Beryktet narkobaron (32) tatt mens han trente

Ung nestsjef for en av verdens mektigste karteller.

FAKKET: Meksikanske Vicente Carrillo Leyva er nestleder i et av verdens mektigste narkokarteller, ansvarlig for enorme mengder narkosmuglig og drap. I går ble han arrestert mens han trente. Foto: Scanpix/REUTERS/Daniel Aguilar
FAKKET: Meksikanske Vicente Carrillo Leyva er nestleder i et av verdens mektigste narkokarteller, ansvarlig for enorme mengder narkosmuglig og drap. I går ble han arrestert mens han trente. Foto: Scanpix/REUTERS/Daniel Aguilar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Meksikansk politi har arrestert en av landets mest ettersøkte narkosmuglere, Vicente Carrillo Leyva (32), som skal være nestleder i det fryktede Juarez-kartellet.

Myndighetene pågrep Leyva mens han trente i en park, i nærheten av sitt hjem i et fasjonabelt strøk ved hovedstaden Mexico City, melder AP.

Etter arrestasjonen ble Leyva, beskrevet som en ung representant for den «nye generasjonen» i narkobransjen, framvist på en fotoseanse med pressen, fortsatt ikledd treningstøy fra Abercrombie & Fitch og moteriktige briller.

En av verdens mektigste organisasjoner
Leyva, anklaget for kokainsmugling og hvitvasking av penger, skal den siste tiden ha operert under aliaset Alejandro Peralta Alvarez, men innrømmet angivelig sin egentlige identitet da han ble arrestert, hevder myndighetene.

Pågripelsen skjer en uke etter at statsadvokaten publiserte en liste over landets 24 mest ettersøkte narkoforbrytere, hvor de lokker med 14 millioner kroner i belønning for pågripelse. Det er ikke kjent om en dusør er utbetalt i forbindelse med denne, skriver BBC.

I «glansdagene» sto Juarez-kartellet, som Leyva var arving til, for halvparten narkoen smuglet over til USA, og er blitt en av verdens mektigste kriminelle organisasjoner, ifølge Wikipedia.

LA Times skriver at kartellet har deltatt en pågående territoriekrig mot rivaliserende narkobander i staten Sinaloa, noe som i fjor endte med 1600 drepte.

Eksperter frykter at Mexico kan bryte sammen på grunn av narkokartellene og de lovløse tilstandene som regjerer i blodbadet.

Døde av plastisk kirurgi
Pågrepne er sønn av den beryktede Amado Carillo Fuentes, tidligere Juarez-leder og kjent som «Lord of the skies» - «Luftas herre» - på grunn av sin suksess med å slippe kokainpakker fra fly over USA.

Fuentes døde forøvrig etter et mislykket tilfelle av plastisk kirurgi i 1997, da han forsøkte å endre utseendet for ikke å bli gjenkjent av myndighetene, skriver AP.

Farens dødsfall førte til at dagens pågrepne, Vicente Carrillo Leyva, rykket opp i stillinga som nestleder i organisasjonen, mens den yngre onkelen Vicente «the Viceroy» ble ny toppsjef.

Over 7000 drepte
Arrestasjonen av narkobaronen Leyva kom bare timer før sikkerhetsmyndigheter fra Mexico og USA skulle diskutere tiltak for å stanse den stadig eskalerende narkokrigen i landet, og smuglinga av våpen og narkotika over grensa.

Meksikanske myndigheter er maktesløse. 6290 personer døde i narkorelaterte drap i 2008, mens over 1000 er likvidert hittil i år.

I forrige uke ble også en annen storfisk i kartellvirksomheten pågrepet: Hector Huerta Rios, også kjent som «La Burra» og «El Junior».

USA tok skyld
Arrestasjonen sammenfalt den gang med USAs utenriksminister Hillary Clintons statsbesøk i landet, hvor hun innrømmet USAs skyld i landets problemer.

— Vår appetitt for narkotika er umettelig, og fyrer opp under narkotikasmuglingen. Vi greier ikke å stanse våpen fra å bli smuglet over grensa og havne i hendene på de kriminelle. Det fører til drap av politi, soldater og sivile, sier Clinton under Mexico-besøket.

Clinton ga dem blant annet 80 en bistand på 80 millioner dollar på nye kamphelikopter som skal settes inn i krigen mot narkokartellene, i tillegg til Obamas lovnad om 360 ekstra grensevakter og 300 millioner dollar. 

PHOTOSHOOT: Med to poserende politimenn ble Leyva presentert for pressen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Eduardo Verdugo
PHOTOSHOOT: Med to poserende politimenn ble Leyva presentert for pressen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Eduardo Verdugo Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer