I slutten av mai informerte Utlendingsdirektoratet (UDI) Justis- og beredskapsdepartementet om at de har bestemt seg for å stramme inn visumreglene for russere. Samtidig informerte de om at også Utenriksdepartementet mener at det vil være riktig med en innstramming.
Som følge av dette har foreningen «SmåRådina: for demokrati i Russland» sendt et brev til de to departementene hvor de slår fast at endringene i visumpraksisen bekymrer dem. Videre ber de utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) om å beskytte russere som forfølges på grunn av sin motstand mot krigen i Ukraina.
- Det er leit at norske myndigheter strammer inn visumreglene. Det er allerede krevende for russere å få visum til Schengen-området. Med tanke på hvordan samfunnet i Russland har utviklet seg, skulle man tro at man ville gjøre det enklere for russere å få visum, ikke vanskeligere, sier styremedlem Evgeniya Khoroltseva i foreningen til Dagbladet.

Endringene
Endringene begrunnes med at «utvandringspotensialet fra Russland er vesentlig». Innstrammingen medfører at foreldre, barn og ektefeller som hovedregel vil få visum, mens det er mer naturlig å avslå søknader fra søsken, fjerne slektninger og kjærester.
«Det vil også være vanskeligere, men ikke umulig, å få visum for forretningsreiser og besøk med et kulturelt formål. Som hovedregel vil søknader om visum fra turister og til vennebesøk bli avslått», skriver UDI i brevet fra 25. mai, som først ble omtalt av NRK.
Ti ganger så mange
Seniorrådgiver Håvard Sæthre ved UDI uttaler til Dagbladet at endringene skjer etter en samlet vurdering av de politiske, økonomiske og sosiale forholdene i Russland.
- I dette tilfellet har vi også bedt Utenriksdepartementet om en vurdering av de aktuelle forholdene. I tillegg har vi sett på utviklingen i antallet asylsøkere fra Russland. Hittil i 2022 er det registrert 126 søknader om asyl fra borgere av Russland, mens det tilsvarende tallet for hele 2021 var 13, uttaler han.
- Hvilke hensyn tar dere til opposisjonelle russere som kan ha behov for å reise til Norge?
- Vi vil alltid gjøre konkrete og individuelle vurderinger av om det er forhold i den enkelte sak som tilsier at visum skal gis eller ikke gis. Dersom det er sannsynlig at en visumsøker vil returnere til hjemlandet etter et besøk i Norge, kan visum gis når øvrige vilkår som gyldig pass, midler og sannsynliggjort formål er oppfylt, sier Sæthre.
Dagbladet har vært i kontakt med Justis- og beredskapsdepartementet, som henviste til UDI.