida, via et midlertidig fengsel i Oklahoma, av uvisse årsaker.

Hazelton er et høysikkerhetsfengsel med 1270 mannlige innsatte.

Bulger forsvant sporløst fra Massachusetts i 1995, for å unnslippe en tiltale for utpressing og hvitvasking. Det kom etter hvert fram at han i årevis var dobbeltagent for FBI, og var blitt advart av sin kontaktmann i byrået om at han ville bli pågrepet.

Ble varslet

FBI utlovet flere millioner kroner for opplysninger som kunne føre til pågripelse, og kjørte i 2011 en stor TV-kampanje der de oppfordret folk til å være på utkikk etter Bulgers kjæreste Catherine Greig (67). Det førte til et tips fra en beboer i Santa Monica, som gjenkjente paret.

«White» la alle kortene på bordet da FBI-agentene troppet opp på døra i strandbyen.

- Jeg tror ikke han er i stand til å slåss mot noen som helst nå, sa en tjenestemann til Boston Globe etter pågripelsen - med henvistning til den da 81-årige mannens skrantende helse.

Det kom fram at Bulger og Greig etter alt å dømme hadde bedrevet utstrakt reisevirksomhet i Nord- og Latin-Amerika samt Europa. Paret ble bl.a. sett i London i 2002.

Greig soner for tida flere dommer som hovedsakelig går på at hun i årevis skjulte kjæresten. Hun er forventet å slippe ut i 2020, ifølge Boston Globe.