VARETEKTSFENGSLET: De fire personene ble i dag varetektsfengslet i Stavanger tingrett, siktet for drap eller medvirkning til drapet på Tina Jørgensen i 2000. Foto: NTB Scanpix
VARETEKTSFENGSLET: De fire personene ble i dag varetektsfengslet i Stavanger tingrett, siktet for drap eller medvirkning til drapet på Tina Jørgensen i 2000. Foto: NTB ScanpixVis mer

Beskriver et liv med rus, angst og kriminalitet for de Tina-siktede

Politiet mener de kan ha holdt på drapshemmeligheten i 15 år. I løpet av disse årene er de siktede dømt flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire personene i alderen 36 til 39 år som er siktet for drap eller medvirkning til drap på Tina Jørgensen (20) høsten 2000 ble i dag varetektsfengslet i Stavanger tingrett.

Domstolen er enig med politiet i at det er skjellig grunn til mistanke og har varetektsfengslet tre av de siktede i fire uker med alle restriksjoner, det vil si to uker i isolasjon og brev, besøk og mediaforbud i hele perioden. Den siste siktede ble fengslet i to uker i full isolasjon.

Politiet bekreftet på en pressekonferanse nå i ettermiddag at bakgrunnen for de tre siste pågripelsen var blant annet etter hva den første pågrepne, en 36 år gammel mann fra Lyngdal, fortalte i avhør. Det er uklart hvordan han stiller seg til siktelsen. De tre andre, to 36-åringer og en 39-åring, nekter straffskyld.

Dagens fengslingsmøter i Stavanger tingrett var ikke deres første møte med domstolen, men ingen har vært anklaget for i nærheten av like alvorlig kriminalitet som de nå er fengslet for.

Dagbladet erfarer at alle de fire tilhørte samme vennegjeng og at de på starten av 2000-tallet ofte dro til Stavanger for å feste. Alle de fire siktede er tidligere domfelt flere ganger, flere har fått såkalte tilståelsesdommer.

Sogneprest i Lyngdal Ragnhild Synnøve Lied, fortalte til Dagbladet at lokalsamfunnet er rystet over utviklingen i drapssaken.

- De må ha båret med seg en stor hemmelighet i alle disse årene. Det er utenkelig at man klarer å leve med noe som dette i så lang tid, sa sogneprest Lied, og minnet om at man må huske at Tina Jørgensen-saken har blitt henlagt tidligere.

- Det er viktig at vi ikke forhåndsdømmer. Politiet må få gjøre dette skikkelig.

Vold og vinning Mannen som ble pågrepet først ble året før han skal ha vært involvert i drapet på Tina Jørgensen dømt for to tilfeller av vold. Mannen erkjente forholdene i Lyngdal herredsrett. I retten ble det opplyst at mannen hadde et rusproblem, men at han fikk behandling for dette. Han ble dømt til en mindre ubetinget fengselsstraff.

En kilde som har stått nær deler av vennegjengen forteller at det ikke har gått så bra med mannen.

- I tida etter drapet, ble det bare rus. Han hadde en lærlingplass på en bedrift her, men han datt ut etter par måneder etter drapet. I tida etter dette tror jeg ikke han har hatt fast jobb noen gang. I de siste årene har han vært mye for seg selv, sier personen.

Den andre pågrepne i Tina-saken er en 36-åring fra Lyngdal, bosatt i Kristiansand. Mannen er siden 2002 dømt flere ganger. I 2005 måtte han stå til rette for 29 forhold i Dalane tingrett, mesteparten vinningskriminalitet og narkotikabrudd.

Mannen tilsto alt i retten og dommen ble fomildet på grunn at han skal ha hatt en trøblete fortid. I dommen kommer det fram at han gjennomgikk behandling på en rusinstitusjon. I en senere dom fra 2008 vedrørende et mindre lovbrudd fra samme domstol kommer det fram at mannen i lengre tid hadde vært del av et rusmiljø.

Ville vekk fra rusen I en narkodom i Lister tingrett samme år kommer det fram at han tidligere var rusmisbruker, men at han på det tidspunktet hadde flyttet vekk fra problemene i et forsøk på å løse de. Dette ble også tilgodesett i straffutmålingen mot mannen og retten mente en betinget dom var nødvendig for å ikke ødelegge hans rusbehandlingsopplegg. At det gikk bedre med mannen ble bekreftet i en ny mindre alvorlig dom i 2009.

Den 39 år gamle mannen er også dømt flere ganger. I 2007 ble han dømt til fengsel i sju måneder, der fem av månedene ble gjort betinget, for en rekke vinning- og narkotikarelaterte forhold. I dommen skisseres det at mannen hadde et «betydelig misbruk av rusmidler». I retten gjorde mannen det klart at hjan ønsket å gjøre noe med problemet sitt, noe som ble tilgodesett i straffutmålingen mot ham.

Året etter deltok han i et rusprogram og mannen ble derfor dømt til samfunnsstraff i en tyveri- og narkotikadom i Lister tingrett. Mannen tilsto forholdene.

Rusbehandling Som 34-åring i 2010 kommer det i en dom fram at han tidligere er domfelt ti ganger siden 1995.

- Tiltalte har hatt rusproblemer siden han var i begynnelsen av tjueårene, og han har slitt med angst i mange år, skriver domstolen.

Det kommer videre fram at han gjennomgikk behandling og gjorde det veldig bra. Av denne grunn ble han idømt samfunnstraff for å ha blitt tatt med hasj og amfetamin i sitt hjem.

Den 36 år gamle mannen som ble varetektsfengslet i to uker er tilsto et narkotikaforhold i 2005 og ble dømt for vold i 2012.

Han ble pågrepet i går kveld klokka 17.55 hjemme i boligen sin på Sørlandet.

- Jeg besøkte ham på politiets glattcelle, og det var ikke noe hyggelig syn. Han er veldig syk. Jeg har sagt til domstolen at det er farlig å holde ham isolert. Han er ikke i stand til det, sier mannens forsvarer, advokat Arild Holden.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram