Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Røde Kors med kraftig økning i redningsoppdrag:

Beskjed til nordmenn: - Tenk dere om

Hele 12 av 19 av Røde Kors' hjelpekorpsdistrikter har hatt en økning i redningsaksjoner denne sommeren.

TRAVELT FOR RØDE KORS: Slett ikke alle er vant til å ferdes i naturen slik de kanskje har gjort denne sommeren. Røde Kors melder om en kraftig oppgang i antall redningsoppdrag denne sommeren. Foto: Mark Holland / Shutterstock / NTB Scanpix
TRAVELT FOR RØDE KORS: Slett ikke alle er vant til å ferdes i naturen slik de kanskje har gjort denne sommeren. Røde Kors melder om en kraftig oppgang i antall redningsoppdrag denne sommeren. Foto: Mark Holland / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Ettersom svært mange nordmenn har lagt sommerferien til eget land i år, er det flere enn vanlig som har dratt nytte av vår storslagne natur.

At det har vært travelt i fjellheimen, har også Røde Kors Hjelpekorps fått merke. De har hatt en kraftig oppgang i antall redningsoppdrag i populære feriefjell i 12 av 19 hjelpekorpsdistrikter, og beskriver «påsketilstander» flere steder i landet.

Men slett ikke alle er vant til å ferdes i naturen slik de kanskje har gjort denne sommeren. Det gjør at leder i hjelpekorpsdistriktet Buskerud og korpsleder i Ål Røde Kors Hjelpekorps, Bjørn Fluto, kommer med et klart råd:

- Ikke legg ut på så lange turer før du har sjekket om formen er så god som du tror den er.

Kan ikke bruke utstyret

Mange har tatt turen til populære fjell som Besseggen, Romsdalseggen og Gaustatoppen, og flere steder var det nye besøksrekorder i juli.

Den siste uka har vært en av de travleste for hjelpekorpset, med oppdrag over hele landet. I to tilfeller har det vært ulykker hvor liv har gått tapt, viser Røde Kors' oversikt.

AVFØRING: Rigmor Solem, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn, vil en konkret type forsøpling til livs. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet Vis mer

- Vi ser mye skader, ofte som følge av for dårlig fottøy. Det har absolutt vært en del å gjøre denne sommeren, med mye skader i bein og ankler, forklarer Fluto til Dagbladet, men understreker at det kunne vært mye verre når man tar besøkstallene i betraktning.

Buskerud er blant hjelpekorpsdistriktene som har doblet antall oppdrag denne perioden, sammenliknet med i fjor.

Blant annet har det vært flere tilfeller der eldre er blitt tatt med på fjellet, men hvor familien kanskje har glemt å tenke på at familiemedlemmet er blitt eldre og kanskje ikke mestrer dette på samme måte, forklarer Fluto.

I tillegg påpeker han at nordmenn generelt har mye og flott turutstyr, men understreker at dette ikke hjelper i seg selv.

- Mange har i bøtter og spann med utstyr, men de vet ikke nødvendigvis hvordan de skal bruke det.

Blant Røde Kors' råd er at man skal slå opp teltet i hagen før man skal bruke det, og teste at stormkjøkkenet faktisk fungerer.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Spente på utenlandsturistene

Det er vanligvis i august at det største trøkket med utenlandske fotturister kommer til deler av landet, noe som gjør at Fluto nå er spent på hva resten av sommersesongen har i vente.

Han forklarer at utenlandske turister ofte skiller seg fra norske ved at de har for dårlig utstyr.

- Ofte vet de heller ikke hva de begir seg ut på. De forstår ikke avstandene, at det ofte tar en fem timer på en strekning som ser veldig kort ut på kartet.

Fluto har derfor noen klare oppfordringer til alle som planlegger å bruke seinsommeren på fjellet:

- Selv om det ser flott og fint ut på bilder og kart, så krever det sitt å gå en tur. Tenk dere om og planlegg godt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!