Beskrev tettere vennskap til Støre

Men reder Felix Tschudi forklarer at blant annet forskjellig politisk ståsted gjør at han ikke er en fortrolig venn med Jonas Gahr Støre (Ap).

Vitner: Skipsreder Felix Tshudi forklarer seg på stortinget om sitt vennskap med Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn Grønning
Vitner: Skipsreder Felix Tshudi forklarer seg på stortinget om sitt vennskap med Jonas Gahr Støre. Foto: Torbjørn GrønningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under dagens høring ble skipsreder Felix Tshudi grillet av Stortingets kontrollkomitè om sitt vennskap med utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Rederen var opptatt av å si at vennskapet ikke er veldig tett. Dette begrunnet han blant annet med at de to har forskjellig politisk oppfatning.

- Det faktum at man har forskjellig oppfatning om politikk bidrar til at graden av fortrolighet blir mindre, sier Felix Tshudi.

Per Kristian Foss (H) spurte Tschudi om hans årlige 17. mai feiring og om Støre er en fast gjest.

- Han har en stående invitasjon til å komme når han måtte ønske. 17 mai har vi en midddag med 15-20 stykker hvert år. I den grad utenriksministeren er ferdig med sine plikter kan han komme innom. Noen ganger kommer han tidlig, noen ganger senere, svarer Tshudi.

Likevel mener han ikke at de to er nære venner.

- Vi er ikke sammen på tomannshånd eller drar med familiene på ferie. Det er vel slikt som definerer et nært vennskap.

Videre sier han.

- Støre og jeg gikk i parallellklasse i barne- og ungdomsskolen. I studietiden hadde vi kontakt, men i det voksne liv er det blitt mer sporadisk, sa Tschudi i sin innledning.

Han fortsatte med å si at de to er med i en felles vennekrets, men at de ikke har møter på tomannshånd.

Deretter beskrev han årlige 17. mai-feiringer der Støre har stående invitasjon til å delta. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) tok tak i Tschudis 17. mai-forklaring:

- Det er interessant det du sier om 17. mai-feiringen og hvor mange dere er på festen. Støre har tidligere sagt at dere inngår i en vennegjeng på 30-40 stykker. Nå sier du at dere egentlig er 15-20?

- Jeg har ikke stort nok hus til så mange, svarte Tschudi.

Tschudi er invitert til høringen som skal belyse om forholdet mellom ham og utenriksministeren er eller har vært så nært at Støre burde ha fått vurdert sin habilitet knyttet til Utenriksdepartementets behandling av støtte til nordområdesenteret som Tschudi var en initiativtaker til.

Etter høringen ønsket ikke Tschudi å la seg intervjue, og presset seg forbi et tallrikt pressekorps utenfor høringssal 1.