Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Besatt av Beatles

Oasis åpner verdensturneen i Oslo i morgen Hvorfor være originale når vi kan kopiere pophistoriens beste gruppe? Slik må Oasis-leder Noel Gallagher ha tenkt da han satte kurs for stjernehimmelen. Oasis' korte historie er gjennomsyret av Beatles-referanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oasis er et band for 14-åringer. Fordelen med dem er at de er så bra å se på at man ikke behøver å høre på musikken. Uansett, om 30 år er de glemt, sa Beatles-gitarist George Harrison, da han for kort tid tilbake fikk spørsmål om hva han syntes om Oasis.

Det ser med andre ord ut til å ha gjort minimalt inntrykk på Harrison at en av 90-tallets mest populære grupper benytter enhver anledning til å hylle Beatles.

Hilsen til Harrison

Oasis har til og med hyppige referanser til Harrisons ellers så glemte solokarrerie.

Tittelen på det nye Oasis-albumet, "Be Here Now", er stjålet direkte fra en av låtene på Harrisons "Living In The Material World"-album (1973). Og tittelen til deres største hit så langt i karrieren, "Wonderwall", har de hentet fra Harrisons aller første soloalbum, "Wonderwall Music".

Den samme plata inneholder også en låt ved navn "Wonderwall To Be Here".

Her er en del andre fakta som forbinder popgudene fra 60-tallet med deres beundrere på 90-tallet:

Lån, kopi, tyveri

Beatles avsluttet karrieren sin med å spille "Let It Be" på toppen av et høyhus. Oasis begynte sin platekarriere med å spille inn videoen til debutsingelen "Supersonic" på toppen av et høyhus.

Piano-introen til "Don't Look Back In Anger" er en direkte kopi av John Lennons klassiker "Imagine".

Avslutningen på Oasis-låta "She's Electric" er et lite "lån" fra Beatles-sangen "With A Little Help From My Friends".

Huset på coveret til singelen "Live Forever" er det samme huset som John Lennon vokste opp i.

Piratplate

På slutten av låta "The Masterplan", som er en av b-sidelåtene på "Wonderwall"-singelen, mumler Noel Gallagher "I'd Like To Be Under The Sea/In An Octopus' Garden In The Shade". Tekstlinjene er tatt fra en av de få låtene Ringo Starr skrev og sang for Beatles, "Octopus' Garden".

Da Noel Gallagher skrev "Don't Look Back In Anger" kom han på en setning han hadde hørt på en piratplate med John Lennon, "I'm Gonna Start A Revolution From My Bed".

På det nye åpningssporet på "Be Here Now", "D'You Know What I Mean?" synger Liam Gallagher om "Fool On The Hill" i andre vers. "Fool On The Hill" er selvfølgelig en av låtene på Beatles-albumet "Magical Mystery Tour".

Det er Noel og Liam Gallagher som er de største Beatles-fantastene i Oasis. De mener "Ticket To Ride" er den beste låta "The Fab Four" noensinne skrev.

Rollsen til Lennon

Oasis har gjort coverversjoner av tre Beatles-låter, "I Am The Walrus", "You've Got To Hide Your Love Away" og "Helter Skelter".

Live har de ofte spilt "Octopus' Garden" mot slutten av konserten. Se opp for denne eller en annen Beatles-låt når Oasis åpner sin verdensturné i Oslo Spektrum i morgen kveld.

Sterkt Beatles-inspirert vil også scenedekoren være. Utgangspunktet er "Be Here Now"-coveret som vil framstå i 3D-format.

Coveret er sammensatt av en rekke Beatles-relaterte elementer, og en rekke av disse vil etterrapportene å dømme materialisere seg på scenen i Spektrum.

Eksempler:

Telefonboks: Lik den Beatles gjemte seg i for fansen i filmen "A Hard Day's Night".

Klokke: En annen referanse til "A Hard Day's Night".

Rolls-Royce: Samme typen som den John Lennon eide på 60-tallet.