POPULÆR:  Mens Vesten raser mot Vladimir Putin, er han elsket i hjemlandet. Her under en militærøvelse i Russland på mandag. Foto: The Krimlin / NTB Scanpix
POPULÆR: Mens Vesten raser mot Vladimir Putin, er han elsket i hjemlandet. Her under en militærøvelse i Russland på mandag. Foto: The Krimlin / NTB ScanpixVis mer

Beskrives som en paranoid bølle i vest og en helt i øst

Vesten kaller ham en Vladimir Putin paranoid eks-KGB-offiser, men i hjemlandet har han aldri vært mer populær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Nervekrigen om Krim-halvøya fortsetter for fullt. I går kommenterte Putin selv krisa for første gang.

FÅ SISTE NYTT OM UKRAINA I VÅRT LIVESTUDIO!

Putin anklager den midlertidige regjeringa i Ukraina for å ha kommet til makta ved et statskupp etter at Putins allierte, Viktor Janukovitsj, ble styrtet som president. Han avviser samtidig at det er russiske soldater på Krim-halvøya, selv om alt tyder på det motsatte. Samtidig sier han at Russland er parat til å beskytte de etniske russerne, som utgjør 60 prosent av befolkningen.

- Russland forbeholder seg retten til å bruke alle tilgjengelige tiltak for å forsvare russere i Ukraina, sa Putin.

Nytt lovforslag Han gjorde det også klart at et lovforslag i den russiske Dumaen er i ferd med å legge grunnlaget for en russisk annektering av Krim, men at befolkningen der selv må få bestemme sin framtid.

De siste dagene har vært preget av en høyspent nervekrig med trusler om sansksjoner og ultimatum. Russland har gjennomført en svær militærøvelse, og i går foretok landet en prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk rakett.

Likevel klarte ukrainske og russiske ministre samtidig å innlede samtaler om en løsning.

- Nervøs, sint og paranoid I Vesten blir Putins oppførsel framstilt som både paranoid, bøllete og stormannsgal.

- I dag var Putin nervøs, sint, i et hjørne og paranoid - tidvis opplyst av glimt av sin egen selvrettferdighet. Her var en autoritær leder som danset ukomfortabelt i sine nye diktatorsko og som snodde seg på sin trone, skriver den russisk-amerikanske journalisten Julia Ioffe i New Republic etter presidentens pressekonferanse.

Flere mer enn antyder at Putin nærmest lider av vrangforestillinger.

Den tyske forbundskansleren, Angela Merkel snakket med ham på telefon søndag. Seinere skal hun, ifølge New York Times, ha referet samtalen til USAs president Barack Obama, og sagt at hun ikke var sikker på at Putin «var i kontakt med virkeligheten», og at han var «i en annen verden».

- Jeg er enig med Angela Merkel om at han er i en annen verden. Jeg tror enten han ikke har fakta, eller så blir han fôret propaganda. Det er ikke noen krise i den forstand at den russisktalende befolkningen blir er truet. Alt dette er diktet opp, og jeg tror det er en del av en mye større plan Putin har om å gjenskape et eller annet forhold mellom Ukraina og Moskva, sier USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright til CNN.

Reagert med vantro At forskjellen i virkelighetsoppfatning mellom Putin og Vesten er stor, ble også tydelig i går da den russiske presidenten hevdet at russerne ikke har styrker på den ukrainske Krim-halvøya, og at de styrkene som nå omringer militærbasene, er lokale, pro-russiske soldater.

USAs utenriksminister, John Kerry, reagerte med vantro da han ble konfrontert med uttalelsene.

- Sa han virkelig det? Det strider mot alle bevis, sa Kerry, som i går besøkte Kiev.

Han fordømmer samtidig «Russlands aggressive handlinger» på Krim-halvøya.

Svært populær I Russland er bildet av Putin et ganske annet.

Mange, særlig i arbeiderklassen og blant de eldre og folk som savner Sovjetunionen hylles Putins tøffe og nasjonalistiske tone. Foreløpig er det lite som tyder på at han vil skifte mening som en følge av EU og USAs trusler om sanksjoner.

- Putin ser på kollapsen til det sovjetiske imperiet som en katastrofe, og denne ekspansjonen av Russlands innflytelse som reversering tilbake til der landet skal være, sier den anerkjente Russland-eksperten og Buzzfeed-redaktøren, Miriam Elder.

På hjemmebane har Putin en solid støtte. De siste meningsmålingene fra slutten av februar, i kjølvannet av OL, men før Russland gikk inn på Krim-halvøya, viser at han aldri har vært mer populær. Ifølge målingen til Russian Public Opinion Center mener 67,7 prosent av russerne at han gjør en god jobb. Det er en klar framgang fra 61,9 prosent bare to uker tidligere.

- Det er to mulige årsaker til presidentens popularitet. Det er OL i Sotsji og uroen i Ukraina, sier politikkekspert Alexei Zudin ved Institutt for sosialøkonomi og politisk forskning til The Voice of Russia.