Russland

Beskjed til Putin: - Ødelegg Ukraina

En rekke russiske militærbloggere er i harnisk etter det angivelige droneangrepet på Kreml. Tenketanken ISW mener det hele er fabrikkert fra russisk hold.

RASER: Den tidligere russiske militærkommandøren Igor Girkin skriver på sin Telegram-blogg Putin om å ødelegge Ukraina som stat. En rekke nasjonalistbloggere er i harnisk etter det Moskva påstår var et ukrainsk droneangrep på Kreml. Foto: Aleksander Khudoteplyj / AFP
RASER: Den tidligere russiske militærkommandøren Igor Girkin skriver på sin Telegram-blogg Putin om å ødelegge Ukraina som stat. En rekke nasjonalistbloggere er i harnisk etter det Moskva påstår var et ukrainsk droneangrep på Kreml. Foto: Aleksander Khudoteplyj / AFP Vis mer
Publisert

Det Kreml påstår er et ukrainsk droneangrep vekker harme blant nasjonalistiske russiske militærbloggere.

På Telegram oppfordrer de nå til «ødeleggelse av Ukraina», og framsetter trusler om at Zelenskyj selv nå vil bli drept.

De største av bloggene har rundt én million følgere på meldingstjenesten. Militærbloggerne har, i motsetning til de fleste andre i det russiske samfunnet fått relativt fritt spillerom til å uttale seg kritisk til deler av Putins krig.

Samtlige gjengir hendelsen onsdag i tråd med Moskvas beskrivelse: At det var et målrettet ukrainsk terrorangrep for å drepe Putin.

Peker på Russland

Ukraina og president Volodymyr Zelenskyj nekter for å stå bak, og kaller angrepet iscenesatt av Russland. Det samme gjør den anerkjente tenketanken Institute for the Study of War (ISW).

- Russland iscenesatte sannsynligvis dette angrepet i et forsøk på å bringe krigen hjem til et russisk innenlandspublikum, og sette betingelsene for en bredere mobilisering, skriver ISW i sin ferskeste rapport om situasjonen i Ukraina.

Tenketanken viser flere punkter de mener underbygger dette.

Deriblant at det ville ha vært «ekstremt usannsynlig» at en drone kom seg helt til Kreml, og forbi landets avanserte luftvern - uten å bli skutt ned.

- Ødelegge Ukraina

Den tidligere militærkommandøren Igor Girkin har nå blitt en av de mest profilerte ultranasjonalistiske militærbloggerne.

Til sine 780 000 følgere på Telegram drar han fram andre verdenskrig, og påpeker at «forrige gang våre fiender bombet Moskva var i 1942».

Videre omtaler han Ukraina som en marionettstat.

Dette er et retorisk grep som har vært flittig brukt i Russland for å understøtte eget narrativ om at det egentlig er Vesten som står på andre sida av krigen.

- Hva vil skje om fienden vår blir en mer seriøs stat enn marionettstaten Ukraina? Det er på tide å våkne opp, kjempe mot dem på ordentlig, ødelegge infrastruktur, og ødelegge Ukraina som stat, skriver han.

Referansen til andre verdenskrig kan sees i sammenheng med seiersdagen 9. mai, dagen Russland feirer Sovjetunionens seier over nazistene.

Russiske myndigheter hevder at Ukraina natt til onsdag forsøkte å angripe president Vladimir Putins residens i Kreml med to droner Vis mer

Ber Putin ødelegge

9. mai har vært en svært symboltung dato for Putin, som årlig markerer dagen med storslåtte militærparader og seremonier.

Det ble i fjor spekulert på om Putin ville formelt erklære krig i forbindelse med markeringa.

Russland har bredt anklaget ukrainske myndigheter, som de konsekvent omtaler som Kyiv-regimet, som nazistiske. De hevder også å ha lansert sin fullskala invasjon for å «avnazifisere» nabolandet.

- Vi kan ikke feire den store seieren mens «ukronazister» vandrer rundt i de store russiske heltebyene Kyiv og Odesa, skriver Girkin videre.

Avslutningsvis appellerer han til henholdsvis øverste sjef for Russlands hær, Valerij Gerasimov, forsvarsminister Sergej Sjojgu og Putin selv, og ber dem «ødelegge Ukraina».

- Tiden har kommet, Valerij Vasiljevitsj. Tiden har kommet, Sergej Kuzjugetovitsj. Tiden har kommet, Vladimir Vladimirovitsj. Ikke for velvilje, håper jeg. Ukraina må ødelegges.

Igor Girkin er regnet som en av de mest ekstreme stemmene i russisk offentlighet, og har hatt en rekke høytstående verv blant annet i militærstyrkene til de russiskstøttede opprørsmilitsene i Donetsk etter 2014.

Han er dømt for å ha stått bak nedskytingen av passasjerflyet fra Air Malaysia over Øst-Ukraina i 2014. Alle de 298 som var om bord omkom i katastrofen.

Drepe Zelenskyj

Også Semjon Pegov, som driver militærbloggen War Gonzo, har adressert sine følgere etter angrepet.

- Mange tjenestepersoner i Moskva, også i militæret, tror krigen er langt borte. Og så flyr ukrainske droner til Kreml, skriver han.

Pegov hevder på sin side angrepene må ha vært orkestrert av flere enn Ukraina.

- Mest sannsynlig vil det ikke kunne gjøres uten vestlige militær bistand, skriver han.

Han viser videre til at Putin angivelig lovet Israels statsminister å ikke drepe Zelenskyj i starten av krigen.

- Nå har han definitivt ikke det valget, skriver han.

Droneangrep

Også en rekke eksplosjoner ved russiske drivstofflagre har fanget militærbloggernes oppmerksomhet de siste dagene.

Militærbloggen Rybar, en av de mest populære av sitt slag, viser til en brann ved et oljeraffineri i Krasnodar-provinsen i Russland, der landets sørlige kystlinje mot Svartehavet ligger.

Brannen skal ifølge statskontrollerte russiske medier være forårsaket av et ukrainsk droneangrep.

- Det er helt uforståelig at strategisk viktige objekter er så dårlig dekket. Det virker som at det ofte ikke er statens ressurser som er på spill, men heller private virksomheter som enten har tillit til at staten beskytter dem, eller som ikke vil bruke penger på sikkerhetstiltak, skriver Rybar til sine følgere.

Eksplosjonen går inn i et mønster av mistenkte droneangrep på drivstofflager i Russland eller russisk-kontrollerte områder i Ukraina siden starten på året, ifølge den britiske militæretterretningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer