Fengselsopprøret i Brasil:

Beskriver det grufulle synet: - Ingen kommer til å savne dem

En brann brøt ut under frokostservingen i et brasiliansk fengsel i Altamira på mandag - innen den var slukket, fant de ansatte 16 personer halshogget og 41 kvalt til døde.

DØDE: Minst 57 personer døde etter et fengselsopprør som brøt ut i Altamira i Brasil på mandag. Av disse ble 16 halshogget. Foto: Andre Penner / AP Photo / NTB Scanpix
DØDE: Minst 57 personer døde etter et fengselsopprør som brøt ut i Altamira i Brasil på mandag. Av disse ble 16 halshogget. Foto: Andre Penner / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Et opprør mellom rivaliserende gjenger i et brasiliansk fengsel i Altamira i staten Pará har ført til at minst 57 av de innsatte har mistet livet. Rundt 16 av disse skal ha blitt halshogget, melder BBC.

Dette er bare ett av flere opprør de siste åra hvor det stadig økende antall innsatte fører til overfylte og voldelige soningsforhold i Brasils fengsler hvor narkotikabaroner og ledere av organisert kriminalitet rår.

16 personer halshogget

Det brutale opprøret skal ha startet etter at en brann brøt ut i løpet av frokostserveringen på mandag. Innen de ansatte hadde fått kontroll over fengselet igjen, hadde 16 personer blitt halshogget og 41 kvalt av røykskader.

Ifølge fengselsdirektør i Pará-fengslene, Jarbas Vasconcelos, skal brannen ha hindret dem i å ta seg inn i fengselet de første timene. Da brannen til slutt var under kontroll, ble de møtt av flere titalls halshoggede og røykskadde personer.

- Vi fant halshoggede kropper og andre som var kvalt. Situasjonen er nå under kontroll, sier han og understreker at det er snakk om et angrep fra en kriminell organisasjon mot en annen:

- De kom inn, startet en brann, drepte, og avsluttet angrepet.

Han forklarer at fengselsansatte også skal ha funnet flere selvlagde kniver i området etter at brannen var slukket.

OPPRØR: To fengselsinnsatte overføres til et føderalt fengsel etter et opprør på mandag hvor 16 ble funnet halshugget og 41 kvalt av røykskader. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix
OPPRØR: To fengselsinnsatte overføres til et føderalt fengsel etter et opprør på mandag hvor 16 ble funnet halshugget og 41 kvalt av røykskader. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Flammer opp til taket

Talspersoner fra fengselet har uttalt at den dødelige voldshendelsen fant sted etter at rivaliserende gjenger forsøkte å få kontroll over fengselet, skriver Sky News.

Det var medlemmer av en gjeng, «Comando Classe A», som skal ha startet brannen i fengselsceller som en annen gjeng, «Comando Vermelho», okkuperte.

Brasiliansk TV viser at tykk, sort røyk velter ut fra fengselet i løpet av opprøret. Andre klipp viser flammer inni en av fengselsbygningene som nesten når helt opp til taket.

Noen av fengselets mange innsatte sitter på taket av bygningen eller på bakken utenfor mens brannen pågår.

Det skal ha tatt nesten fem timer før det var mulig å ta seg inn i fengselet og få kontroll over de innsatte igjen.

KJØETRAILER: Mengden omkomne gjorde at kjøletrailere måtte bidra med å frakte lik over til andre stater. Her står en trailer utenfor fengselet. Foto: Bruno Santos / Reuters / NTB Scanpix
KJØETRAILER: Mengden omkomne gjorde at kjøletrailere måtte bidra med å frakte lik over til andre stater. Her står en trailer utenfor fengselet. Foto: Bruno Santos / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Videoklipp postet på sosiale medier viser fengselsinnsatte som løper om hverandre inni bygningen; en video ser ut til å vise en haug avhoggede hoder og en mann som står ved siden av og vifter med en machete, skriver Washington Post.

Ifølge avisa skal det ha vært så mange avdødde etter fengselsopprøret at kjøletrailere måtte hjelpe til med å transportere lik til andre stater for obduksjon.

- Ingen kommer til å savne dem

Robert Muggah, direktør for tenketanken Igarapé Institute, understreker overfor New York Times at massakren i Altamira er nok en dyster påminnelse om at regjeringen har mistet kontrollen over Brasils fengselssystem.

Han understreker at selv om denne siste voldshendelsen er sjokkerende, kommer den sannsynligvis ikke til å føre til noen større endringer i landet:

- Dessverre er det nok mange brasilianere som bare trekker på skuldrene over dette siste opprøret. De er allerede nummen når det kommer til volden i landets fengsler, sier han.

Det skal til og med ha vært noen brasilianere som feiret den dødelige volden, skriver avisa:

- Sannheten er at ingen kommer til å savne dem, sier Gilson Cardeso Fahur, en føderal lovmaker og tidligere politibetjent om de omkomne i en video han postet på Twitter.

- De kommer i alle fall ikke til å begå mer kriminalitet, slår han fast i videoen.

«I forferdelig stand»

Med mer enn 811 000 innsatte, Brasil har den tredje største fengselspopulasjonen i verden, og har vist lite politisk vilje når det kommer til å legge om kriminalsystemet for å redusere antall innsatte og prioritere rehabilitering framfor fengselsstraff.

En inspeksjon av fengselet i Altamira tidligere denne måneden har konkludert med at anlegget er i en «forferdelig stand», melder BBC. Rapporten fant at fengselet holdt 343 innsatte selv om det var bygget for å bare holde maksimalt 163 personer.

Den konkluderer også med at det ikke er nok fengselsansatte til stede for å garantere sikkerheten til de som soner.

Fengselet skal i etterkant av dette ha nektet for at anlegget er overfylt:

- Dette er ikke et fengselsanlegg som er overfylt. Vi anser det som overfylt når det ligger på mer enn 210 prosent, har direkrøt Vasconcelos uttalt under en pressekonferanse, ifølge New York Times.

Brasils president, Jair Bolsonaro, har planer om å stramme inn på straffene for narkotikakriminelle - noe som sannsynligvis kommer til å føre til at fengslene overfylles ytterligere.

- Jeg vil heller ha en fengselscelle full av kriminelle enn en gravlund full av uskyldige mennesker, skal presidenten har uttalt tidligere.

42 kvalt til døde

Voldelige opptøyer blant innsatte i overfylte brasilianske fengsler har det vært mer enn nok av de siste åra; bare i januar 2017 døde mer enn 130 personer etter at blodige feider brøt ut i flere fengsler mellom landets største rivaliserende gjenger.

I slutten av mai mistet minst 42 innsatte livet etter kvelningsdrap i nabostaten Amazonas.

Én dag før disse drapene ble 15 innsatte drept i sammenstøt og slåsskamper mellom fanger i ett av de fire fengslene. Her skal flere av ofrene ha blitt stukket med spissede tannbørster.