Skyting på utested i Oslo

Beskriver dramaet

To er drept, mange er skadd, Oslo er i krise, Pride avlyses og vitner er i sjokk. Dette vet vi om den dramatiske natta.

SKUDDRAMA: Natt til lørdag 25. juni ble to personer skutt og drept da en mann løsnet skudd i Oslo sentrum. Foto: Javad Parsa / NTB
SKUDDRAMA: Natt til lørdag 25. juni ble to personer skutt og drept da en mann løsnet skudd i Oslo sentrum. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag 25. juni skulle være en festdag, men startet med panikk, drap og avlyst Pride-markering på dagen som skulle handle om fri kjærlighet, skeive og transpersoner.

I 01-tida kom en mann med en bag til London Pub like ved Oslo tingrett. Han tok ut et våpen og begynte å skyte rundt seg.

SISTE: PST etterforsker hendelsen som ekstrem islamistisk terror. Zaniar Matapour (42) er siktet for terror, drap og drapsforsøk. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

Vitne: Han ropte «allahu akbar»

Tormod Bakke Johnsen var på vei hjem fra utestedet London pub da han, på vei til en taxi, passerte gjerningsmannen.

- Idét jeg passerer ham, bare et par meter unna, drar han opp skytevåpen, roper «allahu akbar» og begynner å plaffe folk ned. Han skyter vilt, sier Johnsen til Dagbladet.

Situasjonen føltes helt uvirkelig, forteller han, men han skjønte raskt at han måtte komme seg bort.

- Han jeg skulle ta en taxi med ropte at vi måtte løpe. Vi løp det vi kunne for å komme vekk fra situasjonen. Det var helt grusomt.

La ham i bakken

Andre vitner har fortalt at de slang seg på bakken og gjemte seg i kjellere. NRK-journalist Olav Rønneberg så mannen løpe fra stedet. Den antatte gjerningsmannen skal ha skutt igjen, den gangen utenfor Herr Nilsen pub i Rosenkrantz' gate.

En dramatisk video viser hvordan folk løper etter mannen og legger ham i bakken:

- Det finnes folk som har gjort en heroisk innsats for å få kontroll på gjerningspersonen, sa innsatsleder Tore Barstad på en pressebrifing rundt klokka 04.30.

Flere sivile har også drevet livreddende førstehjelp og drevet behandling av skadde på stedet.

HEROISK INNSATS: Videoen viser gjerningspersonen løpe, for så senere å bli tatt. Video: Andreas Blix / Tipser. Vis mer

- Det er politiet umåtelig takknemlige for.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no

Andreas Blix bor i Stavanger, men har vært på helgetur i Oslo. Det var han som filmet videoen av gjerningsmannen som blir lagt i bakken.

- Vi gikk forbi London pub et kvarter før hendelsen, sier Andreas Blix til Dagbladet.

- Det var tydelig at det ikke var fyrverkeri, for å si det sånn. Jeg spratt opp av senga og så at folk sprang i alle retninger.

Da tok han opp telefonen for å filme.

- Jeg tror det ble avfyrt to til tre skudd før jeg begynte å filme, og et sted mellom seks og åtte skudd etterpå. Det var ganske store smell.

- Kropper i gata

Hendelsen skjer under Pride, og utestedet London Pub er et kjent samlingspunkt for skeive. De to drepte ble skutt utenfor puben Herr Nilsen.

Minst 21 er skadet, men utenfor livsfare. Hendelsen etterforskes som terror.

- Jeg sov da jeg plutselig hørte skudd. Først lurte jeg på om det var fyrverkeri, men da jeg skjønte det ikke var det, løp jeg til vinduet og åpnet gardinene. Da så jeg kropper liggende på gata, sier amerikanske Ginger Walters til Dagbladet.

Hun er på ferie i Norge og bor på Thon Hotell Rosenkrantz, vis-à-vis pubene hvor masseskytingen fant sted.

- Det var et øyeblikk av vantro da jeg innså at dette er skyting og jeg så blod på fortauet, sier Walters til Dagbladet.

Pride-paraden lørdag avlyses etter råd fra politiet.B

I leiligheten

Det er gjort beslag i to eldre skytevåpen.

Politiet har lørdag morgen vært ved leiligheten til den 42 år gamle mannen som er siktet for terror etter masseskytingen i Rosenkrantz gate.

Da Dagbladet oppsøkte mannens bostedsadresse i Oslo lørdag formiddag, hadde politiet forseglet døra inn til leiligheten.

- Han var en rolig nabo. Det var aldri noe bråk fra leiligheten, sier en nabo, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

Han merket ikke noe til at den siktede mannen forlot leiligheten sin i går, men la to og to sammen da han så politiets forsegling på døra.

- Alderen passa, nasjonaliten passa, sier naboen til den siktede 42-åringe.

- Dere er ikke alene

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier i en kommentar til Dagbladet at hun er dypt rystet og sjokkert.

- Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende.

- Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen i dette, sier Trettebergstuen videre.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sa i 03.40-tida at hun holdes løpende informert av politiet.

- Dette er en svært alvorlig hendelse som ryster oss alle. Mine tanker går til de drepte og skadde, og alle berørte. Norge er et tillitssamfunn hvor alle skal føle seg trygge ute en lørdagskveld, sier Mehl til Dagbladet.

Besøker åstedet

Lørdag har en rekke mennesker lagt ned blomster utenfor åstedet.

Dagbladet møtte blant annet samboerparet Knut-Erik Hoddø og Thomas Findahl, som dro fra Trøgstad i Østfold med blomster og varme tanker da de forsto hva som hadde skjedd i Oslo i natt.

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller angrepet et grusomt og dypt rystende angrep på uskyldige mennesker.

- Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere i dette, skrev Støre i en uttalelse.

Samboerparet Knut-Erik Hoddø og Thomas Findahl oppdaget hjemme i Trøgstad i Østfold hva som hadde skjedde da de sjekket nyhetene tidlig lørdag morgen.

De var aldri i tvil om at de skulle ta den halvannen time lange bilturen til Oslo med blomster og varme tanker. De hadde ikke planlagt å dra til Pride-paraden, som nå er avlyst.

- Jeg ser av sosiale medier at jeg kjenner noen som har vært der da det skjedde. De skriver at de har kommet hjem, sier Findahl til Dagbladet.

LEGGER NED BLOMSTER: Foto: Øystein Andersen / Dagbladet
LEGGER NED BLOMSTER: Foto: Øystein Andersen / Dagbladet Vis mer

- Skred av følelser

Begge beskriver det som «et skred av følelser» i timene etter at de ble kjent med hva som har skjedd.

- Folk skal føle seg trygge, og vold skal ikke gjengjeldes med vold, poengterer de.

Om avlysningen av Pride-arrangementene er de også klare:

- Det er veldig synd, men vi skjønner de sikkerhetsmessige argumentene for avlysning ut fra informasjonen politiet har kommet med etter hvert.

- Lyspunktet oppe i dette ufattelig triste er at Pride og hele solidaritetstanken bak nå står sterkere enn noen gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer