Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beskrev tiltalte som notorisk koneplager

- Han slo henne og helte kokende vann på henne. Gjennom flere år trakasserte han sin kone, Anooshe Sediq Gholam (26). Til slutt skjøt han henne med et grovkalibret våpen utenfor politihuset i Kristiansund, sa aktor i Anooshe-saken i Molde tingrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor, statsadvokat Yngve Johs. Andersen, tegnet i Romsdal tingrett i Molde tirsdag et bilde av tiltalte Zahiredin Nasrudin Shamsi (33) fra Afghanistan, bosatt i Kristiansand S, som en notorisk koneplager.

Aktor mente å kunne dokumentere at det tragiske drapet for ett år siden var grundig planlagt, blant annet ved at tiltalte hadde gjemt drapsvåpenet nedgravd i Kristiansund.

Drevet til vanvidd

I retten innrømmet tiltalte at han hadde skutt sin kone, men han nektet straffskyld etter tiltalen om overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Forsvareren hans, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff, mente Anooshe var fristet av norske kvinners frie levesett, og at hun drev sin mann til vanvidd. Staff vil legge ned påstand om frifinnelse ut fra at tiltalte var sinnssyk i gjerningsøyeblikket.

Rettssaken i Molde er omgitt av spesielle sikkerhetstiltak, med væpnede politifolk utenfor rettssalen og detektor-kontroll av alle som skulle inn. Forhandlingene ble avbrutt før tiltalte skulle avgi sin forklaring, fordi psykiatrisk sakkyndig Berthold Grunfeld var fraværende av private grunner. Grünfeld kommer onsdag. Forsvareren, høyesterettsadvokat Tor Erling Staff hadde innvendinger mot at kun en psykiatrisk sakkyndig, John Olav Roaldseth, var til stede under tiltaltes forklaring. Retten, med tingrettsdommer Oddne Hansen som administrator, valgte å utsette forhandlingene.

Krenket

Etter at aktor i detalj hadde beskrevet en sammenhengende rekke med vold og trusler, anmeldelser, opphold på krisesenter i Kristiansand, rettssaker og brudd på besøksforbud fra tiltaltes side overfor sin kone, tok forsvarer Tor Erling Staff tak i saken med en helt annen vinkling. Han spurte hvorfor alt dette som endte med et drap skjedde, og om det kunne tenkes at tiltalte skulle bruke våpenet til å ta sitt eget liv som en siste, tragiske påpeking av sin egen situasjon.

Staff viste til tiltaltes bakgrunn som afghaner, og at han var krenket på et svært sårbart punkt i forhold til sin kone som ville ta deres sønner med og forlate ham.

-En norsk «vadmelsmann» ville ikke ha reagert som Shamsi gjorde, men her har vi med en afghaner å gjøre, sa Staff.

Kvinnekamp

Staff mente også at Anooshe kan ha følt seg tiltrukket av et norsk levesett, av norske medsøstres frie liv og selvbestemmelse. Hun kan ha blitt fristet for mye av den vesterlandske tilværelse, sa Staff som også gikk langt i å antyde at hans klient kom inn i en norsk kvinnekamp som en ekstra belastning og ble forhåndsdømt både av krisesenteret i Kristiansand og sognepresten i Eide på Nordmøre.

Han tok også for seg Dagbladet som han mener har blandet kortene ved å presentere en artikkelserie etter drapet hvor kildematerialet kom fra Human Rights Service, der journalisten tidligere hadde vært ansatt. Dette bidro til å hausse opp forhåndsdømmingen av tiltalte, og Staff vil innstevne en av Dagbladets redaktører som vitne på dette punktet.

Krever 1 million

Bistandsadvokat for Anooshes og tiltalte Shamsis to felles barn, Geir A. Kristoffersen, varslet mandag et oppreisningskrav på 500.000 kroner for hvert av barna.

Kristoffersen sa at drapet førte til ekstreme påkjenninger for barna. Barna har i ettertid vært plassert i fosterhjem på hemmelig sted. Faren er fratatt foreldreansvaret.

Etter at tiltalte Zahiredin Nasrudin Shamsi har forklart seg tirsdag, står om lag 40 vitner for tur. Saken vil vare fram til 16. mai. Et av aktoratets vitner skal forklare seg om at tiltalte skal ha uttrykt ønske om å få noen til å ta livet av kona. Anooshes dagbok skal også dokumenteres fra aktoratets side.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media