Orkanen Florence:

Bes om å flykte fra Florence før det er for seint

Det er fortsatt usikkert hvilke steder som vil rammes hardest av orkanen Florence. Nå bes minst én million mennesker om å evakuere før det er for seint.

ORKAN: Denne monsterorkanen nærmer seg USAs østkyst. Om lag 1,7 millioner mennesker har blitt bedt om å evakuere, og guvernøren i Nord-Carolina, Ray Cooper, ber folk om å ikke ta noen sjanser. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både verden og Donald Trump har vendt blikket mot orkanen Florence. Orkanen beskrives som den kraftigste stormen på østkysten siden 50-tallet.

Ekstremværet er forventet å treffe fastlandet i løpet av de kommende dagene, og det er unntakstilstand i Nord-Carolina, Sør-Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

Usikkerheten om hvor orkanens øye vil treffe, har ført til at et område som rommer ti millioner mennesker regnes som potensiell faresone, ifølge AP.

Likevel har USA hatt en utfordring med å få alle til å evakuere. Nå får innbyggerne i Nord-Carolina en siste advarsel: Dra nå, før det er for seint.

- Du setter deg selv i fare ved å bli værende. Ikke vent til stormen kommer før du drar, advarer guvernør i delstaten, Roy Cooper, ifølge CNN.

I Sør-Carolina har guvernør Henry McMaster gitt én million mennesker beskjed om å evakuere - hvis ikke etterlates de på egen hånd.

«FLORENCE»: 1,7 millioner innbyggere har blitt bedt om å evakuere, i det som blir beskrevet som den kraftigste stormen på østkysten siden 50-tallet. Her flyr et fly midt i monsterorkanen «Florence». Video: CNN Vis mer

- Ekstremt farlig

I løpet av natta har orkanen gått fra å betegnes som en kategori-fire-orkan til å havne i kategori to. Florence forventes å svekke seg ytterligere før den når fastlandet, men lokale myndigheter advarer likevel om at den vil være «ekstremt farlig».

- Vil du bli truffet av et tog eller en sementbil? spør Jeff Byard ved det føderale krisehåndteringsbyrået, ifølge AP.

Det er også ventet store nedbørsmengder og prognosene tilsier at det enkelte steder helt øst i Nord-Carolina kan stå under neste tre meter vann.

Bare det siste døgnet har Trump tvitret om orkanen seks ganger.

- Det er viktig at alle følger lokale evakueringsordre. Denne stormen er ekstremt farlig. Vær trygg! var blant det han skrev.

FLORENCE: Orkanen Florence er ventet å treffe fastlandet i løpet av de kommende dagene. Nå advares innbyggere i de utsatte områdene mot å bli værende. Foto: NTB Scanpix
FLORENCE: Orkanen Florence er ventet å treffe fastlandet i løpet av de kommende dagene. Nå advares innbyggere i de utsatte områdene mot å bli værende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Trippelfare»

National Hurricane Center advarer innbyggerne i de utsatte områdene mot en «trippelfare».

Den første er en «livstruende stormbølge» ved kysten, det som beskrives som tsunamiliknende havvann over landområder som til vanlig er tørre.

Den andre faren er «livstruende ferskvannsflom fra en langvarig og eksepsjonelt kraftig nedbør», helt fra kysten og inn i landet.

Den tredje faren er de kraftige orkanvindene, som vil herje ved kysten og også litt inn i landet.

De kraftige advarslene fra myndighetene har allerede fått mange til å evakuere. Tirsdag var det lange køer av mennesker på flykt innover i landet.

På flere motorveier ble kjøreretningen i de østgående feltene snudd for å gjøre utfarten lettere.

Tre orkaner, én høst

Også i fjor ble USA rammet av orkaner. Først var det Harvey, så kom Irma, før orkanen Maria til slutt raserte Puerto Rico.

Ødeleggelsene var enorme. Orkanen Maria forårsaket alene skader til omtrent 750 milliarder kroner, mens nesten 3 000 mennesker mistet livet. Ifølge nyhetsbyrået AFP er det regnet som den tredje dyreste orkanen i USA på over hundre år. Den aller dyreste var Katrina i 2005.

I etterkant av Marias herjinger, reiste Trump til Puerto Rico for å se ødeleggelsene med egne øyne. Der utnyttet han anledningen til å påberope seg karakteren A+ for USAs innsats på Puerto Rico.

Mottar kritikk

Presidenten har fortsatt det samme synet på egen innsats. Tirsdag omtalte han fjorårets operasjon som «en utrolig suksess».

Det fikk ordføreren i Puerto Ricos hovedstad San Juan, Yulin Cruz, til å reagere:

- Unnskyld meg, skam deg. Du gjorde ikke en god jobb i Puerto Rico, sier hun til CNN og kaller innsatsen en «forkastelig forsømmelse» av Trump-administrasjonen.

- Om Trump ikke lærer av sine feil, kommer han til å gjøre dem igjen, og folk vil fortsette å dø.

På sedvanlig vis tok Trump til Twitter for å svare på kritikken, hvor han beskrev Puerto Rico som «en utilgjengelig øy med dårlig elektrisitet og en inkompetent ordfører».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer