VANT: Ada Arnstad, leder for Senterungdommen, vant slaget om studiefinansiering på Senterpartiets landsmøte. Foto: NIna Hansen / Dagbladet
VANT: Ada Arnstad, leder for Senterungdommen, vant slaget om studiefinansiering på Senterpartiets landsmøte. Foto: NIna Hansen / DagbladetVis mer

Vedtatt nå:

Beseiret Sp-ledelsen

Senterungdommen fikk flertall mot å innføre skolepenger for utenlandske studenter. - En deilig følelse, sier Ada Arnstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Ada Arnstad, Senterungdommens leder, reiste seg og jublet etter at Senterpartiets landsmøte med stort flertall støttet de unges kamp for gratis høyere utdanning for 25.000 utenlandske studenter i Norge.

- Herlig at landsmøtet lyttet til oss. Det viser at Senterungdommen ikke leker politikk, men får være med på å forme samfunnet. Vi har fått gjennom mye og har pushet partiet i en del saker, sier Ada Arnstad til Dagbladet.

Viktig valg

Ada Arnstad mente at Senterpartiets landsmøte sto overfor et viktig valg.

- Gratisprinsippet er et velfungerende system. Vi tiltrekker oss de dyktigste studentene, som konkurrerer på karakterer. Alternativet med å innføre skolepenger er dårlig, fordi du ikke frigjør midler. Pengene flyttes i stedet over på byråkrati, administrasjon og stipendordninger, som skal ivareta akkurat det samme som dagens gratisprinsipp, sier Ada Arnstad.

Troverdighet

Hun hevdet at student-avgjørelsen handler om Senterpartiets troverdighet.

- For oss i Senterungdommen er dette en ildprøve på om Senterpartiet faktisk mener noe med å ville avbyråkratisere. Vi mener at Senterpartiet må gå fra blåblå prat til jordnær grønn handling. Vi må velge det velfungerende systemet framfor et som vil endre for endringens skyld, sa Ada Arnstad til Dagbladet før vedtakene ble fattet.

Senterungdommen hadde støtte fra parlamentarisk leder Marit Arnstad. Trygve Slagsvold Vedum fulgte sentralstyrets flertallsinnstilling, men har uttalt at han lever godt også med ungdomspartiets forslag.

Jubel i NSO

Senterungdommens gjennomslag utløste jubel på landsmøtet til Norsk studentorganisasjon (NSO).

- Dette er den beste søndagsnyheten vi kunne fått, sier NSO-leder Marianne Andenæs til NTB.

Hun mener innføring av skolepenger for en bestemt gruppe, kunne ført til skolepenger for alle.

- Vi er svært fornøyd med at Senterpartiet vil bevare gratisprinsippet og gi like muligheter for utdanning i Norge, sier Andenæs.