Ny strategi

Bes om å snu

Regjeringens nye vaksinasjonsstrategi forutsetter at en rekke kommuner klarer å oppskalere vaksinasjonskapasiteten i slutten av juli. Flere kommuner er bekymret for at dette kan bli krevende.

NY STRATEGI: Regjeringen har besluttet å forsøke å gå for en mer radikal geografisk omfordeling av vaksiner i Norge. Nå ber Øygarden kommune dem om å snu. Foto: Gorm Kallestad / NTB
NY STRATEGI: Regjeringen har besluttet å forsøke å gå for en mer radikal geografisk omfordeling av vaksiner i Norge. Nå ber Øygarden kommune dem om å snu. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag i forrige uke besluttet regjeringen at en stor andel norske kommuner skal avgi vaksinedoser til en mindre andel norske kommuner som har blitt særlig hardt rammet av epidemien. Dette for at gjenåpningen av Norge skal skje så raskt og trygt som mulig.

Men endringene forutsetter at kommunene som må avgi doser i juni og begynnelsen av juli, har kapasitet til å oppskalere vaksinasjonskapasiteten betydelig i siste del av juli.

Øygarden kommune i Vestland ber regjeringen om å snu, mens noen kommuner i Trøndelag opplyser at oppskaleringen i slutten av juli ikke lar seg gjennomføre.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

Ber regjeringen snu

Kriseledelsen i Øygarden kommune har gjort en grundig vurdering av fordelene og ulempene ved å iverksette den mer radikale geografiske omfordelingen av vaksiner som regjeringen og helsemyndighetene har forespeilet.

De konkluderer med at ulempene vil være større enn fordelene, og ber dermed om at de varslede endringene i vaksinasjonsstrategien i Norge ikke gjennomføres.

- Vi ser på dette som et forsøk på å løse utfordringene i deler av landet, men mener at det skaper store utfordringer for en del av kommunene som mister vaksiner i en periode. Vi ser at ulempene er større enn fordelene, og forventer dermed at departementet revurderer sitt syn, og fortsetter med den strategien som vi allerede har planlagt for, sier ordfører Tom Georg Indrevik (H) til Dagbladet.

- Er det praktisk mulig for dere å oppskalere kapasiteten tilstrekkelig?

- Det vil selvfølgelig ikke være umulig, vi har evne til å tilpasse oss, men vi mener at ulempene er langt større enn fordelene ved å gjøre disse endringene.

Kommunens kriseledelse peker særlig på utfordringer knyttet til ressurser, bemanning og ferieavvikling. De mener også at endringene vil føre til at innbyggerne deres vil bli fullvaksinert flere måneder seinere enn innbyggerne i de prioriterte kommunene, noe som vil få konsekvenser næringslivet som har behov for coronapass for å gjennomføre nødvendige utenlandsreiser.

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Flere kommuner sier nei

Statsforvalteren i Trøndelag opplyser til Dagbladet at de har mottatt svar fra 32 av 38 kommuner i fylket.

I svarene kommer det fram at et flertall av kommunene i Trøndelag sier at de skal klare dette, men samtidig viser svarene at et ikke ubetydelig mindretall av kommunene svarer nei på om dette lar seg gjennomføre.

- Mange av kommunene gir uttrykk for at det er krevende å planlegge for dette, sier vaksinekoordinator Trude Søreng hos Statsforvalteren i Trøndelag til Dagbladet.

Avventer svar

Statsforvalteren i Nordland opplyser til Dagbladet at de ikke har fått noen umiddelbare tilbakemeldinger fra kommunene, men at kommunene har svarfrist tirsdag, og at Statsforvalteren i Nordland vil levere en oppsummert tilbakemelding fra kommunene i fylket til Helsedirektoratet onsdag.

Statsforvalteren i Møre og Romsdal har tidligere opplyst til Dagbladet at de også har bedt om tilbakemelding fra kommunene innen tirsdag, og at de deretter vil gi en samlet tilbakemelding til Helsedirektoratet onsdag.

- Helsedirektoratet har i denne omgang ikke inkludert opplysninger om konsekvenser av en geografisk omfordeling, og vi forventer derfor ikke at kommunene innen 18. mai kan vurdere egen kapasitet opp mot et slikt scenario, sa seniorrådgiver Elin Røshol til Dagbladet før helga.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Vis mer

Utfordringer

Tirsdag ettermiddag melder også VG at flere kommuner sier nei til mer vaksinasjon i juli. Avisa skriver blant annet at Harstad og 13 andre kommuner har signert et opprop som sier at de mener at geografisk omfordeling av vaksiner vil føre til store problemer med effektiv gjennomføring av vaksinasjon i disse kommunene.

I forrige uke forklarte overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet hvorfor vaksinasjon kan bli utfordrende i juli.

- Da skal kanskje mange av dem som jobber i kommunene på ferie, i tillegg til at kanskje mange av dem som skal vaksineres skal på ferie, og må flytte vaksinasjonsavtalen sin til seinere. Og som om ikke det var nok, så vil man også få utfordringer knyttet til studenter, som kanskje ikke er i hjembyen sin, men i universitetsbyen, og dem må vi også finne en løsning for, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer