Reagerer på nytt grep:

Bes om å beskytte russere

Norske myndigheter strammer inn visumreglene for russere. Dette begrunnes med at ti ganger så mange russere har søkt asyl i Norge hittil i 2022 sammenliknet med hele 2021. Endringene bekymrer en forening for russere i Norge.

- BESKYTT RUSSERE: Foreningen SmåRådina ber utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om å beskytte russiske krigsmotstandere. Dette etter at det ble kjent at Norge strammer inn visumpraksisen for borgere i Russland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- BESKYTT RUSSERE: Foreningen SmåRådina ber utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om å beskytte russiske krigsmotstandere. Dette etter at det ble kjent at Norge strammer inn visumpraksisen for borgere i Russland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

I slutten av mai informerte Utlendingsdirektoratet (UDI) Justis- og beredskapsdepartementet om at de har bestemt seg for å stramme inn visumreglene for russere. Samtidig informerte de om at også Utenriksdepartementet mener at det vil være riktig med en innstramming.

Som følge av dette har foreningen «SmåRådina: for demokrati i Russland» sendt et brev til de to departementene hvor de slår fast at endringene i visumpraksisen bekymrer dem. Videre ber de utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om å beskytte russere som forfølges på grunn av sin motstand mot krigen i Ukraina.

- Det er leit at norske myndigheter strammer inn visumreglene. Det er allerede krevende for russere å få visum til Schengen-området. Med tanke på hvordan samfunnet i Russland har utviklet seg, skulle man tro at man ville gjøre det enklere for russere å få visum, ikke vanskeligere, sier styremedlem Evgeniya Khoroltseva i foreningen til Dagbladet.

STYREMEDLEM: Evgenyia Khoroltseva i foreningen SmåRådina. Foto: Nina Hansen / dagbladet
STYREMEDLEM: Evgenyia Khoroltseva i foreningen SmåRådina. Foto: Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Endringene

Endringene begrunnes med at «utvandringspotensialet fra Russland er vesentlig». Innstrammingen medfører at foreldre, barn og ektefeller som hovedregel vil få visum, mens det er mer naturlig å avslå søknader fra søsken, fjerne slektninger og kjærester.

«Det vil også være vanskeligere, men ikke umulig, å få visum for forretningsreiser og besøk med et kulturelt formål. Som hovedregel vil søknader om visum fra turister og til vennebesøk bli avslått», skriver UDI i brevet fra 25. mai, som først ble omtalt av NRK.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Ti ganger så mange

Seniorrådgiver Håvard Sæthre ved UDI uttaler til Dagbladet at endringene skjer etter en samlet vurdering av de politiske, økonomiske og sosiale forholdene i Russland.

- I dette tilfellet har vi også bedt Utenriksdepartementet om en vurdering av de aktuelle forholdene. I tillegg har vi sett på utviklingen i antallet asylsøkere fra Russland. Hittil i 2022 er det registrert 126 søknader om asyl fra borgere av Russland, mens det tilsvarende tallet for hele 2021 var 13, uttaler han.

- Hvilke hensyn tar dere til opposisjonelle russere som kan ha behov for å reise til Norge?

- Vi vil alltid gjøre konkrete og individuelle vurderinger av om det er forhold i den enkelte sak som tilsier at visum skal gis eller ikke gis. Dersom det er sannsynlig at en visumsøker vil returnere til hjemlandet etter et besøk i Norge, kan visum gis når øvrige vilkår som gyldig pass, midler og sannsynliggjort formål er oppfylt, sier Sæthre.

Dagbladet har vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet, som henviste til UDI.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer