Kjærvik-drapet

Beskriver drapet som «ren henrettelse»

Samboeren så Tor Kjærvik ble drept av sin 37 år gamle sønn. Deretter måtte hun løpe for livet.

TILREGNELIGHETSSPØRSMÅL: Aktor i rettssaken etter drapet på Tor Kjærvik, Sturla Henriksbø, sier spørsmålet om tilregnelighet på siktede er vanskelig. Reporter: Ivar Benjamin Østebø. Video: Mia Engenes Bratlie Vis mer
Publisert

LILLESTRØM (Dagbladet): Den profilerte forsvarsadvokaten Tor Kjærvik (70) ble drept i sitt eget hjem på Røa 12. april 2021. Hans 37 år gamle sønn har innrømmet drapshandlingen.

Rettssaken går over seks dager i Romerike og Glåmdal tingrett i Lillestrøm, et grep som ble tatt for å sikre dommernes habilitet.

Kjærvik var i lang tid fast forsvarer i Oslo tingrett, og hans forsvarer John Christian Elden ba om at rettssaken ikke ble avholdt der.

Erkjente drap

Da rettssaken startet tirsdag, erkjente 37-åringen at han hadde skutt og drept faren, og at han hadde forsøkt å drepe farens samboer. Han ble ikke spurt om han er erkjente straffskyld.

Sakkyndige har vurdert ham til å lide av paranoid schizofreni, og at han kan ha hatt en sterkt avvikende sinnstilstand da han begikk drapet.

I tiltalen er det tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, men det er også tatt forbehold om at det kan bli aktuelt å be om fengsel.

Dette beror på hva påtalemyndigheten finner bevist når saken skal prosederes.

Forklarte seg

37-åringen er også siktet for drapsforsøk på Tor Kjærviks samboer, Merethe Bertheussen. Hun var svært preget da hun forklarte seg i retten tirsdag.

Besøket fra sønnen denne dagen var planlagt på forhånd, og de hadde ikke sett hverandre på lang tid på tidspunktet, forklarte Bertheussen i retten.

Da Bertheussen åpnet døra for 37-åringen, reagerte hun på oppførselen hans. Han hadde på seg munnbind og lue, noe han også selv beskrev å ha hatt på seg i nødsamtalen til 112.

- Det var noe med blikket som gjorde at jeg fikk en følelse, forklarte hun.

Var på kjøkkenet

Bertheussen befant seg på kjøkkenet da Kjærvik ble drept. Hun beskriver brøl fra stua, og så sønnen sikte på Kjærvik mens han fremdeles levde.

- Han ba for livet sitt, og var desperat og livredd.

Hun beskrev videre at hun tryglet 37-åringen om å legge ned pistolen, men beskrev i retten at hun ikke klarte å få kontakt med ham.

- Jeg skjønte at det ikke bare var han som skulle bli drept, men begge to.

Da det første smellet kom, begynte hun å løpe mot gangen. Hun så drapet skje, og beskriver det som en «ren henrettelse».

Hun beskriver skuddene mot henne, som 37-åringen avfyrte etter drapet på faren, som et «intenst kuleregn».

Traff naboen

Hun løp ut, og traff naboen som var med henne da hun ringte 112 like etterpå. Denne samtalen varte i åtte minutter, og ble spilt av i retten før forklaringen hennes.

Hun var tydelig preget både under nødsamtalen og da den ble spilt av i retten.

Hun beskriver en svært tung tid etter drapet, og har opplevd gjentatte flashbacks.

- Jeg får følelsen av kulene som kommer, sier hun, og beskriver frykt for gjerningsmannen den dag i dag.

Familiekonflikt

De viktigste punktet i rettssaken blir å avklare 37-åringens tilregnelighet. Mesteparten av vitneførselen dreier seg rundt dette.

Det vil også vies tid til å belyse en familiekonflikt, som 37-åringen har beskrevet som et bakteppe til drapshandlingen.

Denne har han forklart seg for overfor politiet, men også til politiets operasjonssentral da han selv ringte dem like etter drapet. Han ringte for å fortelle at han hadde drept faren sin på grunn av en «familiekonflikt som ikke lot seg løse».

Det er fra statsadvokatens side lagt ned forbehold om påstand om at 37-åringen fratas arverett fra sin far. Det er fra før kjent at Kjærviks eiendeler er testamentert til sønnen og samboeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer