Beryktet narkobaron ble løslatt etter blemme

Nå er han etterlyst igjen.

DØMT FOR DRAP: Narkobaronen Miguel Angel Caro Quintero ble dømt til 40 års fengsel for flere drap på amerikanske statsborgere. Forrige uke ble han løslatt, fordi saken hans angivelig ble behandlet i feil domstol. Foto: AFP PHOTO / PFP / NTB Scanpix
DØMT FOR DRAP: Narkobaronen Miguel Angel Caro Quintero ble dømt til 40 års fengsel for flere drap på amerikanske statsborgere. Forrige uke ble han løslatt, fordi saken hans angivelig ble behandlet i feil domstol. Foto: AFP PHOTO / PFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte sterke reaksjoner da meksikanske myndigheter løslot Rafael Caro Quintero sist fredag.

Den beryktede narkobaronen hadde da sonet 28 år av en fengselsdom på 40 år for drap på blant andre Enrique Camarena, agent for amerikanske narkotikamyndigheter (DEA).

Camarena var sentral da DEA i 1984 gjennomsøkte en av Quinteros farmer - og satte fyr på 10 000 tonn marihuana til en verdi av 160 millioner dollar (cirka 950 millioner kroner).

Dette var bare én av flere vellykkede aksjoner mot Mexicos narkomafia, som etter hvert søkte hevn.

Bortført og turturert 7. februar 1985 ble Camarena og piloten hans, Alfredo Zavala Avelar, bortført, brutalt torturert og drept.

Da hadde også journalisten John Clay Walker og tannlegen Alberto Radelat blitt ofre for meksikanske narkobaroner på hevntokt.

Ifølge vitner gikk de to amerikanerne inn på en eksklusiv restaurant i byen Guadalajara en januarkveld da Quintero tilfeldigvis holdt en privat fest. Andre sier de to ble kidnappet på gata i forbindelse med narkobaronenes frenetiske jakt på DEA-agenter.

Seks måneder seinere ble de funnet, nedgravd, torturert og drept.

Samme periode forsvant ytterligere to amerikanske par, noe også narkotikakartellet Guadalajara mistenkes for å stå bak. Guadalajara er forløperen til det mektige Sinaloa-kartellet, og ble ledet av Rafael Caro Quintero.

Juridisk blemme Årsaken til at Quintero nå er løslatt, er at en meksikansk domstol avgjorde at han ikke burde blitt stilt for retten ved en føderal domstol, fordi Enrique Camarena ikke var diplomat, men agent, skriver El Paso Times.

USAs justisdepartement er «ekstremt skuffet» over beslutningen om å slippe drapsmannen fri og frykter at flere av de ansvarlige blir løslatt. Nå krever de at meksikanske myndigheter pågriper Quintero på nytt og utleverer ham til USA.

- Regjeringen fortsetter å understreke overfor meksikanske myndigheter hvor viktig det er for USA at Quintero blir utlevert, slik at han kan bli stilt for retten i USA, sa talsmann Peter Carr etter at løslatelsen ble kjent.

Heller ikke meksikanske myndigheter er enige med den siste domsavgjørelsen, og Mexicos føderale domstol har nå utstedt en arrestordre.

- Tøft - Jeg har aldri forestilt meg at dette kunne skje, at Quintero ville gå fri, 60 år gammel, sier enka etter journalist John Clay Walker, Eve Walker, til nyhetsbyrået AP.

- Det har trolig ikke gått en eneste dag de siste 30 åra uten at jeg har savnet mannen min og ønsket at han var her og kunne se døtrene våre vokse opp, sier hun.

- Det var tøft å gå gjennom dette alene, men jeg trøstet meg med at de ansvarlige for drapet satt i fengsel - og ville bli sittende der.

Diplomatisk strid Amerikanske myndigheter mener korrupsjon er grunnen til at Quintero ble løslatt. De utøvet også et intenst press for at han skulle bli pågrepet for snart 30 år siden - etter å ha flyktet til Costa Rica.

Dette førte til et svært dårlig forhold mellom de to landene.

Nå kan Quintero så splid mellom USA og Mexico igjen, selv om eksperter mener narkobaronen har mistet mesteparten av sin makt etter 28 år bak murene.

- Denne mannens makt er symbolsk. Det er et slag i ansiktet for USA, og det er et slag i ansiktet for den meksikanske administrasjonen. Han er et symbol på situasjonen i dag og symbolsk for situasjonen på 80-tallet, sier Tony Payan, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Texas, til El Paso Times.

BITTERT: Keely Walker Muse og Eve Walker, henholdsvis kona og datteren til en avdøde journalisten John Clay Walker, har problemer med å fatte at drapsmannen hans nå har sluppet fri - tolv år for tidlig. Foto: David Goldman / AP Photo / NTB Scanpix
BITTERT: Keely Walker Muse og Eve Walker, henholdsvis kona og datteren til en avdøde journalisten John Clay Walker, har problemer med å fatte at drapsmannen hans nå har sluppet fri - tolv år for tidlig. Foto: David Goldman / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer