Beryktet Røde Khmer-leder utlevert til FN-domstol

Var sjef for tortursenter der minst 16 000 ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den beryktede direktøren for Tuol Sleng-fengselet i Phnom Penh i Røde Khmer-tiden i Kambodsja ble mandag overlevert til den FN-støttede krigsforbryterdomstolen i Kambodsja.

Duch, som egentlig heter Kang Kek Ieu, er den eneste lederen for Røde Khmer som har sittet i fengsel i forkant av krigsforbryterrettssaken. Han har sittet i et militærfengsel siden 1999.

Talsmannen for domstolen, Reach Sambath, bekrefter at Duch formelt er overlevert til domstolen.

Duch er en av fem tidligere Røde Khmer-ledere som er under etterforskning av domstolens dommere. Overleveringen av ham til domstolen markerer det første konkrete skritt i det lenge forsinkede rettsoppgjøret etter en av de verste krigsforbrytelsene i det 20. århundre.

Opp imot 2 millioner mennesker ble likvidert eller døde av sult eller slavearbeid i de fire årene mellom 1975 og 1979 som Røde Khmer styrte Kambodsja. Skoler, religion og penger ble forbudt, og millioner av mennesker tvangsfordrevet til landsbygda.

Duch var direktør for det beryktede fengselet Tuol Sleng i sentrum av Phnom Penh. Fengselet var opprinnelig en skole som ble omgjort til et tortursenter, der minst 16 000 menn, kvinner og barn ble mishandlet før de ble henrettet.

Blant de andre som blir tiltalt av krigsforbryterdomstolen, er tidligere president Khieu Samphan, Pol Pots nestkommanderende Nuon Chea og tidligere utenriksminister Ieng Sary.

Røde Khmer-lederen Pol Pot døde i 1998, og menneskerettsgrupper er bekymret for at de andre lederne, som bortsett fra Duch lever fritt i Kambodsja, skal dø før de blir stilt for retten.

(NTB)

FOR RETTEN: Duch, eller Kang Kek Ieu.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer