Trumps valgkampsjef:

Beskrives som hardbarket kriminell uten anger

Påtalemyndigheten er nådeløs i sin beskrivelse av Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort.

PÅ LANDSMØTE: Paul Manafort (t.h.) var sentral i arbeidet med å sikre Donald Trump nok delegater til å vinne den republikanske nominasjonen på partiets landsmøte sommeren 2016. Nå må han belage seg på år bak murene. Foto: REUTERS/Rick Wilking/File Photo
PÅ LANDSMØTE: Paul Manafort (t.h.) var sentral i arbeidet med å sikre Donald Trump nok delegater til å vinne den republikanske nominasjonen på partiets landsmøte sommeren 2016. Nå må han belage seg på år bak murene. Foto: REUTERS/Rick Wilking/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Manafort var valgkampsjefen til USAs nåværende president, Donald Trump, i månedene rundt det avgjørende republikanske landsmøtet sommeren 2016. Nå ligger han svært dålig an før straffeutmålingen i to straffesaker mot ham.

Lørdag ble et nytt notat fra det føderale aktoratet offentliggjort. Der blir den politiske konsulenten og lobbyisten Paul Manafort (69) beskrevet i krasse ordelag.

Ifølge aktoratet er Manafort en hardbarket kriminell uten anger som« gjentatte ganger» og «skamløst» brøt en rekke lover over en periode på mer enn ti år. De mener det ikke finnes noen formildende omstendigheter når han nå de nærmeste ukene skal få sin straffeutmåling, skriver New York Times.

- Skamløst

Notatet er sendt inn i én av de to kriminalsakene Manafort står overfor. Påtalemyndigheten tar ikke stilling til nøyaktig hvor lang fengselsstraff han bør få, eller om straffen i denne saken i Washington D.C. bør komme på toppen av straffen han er ventet å få om kort tid i Virginia-saken.

- I over et tiår brøt Manafort loven gjentatte ganger og skamløst. Forbrytelsene hans fortsatte fram til han ble tiltalt første gang i oktober 2017, og bemerkelsesverdig nok fortsatt det også med uforminsket styrke etter at tiltalen ble tatt ut, skriver påtalemyndigheten.

De viser til Manaforts løgner til FBI, andre offentlige myndigheter og hans egen advokat.

- Dersom han blir løslatt, er det stor fare for tilbakefall, konstaterer påtalemyndigheten.

Resten av livet

Det nye notatet kommer etter at det allerede er klart at Manafort risikerer å tilbringe mellom 19,5 og 24,5 år i fengsel for lovbruddene han er dømt for i den første rettssaken i Virginia.

De to ytterligere lovbruddene han erkjente straffskyld for i Washington D.C., har en strafferamme på fem år hver. Dermed kan han få en ytterligere straff på ti år foruten straffen fra Virginia-rettssaken. Nå åpner påtalemyndigheten for at han kan få en enda strengere straff enn ti års fengsel for lovbruddene i D.C., skriver CNN.

Manafort, som fyller 70 år denne våren, vil selv få anledning til argumentere for sin sak før straffeutmålingen. Går det som påtalemyndigheten ønsker, vil han trolig tilbringe resten av livet i fengsel.

Manafort og hans forretningspartner og nestkommanderende i Trumps valgkamp, Rick Gates, var de to første personene som ble tiltalt i Mueller-etterforskningen. Så langt har spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av forbindelsene til Russland ført til siktelser mot 34 personer - inkludert seks tidligere Trump-medarbeidere og tre selskaper, skriver AP.

- Løy til etterforskere

Manafort ble i fjor funnet skyldig i en domstol i Virginia for fem tilfeller av skattesvindel, to tilfeller av banksvindel og for å ikke å ha oppgitt en utenlandsk bankkonto.

Seinere inngikk han en avtale med myndighetene og sa seg skyldig i to andre tiltalepunkter knyttet til konspirasjon mot USA i sitt arbeid som lobbyist i Ukraina og for forsøk på å påvirke et vitne. Han lovet også å samarbeide med Mueller-etterforskningen i håp om å få en redusert fengselsstraff.

Men påtalemyndigheten sier at bare uker etter at han sa seg villig til å samarbeide, løy han gjentatte ganger til etterforskerne.

Blant annet skal han ha løyet om kontakt han hadde med Konstantin Kilimnik - en forretningsforbindelse som USA mener har bånd til russisk etterretning. Manafort skal blant annet ha delt meningsmålingsdata knyttet til Trumps valgkamp med Kilimnik.

Ny siktelse

Påtalemyndigheten sa tidligere denne måneden at Manafort og Kilimnik møttes i august 2016, og at dette møtet går til «hjertet» av Mueller-etterforskningen. Manafort løy om dette møtet, og dermed brøt han vilkårene for å få en mildere straff.

Som om ikke dette er nok, planlegger statsadvokaten i New York, ifølge New York Times og Bloomberg News, å sikte Manafort for brudd på delstatens skattelover og andre finansforbrytelser. Dette betyr at Manafort kan bli tvunget til å sone en fengselsstraff selv om president Trump velger å benåde ham for de føderale forbrytelsene, skriver Washington Post.

Trump har ikke sagt om han ønsker å benåde sin tidligere valgkampsjef, men han har tidligere gitt uttrykk for støtte til ham.

SIGNATUR: CNN viser russiske dokumenter som president Trump har signert. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer